Tünde örökbefogadás

photo © 2010 Neeraj Kumar | more info (via: Wylio)

Alexander Dorf Facebook falán megjelent egy üzenet, melyre egész életében várt. Terri Barber ezt írta az üzenőfalára:

„A szüleid neve Jamie és Jeff?”

Alexander felismerte az üzenetet küldő nevét: korábban már rákeresett az interneten, de nem bukkant nyomára. A szülőanyja volt az.

Terri Barber az üzenet után megkereste Alexander örökbefogadó szüleit és megkérdezte, nem okoz-e gondot, ha felveszi a kapcsolatot a fiúval.

„Nem mondtam még neki semmit, csak megkérdeztem, hogy hívják a szüleit”

– írta nekik. A szülők nem lepődtek meg. Megmutatták Alexandernak a vér szerinti anyja és apja fotóit, és a régi leveleiket. Elmondták neki, hogy kapcsolatuk körülbelül négy év után akkor szakadt meg, amikor Terri felajánlotta nekik második gyermekét – majd meggondolta magát.

Alexander ezek után levelezni kezdett biológiai anyjával.

„Nem tudom, mit írjak. Sosem hibáztattalak titeket, amiért örökbe adtatok, mert tudtam, hogy azért mondtatok le rólam, mert szerettetek. Olvastam a régi leveleiteket, láttam a fotóitokat, és szeretném, ha tudnátok, hogy boldog vagyok”

– írta szülőanyjának, aki így válaszolt:

„Így volt neked a legjobb. Tudom, hogy nagyszerű életed van, jobb, mint amit mi tudtunk volna adni. A testvéreid folyton azt kérdezik, meg tudunk-e téged találni.”

A kommunikáció Alexander és testvérei között főképp virtuálisan zajlik. A fiú egy másik államban lakó bátyjával gyakran játszik videojátékokat. Alexander nemrég végezte el a középiskolát. Vér szerinti anyukája sajnos nem tudott részt venni az ünnepségen, de lélekben fiával volt – a fotókat pedig megnézte a Facebookon.      

Jamie Dorf úgy véli, hogy önbecsapás lenne azt gondolni, hogy a mai világban titok maradhat bármi is, illetve hogy a gyereknek szüksége lenne felnőttek segítségére ahhoz, hogy megtalálja a szüleit. Míg korábban évekig is eltartott a vér szerinti szülők és örökbe adott gyermekeik kapcsolatfelvétele, addig az internet sebességének köszönhetően ma már tizenhárom éves gyerekek is megtalálhatják valódi szüleiket – online.

„A gyerekek elég bölcsek ahhoz, hogy megtalálják szüleiket, és hogy elég időt töltsenek olyan közösségi oldalakon, mint a Facebook, ahol szüleik rájuk találhatnak”

- mondja Leanne Jaffe, örökbefogadásokkal foglalkozó New York-i terapeuta.

Mit gondoltok, jó dolog, hogy az örökbefogadott gyerekek a Facebookon vagy egyéb közösségi oldalakon keresztül megtalálhatják a vér szerinti szüleiket?

Tünde