Tünde fotófeltöltés veszélyei fotófeltöltés szabályai biztonságos internet

Cuki, ruha nélkül pancsikoló kisbaba mosolyog rám a monitorról. Kattintok párat, totyogó gyermeket látok pucér popsival, majd csücsörítő, mellkirakó kiskamaszokat. Rendben van ez így? Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakemberrel beszélgettem arról, milyen veszélyeket rejt a fotófeltöltés.

Meztelen gyerekek az interneten


A mai világban teljesen elfogadott dolog, hogy a szülők megosztják a közösségi oldalakon a gyermekeik fotóit. Sokan – teljesen ártatlannak gondolva – feltöltenek olyan képeket is, amelyen a gyermek meztelenül szerepel, például fürdés, strandolás közben.

„Sok szülő nem gondol bele abba, hogy azzal, hogy pucér gyermekről tesz fel fotót az internetre, kvázi tálcán kínálja a gyereket a pedofiloknak. A meztelen gyermekfotók nem az internetre valók! Ezeket privát üzenetben se küldözgessük senkinek!”

- mondja Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakértő.

Az sem mindenki számára egyértelmű sajnos, hogy az internet nem felejt. Ami egyszer felkerül a világhálóra, az nagy eséllyel ott is marad.

Cuki vagy ciki?
 

„Mielőtt vicces gyerekfotókat töltünk fel az internetre, arra is gondoljunk, hogy amit mi poénosnak látunk, elképzelhető, hogy a gyereknek ciki vagy kínos. Amikor pedig már abban a helyzetben van, hogy szeretné leszedetni a ciki képet a netről, nagy valószínűséggel nem fogja tudni megtenni”

- teszi hozzá a szakember.

El lehet dönteni, mennyire fontos egy röpke hírnévért cserébe hülyét csinálni a gyerekből. Segít, ha végiggondoljuk, hogy vajon mi szeretnénk-e, ha egy félresikerült fotónkon csámcsogna az internet.

Személyes információk
 

Egy feltöltött képből sok mindent le lehet olvasni. Ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, könnyen kideríthető egy képről, hogy hol lakunk, hol nyaralunk vagy épp melyik iskolába jár a gyerek. Csak olyan fotót töltsünk fel, amelyről nem beazonosíthatóak a fentiek.

Amikor a gyerek tölt fel fotókat
 

A mi felelősségünk az is, hogy a gyerek mit tölt fel (magáról) az internetre. Nagyon fontos, hogy időben felállítsuk a szabályokat és ellenőrizzük a feltöltött képeket. Beszélgessünk sokat a gyerekkel, magyarázzuk el neki, hogy milyen veszélyeket hordoz a képfeltöltés, hogy mire figyeljen, mielőtt posztol.

A fotófeltöltés szabályai
 

Milyen szabályokat állítsunk fel, mit tanítsunk meg a gyerekeknek? Matusek M. Zsuzsanna az alábbi szabályokat javasolja:

Csak olyan fotót ossz meg, amit később nem bánsz meg. Vagyis:

  • nem látszik ki a fehérneműd
  • nem villan ki intim testrészed
  • nem kínos szituációban vagy

Ezek a szabályok olyan képek feltöltésére is vonatkoznak, amelyeken mások szerepelnek. Ebben az esetben egyébként is engedélyt kell(ene) kérned a fotón látható személyektől a megosztásra.

Tünde

Tünde fotófeltöltés veszélyei fotófeltöltés szabályai biztonságos internet Mielőtt telefont adsz a gyereked kezébe…

Összegyűjtöttünk néhány megfontolandó szabályt, melyek olvasni tudó gyerekek mobilhasználatának szabályozásában segítenek.

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?