iskolakezdés Akác

Az előrejelzések szerint – hogy már jó előre nyomasztó legyen, jöttek a számok – 2024-ben az iskolakezdéshez szükséges eszközök ára jelentősen, 25-30%-kal emelkedett az előző évhez képest. Számos családmodellel számolgatva az árak tekintetében nagy különbség fedezhetőek fel. Egy kétgyermekes családban, ahol mindkét gyermek alsó tagozatos, fejenként alsóhangon 15 ezer forinttal számolhatunk, ez azonban nem tartalmazza az iskolatáska és a tolltartó költségét, amelyek jó minőségben brutálisan drágák. Az iskolatáska egyedül megközelítőleg 20-40 ezer forintba kerülhet, így a végösszeg gyerekenként könnyen elérheti az 55-90 ezer forintot.

Egy gyors kalkuláció alapján, elsős gyerek esetében, vagyis a nulláról kezdés állapota szerint, amikor mindent is meg kell venni, nagyjából ezekkel a számokkal találhatjuk szembe magunkat:

  • Iskolatáska: 8990 – 49.900. Ft
  • Füzetcsomagok: 2500 - 4500 Ft
  • Tolltartó töltve: 5500 - 9990 Ft
  • Rajz-technika doboz teljes felszerelése: 10.000 - 15.000 Ft
  • Matek doboz: 2500 - 5500 Ft
  • Tornához tornazsák, cipő, edzőpóló, rövidnadrág: 15.000 – 45.000 Ft
  • Kiegészítő tankönyvek ára: 2500 - 4000 Ft
  • Iskolai étkezés befizetése: átlagosan 15.000 Ft/hónap

Ismerős szülőktől változó összegeket hallunk a játszótéren: 50-100 ezer forintos kiadással is számolnak a családok gyerekenként. A végösszeg nagyban függ a gyermek életkorától és az iskola típusától. Például egy művészeti iskolába járó gyermek esetében az iskolai felszerelés jelentősen drágább lehet, mint egy hagyományos általános iskolában tanuló diáké. A szülőknek nemcsak a szükséges eszközökkel kell számolniuk, hanem az iskola esetleges különleges igényeivel is, például egyenruhák beszerzésével, ha magániskoláról van szó.

Az iskolakezdés költségei évről évre változnak is, ami megnehezíti a tervezést. Egy első osztályos gyermek felszerelése például általában drágább, mint egy nyolcadikosé, mivel az elsősök esetében nincsenek korábbi években használt, megmaradt eszközök. Az iskolatáska, bár drága tétel, általában több éven keresztül is használható. Ugyanakkor az első osztályos rózsaszín pónis táska valószínűleg már nem felel meg a nyolcadikban, szintén ciki lesz a Minecraft-os kék kockás szupertáska, amiért pár éve egy vagyont fizettünk ki.

Az iskolai felszerelések árai is jelentős eltéréseket mutatnak. Például spirálfüzetet lehet kapni 250 forintért, de akár 6700 forintért is, ahol a különbség leginkább a külsőségekben rejlik. Az olcsóbb füzetek egyszerűbbek, míg a drágábbak dizájnolt borítóval és extra funkciókkal rendelkeznek. A szülőknek gyakran komoly dilemmát jelent, hogy mennyire engedjenek gyermekeik vágyainak, amikor a színes, díszes iskolai kellékeket választják, és ebben a kérdésben általában az iskolák sem foglalnak állást, ami pedig hasznos lenne.

És persze nem csak füzetek és grafitceruzák azok, amelyeket rendre be kell szereznünk minden évben. Az általános iskolai felszerelés alapvető részei közé tartozik a tolltartó, iskolatáska, ceruzák, színes ceruzák, radír, hegyező, vonalzó, füzetek, írólapok, órarend, füzetborítók, tankönyvborítók, olló és tornazsák. Emellett szükséges a technika és rajz tantárgyakhoz is számos eszköz, például gyurma, rajzlapok, hurkapálcák, jó minőségű ollók, valamint a tornazsákba a minden évben kinőtt, ezért újravásárolandó tornaruha és tornacipő.

Az elsősöknél még specifikusabb eszközök is szükségesek lehetnek, mint például számolókorong, számolópálcika, műanyag hőmérő, zsebtükör vagy dobókocka. Ezek a tételek tovább növelik a lista hosszát és a költségeket.

Fontos, hogy a gyerkőcök mindent megkapjanak, amire szükségük van, de ugyanilyen lényeges, hogy ne terheljük túl a családi költségvetést évről évre, ne rokkanjunk bele a szeptember hónapba, és még a váratlan kiadásokra is tudjunk tartalékolni. Megfelelő tervezéssel és előrelátással az iskolakezdés nem kell, hogy elviselhetetlen anyagi terhet jelentsen. Lavírozás kérdése.

Nektek mennyibe került idén az iskolakezdés?

Akác