Ti mekkora fizetésért szülnétek még további gyermek(ek)et, ha mondjuk lehetőség nyílna rá, hogy nagycsaládosként (legalább három gyerekkel) a legkisebb gyerek iskoláskoráig főállású anyaként munkálkodjatok? – tettük fel a kérdést a Bezzeganya Facebook falán nemrég.

Habár a szavazók nem tolongtak, érdekes eredmények és hozzászólások születtek. A válaszadók több mint egynegyede felelte azt, hogy a mindenkori minimálbérért szülne még egy gyereket, és ugyanennyien felelték, hogy mindenképp nagycsaládot szeretnének, esetleg már nagycsaládosok. A korábbi/jelenlegi fizetésükhöz hasonló összegért, a válaszadók 33 százaléka szülne újra. Egyaránt 6-6 százalék volt azok aránya, akik azt mondták nincs az a pénz, amiért több gyereket vállalnának, illetve akik nem tartották jó ötletnek, hogy erre a célra közpénzből még többet költsenek.

A kérdés kapcsán több szemrehányást is kaptunk, mert gyereket – nyilvánvalóan – nem pénzért szülünk. A kérdésfelvetés apropója érdekes módon az ennek az alapvető igazságnak teljesen ellentmondó tapasztalatunk volt. Női oldalakon illetve hasonló témájú konferenciákon ugyanis visszatérő momentum az anyaság mint főállású munka anyagi elismerésének kérdése és szükségességének hangsúlyozása.

A fenti provokatív kérdéssel annak szerettünk volna utánajárni, ti hogy gondoljátok: ha kormány, vagy az állam többet fizetne, megoldódna-e a népesedési probléma Magyarországon? Akik szerint igen, úgy vélik, ez lenne az anyaság igazi elismerése és jelenleg ennek hiányában nincs választási lehetőségük. „Nem tehetem meg, hogy szülök 3-4-5 gyereket és néhány évig főállású anya vagyok, mert éhen halna a család” – érvelt az egyik hozzászóló.

Akik nem támogatnák az állami pénzcsap megnyitását az anyaságért cserébe, azzal érvelnek, hogy nem fizetés kellene, hanem megfelelő életszínvonal, erős szociális háló és kiszámíthatóság, valamint a munkaerőpiacra való könnyebb visszatérés fontosságát és a kisgyerekes szülők távmunkájának, részmunkaidejének, és általában a sokgyerekesek foglalkoztatásának megkönnyítését említették meg, mint fontos tényezőket.

Ti mit gondoltok a kérdésről?

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?