Egy éve ilyenkor már éreztem, hogy valami készülődik. A hetek óta tapasztalt összehúzódások végre erősödni kezdtek és hosszabb ideig tartottak. Hazaszállítottam a gyerekeket az oviból és a suliból, befutott a férjem is, akit megkértem, hogy csináljon nekem császármorzsát.

Míg készült, tovább erősödtek a fájások, alig maradt időm befalni a finomságot. Aztán bementünk a kórházba és háromnegyed óra múlva már a hasam másik oldalán feküdt a kislányom, és engem nézett. Manna 2009. december 14-én megszületett.

Azóta eltelt egy év – olyan gyorsan, hogy szinte fel sem tűnt. Szépen összecsiszolódtunk, mindenki megtalálta a helyét, és jól érzi magát az ötfős családban. A nagyok ajnározzák Mannát, apa szerelmes belé – mindenki szívébe pillanatok alatt belopja magát. Tizenegy kiló, bár az utóbbi hét betegségének köszönhetően talán kicsit kevesebb. Három foga bújt ki, és úton van a negyedik is. Szeme teljesen bebarnult, és a haja is sötétedik. (És elkezdett göndörödni is.)

Négykézláb úgy teper, mint egy varánusz, kapaszkodva feláll és körbemegy a dohányzóasztal körül, de időnként sikerül neki guggolásból segítség nélkül is felállni. Első szavai, amit ért is, az a Pötyi és a Málni volt, ez nem véletlen, rajong értük. Csakúgy, mint az apjáért: ha csörög a kulcs a zárban, visítva teper az ajtó felé, és feltérdelve nyújtja felfelé a kezeit, hogy vegye fel – hatalmas vigyor a jutalom. Beceneve: Kaktusz. Ez a következőképp alakult ki: Manna – Mankusz – Kaktusz.

Tud tapsolni, pacsit adni, érti, mi az a hami, a „fogd meg” kérésre a kezébe veszi, amit nyújtunk felé. Ha azt mondom, simi, elkezd simogatni, ha pedig belekapaszkodik a hajamba és felkiáltok, hogy fáj, azonnal elenged. Kenyeret, rizst, répát, banánt már nemcsak turmixolva, hanem darabokban is eszik, de a tápszert sem veti meg. Velem mostanában összenőtt, akárhová megyek a lakásban, árnyékként követ. Még vécére sem tudok egyedül menni, ha pedig zuhanyzom, feláll a zuhanykabinba kapaszkodva, és az üveget nyalogatja.

Igazi mókamester: hamar megtanulta, hogy a hülyeségre mi vevők vagyunk. Gyakran szórakoztat már tanult tevékenységekkel (pl. nyálpürrögtetés, fejcsóva, különleges hanglejtésű halandzsa, stb.), de magától is kitalál vicces dolgokat. Ma például egy pöttyös sálat borított a fejére, és lesett ki alóla három fogával vigyorogva. Imádja a modern technikát: a távirányítóért odavan, fél másodperc alatt bekapcsolja a tévét, de a telefonom zárját is képes feloldani a megfelelő mozdulatokkal, pedig senki nem tanította neki.

És hogy hogyan fogjuk ünnepelni az egyévest? A férjem már jelezte, hogy amint hazaért, nekiáll császármorzsát készíteni…

Tünde