A preeklampszia az összes terhesség akár két százalékában is előfordul, rendkívül súlyos következményekkel az anyánál és a magzatnál egyaránt. Éppen ezért óriási előrelépés, hogy a preeklampszia kialakulásának kockázata már a 12. héten szűrhető, sőt – a legújabb kutatások szerint – kialakulásának esélye is csökkenthető. A legfontosabb: időben kell szűrni és elkezdeni a kezelést, különben az hatástalan.

Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász,  ultrahang specialista, az RMC Magzati Medicina Központjának főorvosa (akinek korábban könyvét ajánlottuk itt a Bezzegen) összegyűjtötte a tudnivalókat, melyekkel minden (leendő) kismamának és apukának tisztában kell lennie.

 A preeklampszia, korábbi nevén toxémia vagy terhességi mérgezés egy súlyos állapot. A várandósság második felében jöhet létre. Elsődleges tünete az anyai magas vérnyomás és fehérje vizelés. Kezeletlen esetben súlyos anyai, illetve magzati károsodásokat okoz. Gyakran fordul elő. Magyarországon minden ötvenedik terhesség szövődik preeklampsziával. A koraszülések jelentős részéért is ez a kórkép a felelős.  A preeklampszia veszélye, hogy súlyos és tartós anyai és magzati károsodást, legrosszabb esetben pedig akár halált is okozhat. Az anyánál vese- és májelégtelenség, stroke, rángógörcs léphet fel. „Ha az állapot a 34. terhességi hét előtt jelentkezik, az újszülött koraszüléssel jön világra, ami sok magzati problémával jár: növekedés elmaradása, oxigénhiányos állapot kialakulása, koraszülés miatti komplikációk. A preeklampszia nem minden esetben múlik el a szülés után. Az is előfordul, hogy a szülés után alakul ki.” 

Újabb kutatások alapján lehetséges, hogy a preeklampszia kialakulása megelőzhető, illetve viszonylag nagy biztonsággal meg tudja mondani az orvostudomány, hogy ki veszélyeztetett.   Egy évekig tartó, a világ több országára kiterjedő, alaposan megtervezett és kivitelezett kutatás szerint alacsony dózisú aszpirin alkalmazása jelentősen csökkenti a preeklampszia kialakulásának esélyét. 

Az is kiderült, hogy az első trimeszteri vizsgálat során végzett preeklampszia szűrés során nagy biztonsággal kideríthető, hogy kinél érdemes az aszpirin kezelést elkezdeni. Fontos tény, hogy a megelőző kezelést a 16. terhességi hét előtt el kell indítani, különben hatástalan. Ezért sokan javasolják, hogy ez a 12.heti preeklampszia szűrés minél több várandósnál megtörténjen. „A szűrés az anyai kórelőzmény felvételén, négyszer ismételt vérnyomás mérésen, ultrahangos, illetve vérvizsgálaton alapul, amely az első trimeszteri ultrahang szűrés keretében szinte minimális többletmunkával kivitelezhető. Ne felejtsük el, hogy az anyai  koraterhességi alacsony vérnyomás, önmagában egyáltalán nem biztosíték arra, hogy valakinél nem alakul ki a kórkép. Jellemzően a később preeklampsziás betegek normál vérnyomás értékkel kezdték a várandóságot” – nyilatkozta Dr. Csermely Gyula.  Magyarországon jelenleg nincs ingyenes országos preeklampszia szűrés, pedig a szakember szerint egy gyakori problémát lehetne többé-kevésbé megelőzni a szűrővizsgálattal.