Másutt szülés kismama orgazmus

A nők sokféleképpen állnak hozzá a szülés fájdalmaihoz, és különböző technikákkal próbálják elviselhetővé tenni azokat. Van, aki mászkál, van, aki meleg fürdőbe bújik, van, aki összegörnyedve nyögdécsel, van, aki azonnal anesztest és epidurált rendel magának. És ott van Angela Gallo, egy ausztrál anyuka, aki arra buzdítja a nőket, hogy nyúljanak magukhoz és maszturbáljanak, ha lehet, akkor egészen az orgazmusig.

Nem kis visszhangot keltett Angela Gallo brutálisan őszinte blogposztja, amiben saját második szülését meséli el, zavarba hozóan őszinte részletességgel. Az első szülésével ellentétben ez a szülés az otthonában történt, ahol biztonságban érezte magát, szeretteivel körülvéve. Ebben a környezetben „érzékinek és erősnek” érezte magát, nem úgy, mint anno a kórházban. Amikor a tágulási szakasz végéhez közelgett, sebezhetőség és reménytelenség szállta meg. A férje megkérdezte, hogy a szex segítene-e, de azt elutasította. Ám amikor a klitoriszát saját kezeivel megérintette, úgy érezte, ez mégsem egy rossz ötlet, és a maszturbálás azonnal segített neki elviselni a fájdalmakat. Úgy érezte, visszanyerte kontrollját a teste felett. A fájások maguk is elviselhetőbbé váltak, és a szünetek közöttük élvezetessé. Visszanézve úgy érzi, hogy ösztönösen megtalált egy olyan fájdalomcsillapítási módot, amit az emberek a tabu és a szégyen miatt nem használnak ki, akkor sem, ha erre módjuk lenne.

„Emberemlékezet óta a tudományos, bibliai és orvosi írások mindig úgy beszélnek a szülési fájdalomról, mint olyan dologról, amit csak el kell viselni. Mert a fájdalom büntetés a tiltott gyümölcs elvételéért. Kezdjük azzal, hogy nagyon sok ember számára elképzelhetetlen az élvezet a szülés alatt. Persze, megértem. Egyeseknek ez egy nagyon furcsa elképzelés, ami a komfort zónájuktól távol áll.  Debra Pascali-Bonaro, az orgazmikus szülés úttörője azt mondta, A miénk egy olyan kultúra, ahol a nők szégyellik magukat, ha élvezetet élnek meg, mert az alap elvárás a fájdalom. Ezt meg kell változtatnunk.

- írja Angela a blogjában.

Az Angela által említett dúla és szülés szakértő, Debra Pascali-Bonaro nevéhez az 2008-ban készített  Orgazmikus szülés című dokumentumfilm fűződik. Bár a film fő mondanivalója a szülés kellemesebbé és élvezhetőbbé tétele, megoszt történeteket olyan nőkről is, akik elélveztek a szülés egyes szakaszai alatt. Pascali-Bonaro szerint ez a szülés egyik legjobban őrzött titka. A gondolat maga nem új. A természetes szülés egyik legnevesebb szakértője, az ugyancsak amerikai Ina May Gaskin egy a sok neves szakember közül, akik a filmben megszólalnak  Ő az 1975-ben megjelent Spirituális bábaság című korszakalkotó könyvében (az első magyar kiadás 2010-ben jelent meg) azt ajánlja a nőknek, hogy szeretkezzenek a férjeikkel a szülés óráiban. Ez ugyanis az ismerten fájdalomcsillapító hatású természetes oxitocint (a szerelem, az élvezet és az orgazmus hormonját) szabadítja fel a testben. A filmben ugyancsak megszólal Christine Northrup, egy ismert szülész-nőgyógyász és szerző (legismertebb könyve, a Női test, női bölcsesség Magyarországon is kapható).

„Amikor a baba a szülőcsatornán és a hüvelyen kifele halad, ugyanazokon a pontokon megy át, amiken a pénisz. Ezen kívül a szülés alatt óriási hormonváltozás történik a testben. Több prolaktin, több oxitocin, több béta endorfin keletkezik. És mindezek az extázis molekulái.”

- mondta Christine Northrup.

Bár egyesek meggyőződéssel állítják, hogy a szülés alatt természetesen, segítség nélkül elélveztek, a legtöbb anya számára ez teljesen elképzelhetetlen. Sok ezer szülést végigasszisztáló orvosok és szülésznők is azt szokták nyilatkozni a témában, hogy ilyennek még soha nem voltak tanúi. De Angela nem is állítja azt, hogy a hüvelyi orgazmus lehetséges a szülés alatt egy steril, kórházi környezetben, egy négyágyas vajúdóban, ki-be mászkáló szülésznők, orvosok és rezidensek jelenlétében. Ő a klitorisza stimulálásával enyhítette fájdalmait és élvezett el, otthona nyugalmában, a férje kezét fogva, félhomályban, miközben meleg víz csorgott a hátára. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy amíg a ilyen szüléskörülmények nem lehetségesek az átlag nő számára, és nem választhatják meg szabadon azokat az eszközöket, amik számukra az ellazulást, testükre ráhangolódást, és az élvezetet lehetővé tennék egy intim, privát szférában, addig esélyük sincsen, hogy hasonló élményben legyen részük. Bár azokat, akik nem sietnek a kórházba az első fájásra, hanem a vajúdás kezdeti óráiban otthon maradnak, senki sem akadályozhatja meg abban, hogy a fájdalomcsillapítás természetes formáiból ezt is kipróbálják.

Azok a nők pedig, akik szintetikus oxitocint kapnak az orvostól a szülésük folyamán, jobb, ha elfelejtik, hogy ilyen élményben legyen részük.  Ennek hatása teljesen más, mint az agyban termelődő természetes oxitociné. Az egyenesen a véráramba juttatott, külső eredetű oxitocin ugyanis nem hat az agyra, a vér-agy-gerincvelő gát miatt, ezért sem fájdalomcsökkentő, sem élvezet növelő hatását nem tudja kifejteni. Mivel viszont a szervezet oxitocin szintje megnő,  a természetes oxitocin termelésére az agyban leáll. A kör bezárul: a fájdalomérzet marad, sőt, a kierőszakolt szülési fájások miatt megerősödik, a testi élvezet, szexuális izgalom és az orgazmus  kizárva, és mindenki azt gondolja, hogy ez így a normális. Angela Gallo azt szeretné, ha mindenki elhinné, hogy nem az.

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?