Az alábbi levelet egy háromgyerekes majdnem-nagymamától kaptuk, aki arról számol be, hogy óvodába menet gyakran lát egy mercis nőt, aki az autójából magyaráz a járdán kismotorral közlekedő kisgyerekeinek.

'My friends all drive Porsches, I must make amends' photo (c) 2011, FaceMePLS - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Szerinte ha már sétálnak a gyerekek, az anyuka is vehetné a fáradságot, hogy leteszi az autót.

Már felnőtt gyerekeim vannak, de sajnos a mai napon olyat tapasztaltam, amit szeretnék megosztani, világgá kürtölni. Becsülettel felneveltem a gyerekeimet, ebbe beletartozott az oviba járás, a séta, játszótér, egyéb utcai tevékenység. Nekem a séta gyerekkel még mindig a "fogd a kezem", vagy "a járda széléig szaladhatsz, egy lépéssel a járda széle előtt állj meg és várd meg, míg odaérek"-et jelenti. A helyzetet súlyosbította, hogy a szakmám is gyerekekkel kapcsolatos. A mai napon láttam egy elég érdekes "sétát": Anyuka dögös Merciben, az úton, két, 3 és 2 év körüli gyermeke a járdán, lábbal hajtós kismotorral száguld. Anyuka a kocsiból, vezetés közben instruálja csemetéit a közlekedés mikéntjéről. Történt mindez reggel 9 óra körül, amikor is elég nagy a forgalom, ugyanis általában a mi utcánkon keresztül kerülik az autósok a jelzőlámpás kereszteződést. Mellesleg főiskola és általános iskola is van, sőt, ugye az utca végén az ovi. Kérdem én: mi ez, ha nem veszélyes?

Persze nem kell annak a gyereknek feltétlenül kocsival érkeznie az öt percre lévő oviba, ez természetes. De mi lenne, ha anyuka fél órával korábban indulna, elsétálna a gyerekekkel az oviba és utána ülne be a Mercibe, hogy dolgozni menjen? Lehet, hogy maradi vagyok, de nekem még mindig ez lenne a természetes és persze, lényegesen veszélytelenebb. Nemcsak a gyerekek miatt, hanem az összes többi közlekedő miatt is. Anyuka valószínűleg elfeledkezett arról, hogy rajta kívül még páran közlekednek. Mindez Zuglóban történt, és már máskor is láttuk.

Üdvözlettel: Egy 50 éves, lassan nagymama, 3 gyerekes anyuka