Amikor két napja megérkeztem a gyerekekért az iskolához délután, tucatnyi szülő ácsorgott a bejárat előtti lépcsőkön.

'Cold winter day, Dec 2009 - 16' photo (c) 2009, Ed Yourdon - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Először azt hittem, valami rendezvény lesz, amiről már megint elfeledkeztem, de aztán kiderült, hogy egy új rendszer miatt kénytelenek fagyoskodni jó ideje. Mostantól kezdve nem mehetünk be az iskolába a gyerekekért.

Az új rendszerre állítólag azért volt szükség, mert „visszaélések történtek”, így már az aulába sem tehetjük be a lábunkat. Négy óra körül a napközis tanítók kivonulnak a gyerekekkel, végigmennek a lépcsőn, majd vissza. Akinek épp akkor ott van a hozzátartozója, az hazamehet vele, a többiek az ebédlőbe masíroznak. Az a szülő, aki lekéste a felvonulást, később a bejárati ajtóban megállva bemondja a nevet, a tanító bemegy az ebédlőbe, szól a gyereknek, aki előbb-utóbb kijön. Amíg ő bent öltözködik, búcsúzkodik, a szülő tovább didereg kint.

Ha a délutáni szakkörök nem érnek véget a szokott időben, akár 20-30 percet is várakozhatunk odakint. Aki nem kocsival jár a gyerekéért, az megszívta. Meg az is, aki elfelejt sapkát venni. Üdv egy csomag zsebkendő és egy mézes tea mellől. Remélem, valaki felfedezi a piaci rést és forralt bort fog árulni a suli előtt délutánonként. Meg sült gesztenyét.

Tünde