Boszika iskola étkezés uzsonna

Szeptember közeledtével arra gondoltam, hogy egy beszélgetést indító posztot írok. Felvetek egy témát és a véleményeitekre, tapasztalataitokra vagyok kíváncsi.

A kérdésem az, hogy ti csomagoltok-e tízórait, uzsonnát az iskolás gyermekeiteknek?

Ha igen, mit tesztek bele?  Befizetitek-e a gyermeket tízóraira/uzsonnára? Van-e nálatok büfé és milyen a kínálata? Ha van, engeditek-e, hogy a gyermek ott vásároljon?

Egyszer valamikor régen én is voltam iskolás. Emlékszem, amikor tízóraira kiflit kaptunk és sulis tejet vagy kakaót. Én tejet kaptam, mert a sulis kakaót nem szerettem. Szerintem utoljára második osztályos koromban kaptam kiflit és sulis tejet. Anyukám érettségiig csomagolt nekem ennivalót, gimnáziumba 2 szendvicset és 1 almát vittem, mert nem ebédeltem a suliban.

Amikor a kislányom elsős lett eleinte szendvicset csomagoltam az iskolába, de mivel tízórait és uzsonnát is kapott, így az érintetlenül ért haza. Így elkezdtem almát csomagolni neki, vagy valamilyen kockázott gyümölcsöt, zöldséget. Később előfordult, hogy a büfében is vásárolhatott, de annak a kínálata hagyott némi kívánnivalót maga után. Ugyan volt meleg szendvics, de lehetett vásárolni, pizzát, cukorkát, pufit is, hideg szendvics nem volt.

Amikor a kislányom felsős lett, új iskolába került, ahol az öccse megkezdte az alsó osztályt. Az új iskolában nem volt sem tízórai, sem uzsonna, csak ebéd, továbbá az iskolának  büféje sem volt.

Kialakult az, hogy többnyire két szendvicset és valami  gyümölcsöt vagy zöldséget csomagolok. Pl.: alma, kemény körte, paprika, uborka. Előfordulhatott, hogy néha nasi is bekerült a dobozba, mértékkel. pl.: Pár szem keksz, vagy gumicukor, esetleg kisebb csokoládé.

A gyümölcsöt és a zöldséget felszeletelem. Amikor elsős lett a kisfiam, akkor hallottam azt a tanácsot, hogy elsős gyereknek a szendvicset kisebb falatokra, a gyümölcsöt/zöldséget összekockázva adjuk, mert nem biztos, hogy egy szünet alatt mindent megeszik. Almával eshet meg, hogy beleharap kettőt, aztán az alma megbarnul, és már meg sem eszi.

Tavalyi évben már be lehetetett a gyereket fizetni háromszori étkezésre is, de mi maradtunk az ebédnél mindkét gyermeknél. A fiam jobban örül neki, hisz szinte biztosan csak olyat csomagolok, amit szeret.

A kislányom időközben nagy lány lett, ő a legtöbbször szívesen csomagol magának, csak ha reggel még nagyon fáradt, akkor kéri, hogy csomagoljak én. Évközben a 2 szendvics mellé vitt adott esetben joghurtot, vagy müzli szeletet, de adott esetben kerülhetett bele, mértékkel, nassolnivaló is.

Persze nem mindennap, de hébe-hóba megesik, hogy a gyermekek péksüteményt visznek a suliba.

Innivalóként legtöbbször vizet visznek, de volt olyan időszak is, hogy teát készítettem.

A téma azért is foglalkoztat, mert mindig előfordul olyan eset is, amikor  kissé ráncolom a homlokomat.  Amikor a szülő kólát vagy fantát csomagol a csomag  MMS cukorkával.

Milyen tapasztalataitok meglátásaitok  és szokásaitok vannak az iskolai uzsonnával és étkezéssel kapcsolatban?

Boszika