Az SOS Gyermekfalvak megkezdte a családok evakuálását a megtámadott ukrán településekről. 177 SOS-es gyermek és nevelőszülőik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban. Az első családok már megérkeztek Lengyelországba. 

Ukrajnában 64 000 gyermek él nevelőszülői családokban, az SOS előrejelzései szerint egy totális katonai támadás legalább 16 000-et veszélyeztetne közülük. Az országban jelenleg kb. 98 000 gyermek él különböző típusú állami, bentlakásos intézményekben. 

Az SOS 2003 óta van jelen a háborús helyzetbe került országban Kijev és Luhanszk régióban. 177 szülők nélkül élő gyermekről gondoskodik nevelőszülői családokban. További közel 2000 hátrányos helyzetű gyermeknek és családjának nyújtanak különböző támogató szolgáltatásokat 

Csütörtökön Sztanicja Luhanszka városát és a kijevi régióban található Brovary városát is súlyos támadás érte, az SOS azonnal reagált. Az itt tartózkodó SOS-es családok és segítő munkatársak ideiglenesen egy bombamenedékben vészelték át a robbantásokat, majd óvóhelyre menekítették őket.  

A lengyel SOS Gyermekfalvak segítségével megkezdődött a családok kimenekítése az országból. 40 gyermek vasárnap hagyta el az országot, további 21 gyermeket hétfői nap folyamán helyeznek biztonságba. 

A kelet-ukrajnai Luhanszk régióban fekvő Popasna város, ahol az SOS családok szintén jelen vannak, jelenleg ostrom alatt áll. A jelentések szerint a lakosok biztonságban vannak és sértetlenek, azonban a városba nem lehet bejuttatni semmilyen tárgyi segítséget, adományt. Az ostromot megelőzően 15 családnak sikerült elhagynia a várost. Az SOS munkatársai Kijev egyes területein szinte folyamatosan bombabunkerekben tartózkodik. A támadás alatt álló Kijevben 21 SOS gyermek él, ők szintén a fővárosban rekedtek. A szombat reggel lebombázott lakóház az SOS központja mellett található. 

Az SOS Gyermekfalvak az első és eddig az egyetlen olyan szervezet, amely közvetlen támogatást és felügyeletet biztosít a nevelőszülői családoknak annak érdekében, hogy a veszélyeztetett gyermekek és nevelőszülők az ország biztonságosabb régióiba települhessenek át.  

„Az állami gondoskodásban élő gyerekek a legutolsók, akikre egy háborús helyzetben gondolunk, pedig ők vannak a legnehezebb helyzetben. Nemzetközi szervezet lévén mindenki próbál segíteni a családoknak. Lengyelország szállással, a magyar szervezet pedig egyelőre pénzbeli támogatással, hogy biztonságba tudják helyezni a gyerekeket, ezért adománygyűjtést indítottunk számukra. Az SOS munkatársai nem fogják magukra hagyni a gyerekeket, bármi is történik. A legnagyobb tragédiát élik ét, már másodszorra. Először a szüleiket veszítették el, most az otthonukat, hazájukat. Ők a háború kétszeres árvái” 

- mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója. 

Forrás: SOS Gyermekfalvak