Creativiky csecsemő baba fürdetés

Van, aki kozmetikai cégek termékeivel fürdeti gyerekét. Van, aki gyógyszertári kencéket használ. Van, aki szappannal mosdat, és van, aki sima csapvízzel. Az sem mindegy, hány naponta csutakoljuk le a kicsiket. Creativiky a mosakodószereket vizsgálja, és a fürdetési tapasztalatairól számol be.

A fürdetés mindenkinek az egyik legfontosabb kérdése, amikor megszületik az első lurkó. A különböző kozmetikai cégeknek természetesen vannak termékeik a baba-, és kisgyermekkorra, sőt, olyan is van, aki főként 1-2 éves korban használatos termékekre specializálódott. A védőnők a gyógyszertári babafürdetőt ajánlják. Azt mondják, hogy ugyan nem habzik, de kíméletes a baba bőréhez. Vannak természetes termékeket áruló cégek is. Néhányan szappant vagy kecsketejes szappant használnak a baba tisztán tartására. Van néhány egészen elvetemült naturista szülő, aki sima vízzel mosdatja egészen pici babáját. Sőt, olyan is akad, aki – védendő a gyermek savköpenyét – egyáltalán nem fürdeti a kicsit, legfeljebb hetente egyszer.

Talán érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni ezeket a módszereket.

Water / Aqua, Coco-Glucoside, Sodium Laureth Sulfate, Polysorbate 20,  Sodium Lauroamphoacetate, Glycerin, Sodium Chloride, Citric Acid, Cocamidopropyl Betaine, PEG-150 Distearate, Paraffinum Liquidum / Mineral Oile, Lauric Acidt, Disodium Lauroamphodiacetate, Laureth-4, Polyquaternium-10, Polyquaternium-7, Glycol Distearate, Lauryl Hydroxyethyl Imidazoline, Sodium Glycolate, Sodium Benzoate, Parfum / Fragrance, Blue 1 / CI 42090sz

Ez az elborzasztó lista egy babafürdető összetevőinek listája. Ez ugyan nem tartalmaz az emulgeátorok réméből, a nátrium-lauril szulfátból, ami nagyon szép tőle, de azért én ezzel a kenőccsel is nagyon vigyáznék. Van ugyanis benne néhány kifejezetten ártalmasnak mondott anyag, mint például a cocamidopropyl betain, amiket kifejezetten méreglistákon tesznek közzé a tudatos vásárlók. Viszont illatos és nagyon habzik, amit a gyerekek néhány hónapos koruk után vidám pancsolással és nevetéssel jutalmaznak.

Jó, jó, tudom, hogy a tudatos vásárlók listáit nem mindig kell annyira komolyan venni. Méreg és méreg között is van különbség. És persze az sem mindegy, mennyit használunk belőlük. De. Az egészen kicsi babák bőre még annyira természetes, annyira testközeli, és annyira érzékeny. Az én véleményem szerint vigyázni kellene azzal, hogy milyen gyakran mossuk le ilyen durva emulgeátorokkal az összes védőréteget és ápoló zsiradékot.

A gyógyszertári babafürdető egy fokkal jobbnak tűnik első ránézésre. Összetevői: metil-parahidroxibenzoát, 96%-os etanol, folyékony paraffin, poliszorbát 60, cetil-sztearil-alkohol, fehér vazelin és tisztított víz. Az első anyag tartósítószer, a poliszorbát 60 egy viszonylag bőrbarát emulgeátor, a többi víz és szénhidrogének. Ez a kence tehát sokkal gyengédebb, mint bármilyen boltban kapható kence, és persze nem is tisztít olyan durván, de azért még ebben is van néhány nem természetes összetevő.

A szappanok csodálatos tisztítószerek! Kíméletesen tisztítanak, és hatékonyan távolítják el a mindennapos szennyeződéseket. De. A babának van savköpenye. Ez (a felnőttek bőrével ellentétben) még elég lassan (néhány perc alatt) tud csak regenerálódni. Ezért a (lúgos) szappannal való mosakodást az első hónapokban (az első örökmozgó kor előtt) nem ajánlják a nagykönyvek.

A babák tökéletes tisztítószere szerintem a víz. Egy pici babát amúgy is csak azért fürdetünk meg esténként, hogy hozzászoktassuk valami napi ritmushoz, és hozzákössük valamihez a hosszú alvás kezdetét. A babák (ideális esetben, főként egy masszázs után) ellazulnak, így könnyebben elalusznak. Az első örökmozgó kor elérésével aztán jöhet a szappan, ha szükséges.

A napi mosakodást a magam életében praktikusnak találtam kisgyerekeimnél, de nem tartom károsnak, ha valaki csak többnaponta fürdet. Persze aki ezt az utat választja, annak azért annyit javaslok, hogy pelenkacsere közben minden alkalommal jó alaposan mossa meg a baba popsiját vízzel, és/vagy kenje be olajjal átitatott pamutkendővel.

Creativiky