Míg picik a gyermekeink, sakkban tartjuk őket, hogy „jól viselkedj, mert különben virgácsot/széndarabot hoz a Mikulás!” Settenkedünk, dugdossuk a kis csizmába a meglepetést, vagy még előbb, segítünk kitisztítani a csizmát, segítünk kikészíteni a kekszet meg tejet a Mikulásnak, esetleg nem is tesszük ki a csizmákat, hanem csak az ablakba rejtjük a kis csomagot. Aztán nő a gyerek, iskolás lesz, és mi olyan tökélyre fejlesztettük a Mikulás-tudományunkat, hogy nem is sejt semmit a gyerek.

De mondhatnám ugyanezt a karácsonyfát hozó Angyalokkal, az ajándékot hozó Jézuskával, ha meg tovább tágítom a kört, a Fogtündérrel, Mumussal, Kalamonával, vagy bármelyik mesebeli lénnyel. Ha ügyesek vagyunk, csak sokára veszi észre, hogy ez csak egy kis játék, egy kis varázslatos misztikum a szürke és rohanós hétköznapokban. De mikor és hogy derüljön ki, hogy ez játék, mese, titokzatos, kedves, ám nem igaz dolog?

Vannak, akik annyira racionális emberek, hogy bele se kezdenek ebbe a „játékba”, hisz becsapásnak érzik. Vajon ők a gyerekként csalódottak, akiknek nem szépen ért véget a hit a misztikumban? Vannak, akik hagyják, hogy majd magától rájön a gyerek, és vannak, akik egyszer csak felvilágosítják a gyereket. Melyik a jó a gyereknek? Mikor nem várhatunk tovább? Legyen-e misztikum egyáltalán? Okozhatok-e kárt a gyereknek és melyik verzióval?

December első hétfőjén a Bezzeganya klubban erről fogunk beszélgetni.

Cím: Práter12 közösségi tér, Budapest VIII. kerület Práter utca 12.

Időpont: December 3. 17-19 óra között

További témáink decemberben:

December 10. Szülés utáni traumák feldolgozása

December 17. Mitől és hogyan lesz boldog a nagy hajtásban az ünnep?

nagycsaládos

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>