Augusztus elsejétől majdnem recept nélkül kaphatóvá vált az esemény utáni tabletta. Majdnem. A döntés több éves egyeztetés után született, majd szinte másnap vissza is vonták. A 16 év felettieknek a tervek szerint ettől naptól nem kellett volna receptet íratniuk és gyógyszertárakban egy kérdőív kitöltése után megvásárolhatták volna a „bogyót”.

 'Paris Pharmacy Cross' photo (c) 2006, Pat Guiney - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A rendeletet azonban hivatalból módosította a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet.

Elképzelhető ennek ellenére, hogy a kollégium javaslata alapján egyszer még vény nélkül is kiadható lesz a tabletta, ha megteremthetőek a biztonságos alkalmazás feltételei.

Az illetékes szakmai kollégium nőgyógyászati és gyógyszerellátási gyógyszerészeti tagozata a kérdéssel kapcsolatban azt vizsgálta, hogy az átminősítéssel teljesíthetők-e az elvárt biztonsági feltételek, illetve milyen módosítások várhatók a továbbiakban a nők és a magzat egészségének védelmét szem előtt tartva.

Európa számos országában a sürgősségi fogamzásgátló tablettát a „bajbajutottak” a patikában recept nélkül is megvehetik, sőt sok országban ezek beszerzését részben vagy egészben az egészségbiztosító finanszírozza. Az EU országaiból csupán 6 tagállamban (Lengyelországban, Lettországban, Máltán, Németországban, Olaszországban és Romániában) nem engedélyezik a sürgősségi fogamzásgátló tabletták vény nélküli elérhetőségét. 2011 elejétől már az igen konzervatívnak számító Írországban is recept nélkül lehet hozzájutni az esemény utáni tablettához.

Sokan azt sem tudják, hogy a tabletta a már kialakult terhességet nem szakítja meg, csupán a peteérést gátolja, a kialakult terhesség beágyazódását nem akadályozza meg.

Az esemény utáni tabletta 72 órán belül fejtik ki hatását, azonban a nem kívánt terhesség megelőzése annál valószínűbb, minél előbb veszi be a felhasználó a készítményt. Az első 24 órában 95%-os, a másodikban 85%-os, míg a harmadik napon 58%-os valószínűséggel kerülhető el a terhesség a tabletta alkalmazásával. Az óra ketyeg, a recept beszerzése macerás.

Az én kérdéseim a témához. Vajon attól tartanak az illetékesek, hogy ha a patikában hozzá lehetne jutni az esemény utánihoz, akkor nyakra-főre szednék egyéb védekezési módok helyett a tinilányok?  Ha megfelelő felvilágosító kampány kísérné az intézkedést, és a patikusok részletesen tájékoztatnák a vásárlót, hogy milyen komoly hormonhatású szert készül bevenni, vajon nem lenne elég a gyakori „tablettafalás” ellen?

Mert lássuk be, simán lehet, hogy egy kamaszlány, ha nem védekezett, inkább imádkozik és reménykedik, hogy nem lett terhes, de nem megy el orvoshoz, vagy terhesambulanciára receptért, mert az égés. A patikába talán elmennének zsebpénzükkel, és akkor nem a műtőasztalon kötnének ki másfél hónappal később.

 

Center

 

Forrás:

Fejér Megyei Hírlap, 2011.07.30 - (4. oldal)


http://www.eletforma.hu/augusztustol_vegre_veny_nelkul_is_kaphato.html