A középiskolások nagy része szerint a válasz bizony az, hogy nem. Egy magyar kutatócsoport a fiatalok pénzügyi kultúráját vizsgálta, és 62 középiskola 5734 diákjával háromfordulós tesztet töltettek ki.

'Gold-Treasure' photo (c) 2008, Mark Herpel - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A középiskolások közel 60 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarországon nem lehet tisztességesen meggazdagodni, illetve ha valaki vinni akarja valamire itthon, akkor bizonyos szabályokat meg kell szegnie. 48 százalékuk szerint hosszabb távon egy stabil munkahely, 49 százalékuk szerint egy stabil saját vállalkozás jelenthet kiszámíthatóbb anyagi hátteret.
Az MTI-hez eljutatott összefoglaló szerint a középiskolások 82 százaléka fontosnak tartja a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos információk ismeretét, 70 százalékukat érdeklik a pénzügyi világ hírei, ugyanakkor csak felük – inkább a fiúk – tartják magukat tájékozottnak a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatosan.

Saját családjukat tekintve egyharmaduknál a család elmúlt évi kiadásai megegyeztek a bevételekkel, közel egyharmaduknál a család túlköltekezett, csupán 28 százalékuk esetében volt alacsonyabb a költés a bevételeknél, míg 5 százalékuk nem tudott semmit a család bevételeiről és kiadásairól. Későbbi továbbtanulásukat leginkább szülői támogatásból kívánják finanszírozni, diákhitel felvételét csupán 2,5 százalékuk választaná.

Adja magát a kérdés, vajon szükséges lenne-e a gyerekeket az iskolai oktatás keretein belül informálni bizonyos gazdasági-pénzügyi kérdésekről? Hol kezdődik a tudatosságra tanítás? A legtöbb diáknak azért van némi fogalma a saját családjának a megtakarításairól, vagy annak hiányáról. Elég az otthonról hozott minta, vagy jó lenne intézményesítve tanulni a hitelfelvétel, hiteltörlesztés előnyeiről/hátrányairól, a gazdaságot mozgató fő rugókról? Egyáltalán, hol kezdődik a pénzügyi ismeretek oktatása? Amikor négyévesen megkapja és gyűjteni kezdi első zsebpénzét a gyerek, vagy amikor hallgatja a híradót, nézi az internetet, vagy esetleg amikor először áll a saját lábára mint egyetemista? Vagy az egyetemista nem is a saját lábán áll még, hanem szüleién?

És vajon ma Magyarországon tényleg nem lehet tisztességesen meggazdagodni?

Center

Forrás