Nemrég részt vettem egy kerekasztal-beszélgetésen, mely a „digitális bennszülöttekről” szólt, és arra kerestük pszichológus szakértővel (és néhány celebbel) a választ, hogy milyen szerepet tölt be a családokban az internet és az „okoseszközök”, mennyit internetezünk és mennyit engedjük a gyerekeinket tévét, táblagépeket és okostelefonokat használni.

Úgy gondolom, nem kell megrökönyödni azon, hogy a gyerekeknek már egészen kicsi korban saját okoseszközeik vannak, hiszen ahogy az online felmérésből is kiderült, a kicsik mesét néznek az okostelefonon vagy a tévében. Ha a koruknak megfelelően használják az eszközöket, akkor azzal semmi gond sincs”- mondta el Kósa Éva pszichológus.

Én nem tiltom a lányaimat az okoskütyük használatától, de azért az ezzel töltött idő mennyiségét igyekszem szabályozni, és arra is figyelek, hogy mit néznek/játszanak a gyerekek. Az ötéves Manka már egyévesen is tudta alapszinten használni a táblagépet, mostanra a neki való játékokban magabiztosan eligazodik. A színezős játékok mellett gyakran néz meséket a Youtube-on (kedvence a „fütyülős mese” /Magyar népmesék/), és érti például a farmos játékok lényegét és összefüggéseit is.

Nemrég tesztelésre kaptunk egy Mesetabletet, amely egy saját fejlesztésű, önálló applikációval futó teljes értékű tablet, a Móra Kiadó és a BOOKR közös „gyermeke”, mely – haladva a korral – a mai gyerekeknek kínál új lehetőséget az irodalmi nevelésre, szórakozásra és akár nyelvtanulásra is. A gép 4 magos 1,2 GHz-es processzorral ellátott, SD kártyával bővíthető, de alapjában 8 GB-os memóriájú, Android 4.4 rendszerű, önálló tabletként is használható eszköz. Az applikáció, a BOOKR Kids bármilyen tabletre letölthető, kifejezetten gyerekek számára alkotott alkalmazás: könyv, hangoskönyv és interaktív játék egyben.

Manka percek alatt megtanulta kezelni a meseprogramot, és nővérei segítségével választott az interaktív történetek közül, melyeket ismert színészek (Básti Juli, Haumann Péter, Szacsvay László) olvasnak fel. Manka még nem tud olvasni, de olvasni tanuló gyerekeknek segítség lehet az, hogy a karaoke-hoz hasonlóan az elhangzó szavak a képernyőre kiírt szövegben más színűvé változnak, így együtt olvashat a gyerek a mesemondókkal, miközben látja, hogy hol tart éppen. A mesék során a képernyőn megjelenő figurák érintésre megelevenednek és színezhetők is. Ez sokáig lekötötte nemcsak Mankát, de a két nővérét is, akik érdeklődve hallgatták a meséket, miközben magukban olvasták a szöveget.

A BOOKR Kids alkalmazásban elérhető egy gyerekkönyvtárnyi mese (a tartalmat irodalmárok, tanárok és gyerekek segítségével alakították ki). A könyvtárból olyan kedvencek tölthetők le, mint Benedek Elek meséi, Gerald Durrell művei, A kis herceg, Vuk, a Dzsungel könyve vagy a Pöttyös Panni. Egyes könyvek angol hanggal és felirattal is elérhetőek, így nyelvtanulásra is használható a program. Maga az applikáció ingyenesen tölthető le tabletekre. A mesékhez előfizetéses csomaggal lehet hozzáférni, melyek később internethasználat nélkül is elérhetők az applikációban. A BOOKR Kids alkalmazás minden héten újabb mesékkel bővül.

Miután a lányok kiélték magukat a meséltetésben és a színezésben, újabb játékokat töltöttek rá, beállították a levelezéseiket, majd – mint utóbb észrevettem – kódolták a tabletet, a számsort pedig gondosan megtartották maguknak. Feltűnő neonzöld színének köszönhetően legalább könnyű volt magát az eszközt megtalálni a gyerekszoba dzsungelében, bár aztán végül nem tudtam rajta megnézni, Zsuzsi főz hogy készíti a töltött cukkinit, meg kellett várnom, míg a nagylányom hazaér és kikódolja a tabletet.

A Mesetabletet nyugodtan odaadhatom a gyereknek, a BOOKR Kids applikációban nem fog tudni nem neki való tartalmakat nézni. Sőt, motivációnak is bejött, az eddig nehezen ébredő ötévesem mesehallgatás reményében pillanatok alatt kiugrik az ágyból, magától felöltözik, hogy míg én álmosan elkortyolgatom a tejeskávémat, és a nővérei elkészülnek, addig kézbe vehesse a neonzöld tabletet és meghallgathassa az épp aktuális kedvenc meséjét (vagy egy újat).

A Mesetablet kitalálóinak virtuális kézszorítás, hiszen felismerték, hogy gyerekeink korosztályának digitális életmódját életkoruknak megfelelően lehet támogatni, és meg lehet őket tanítani az okoseszközök és az internet megfelelő használatára is. Hozzáteszem, az esti összebújós mesélést nem helyettesíti, de nem is ez a célja.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?