Ritka és megbecsülnivaló lehetőség, ha szakértő közönség előtt mutatkozhat be valaki. A magyar világzenének, és ezen keresztül Magyarországnak éppen erre nyílik lehetősége október huszonhatodikán.

A Womex a világzene legrangosabb rendezvénye. 1994 óta minden évben októberben rendezik meg, változó helyszíneken. Az idén harmadik éve, hogy Koppenhágában lesz, a következő helyszín Thesszaloniki, azután Cardiff következik majd. Afféle vándorló világzenei Cannes-i Filmfesztivál, vagy Frankfurti Könyvvásár. A rendezvényre a világ minden részéből érkeznek a világzenében érdekelt emberek, zenészek, lemezkiadók, szakújságírók. A Womex olyan fórum, ahol a piac legkülönbözőbb területéről érkezők találkozhatnak egymással, új kapcsolatokat építhetnek, ápolhatják a meglévő kapcsolataikat, információt gyűjthetnek a legújabb együttesekről, trendekről. A résztvevők számtalan műhely, filmvetítés, koncert, előadás közül választhatnak. Az új szereplők megismerhetik a piac működését, a régiek pedig új tehetségeket fedezhetnek fel. Az eseményt különösen érdekessé teszi, hogy jelenleg a zenei piac egyetlen, évről évre bővülni képes szegmense éppen a világzene. Akik itt összegyűlnek, azok hazájuk és kultúrájuk valódi szellemi nagykövetei, előttük szerepelni óriási kihívás, lehetőség és nem utolsósorban: megtiszteltetés.

 

A fesztivál két csúcspontja a nyitó és záró gála. Az idei Womex megnyitó gáláját Magyarország tarthatja.

 

Az erre az alkalomra összeállított műsor hosszú hónapok óta készül. A szervezők a mai magyar világzene legizgalmasabb, legeredetibb, leginnovatívabb képviselőinek, és a hagyományos parasztzene leghitelesebb előadóinak biztosítottak benne teret. Magyarország az európai kultúra keresztútján fekszik, ezért és történelme okán térben és időben egymástól nagyon távoli dolgok szellemi találkozóhelye. A magyar népzenét is számtalan hatás érte. Még ma is megtalálhatók benne az uráli őshaza ázsiai dallamai, magába olvasztotta a középkor zene- és táncvilágát, a reneszánsz eleganciáját, a barokk gazdagságát. Nyomot hagyott rajta a török megszállás, és a zenével a legkisebb faluba is eljuthatott a romantikus bécsi szalonok hangulata. Számtalan ellentmondásos vonás és elem alkot koherens és izgalmas egészet. Hatalmas kulturális ív ez, híd, amelynek egyik pillérje az ősi keleti hagyományon, a másik 21. század nyugati technikán támaszkodik. A Hungarian Heartbeats című program tehát azt a zenei és kulturális diverzitást szeretné bemutatni, ami ma virágzik Magyarországon, a táncházmozgalom hagyományaitól azokig a művészekig, akik egyedi zenei megfogalmazásaikkal előre mutató gondolatokat fogalmaznak meg. Ezt a különleges és egyedi zenei világot szeretnék megismertetni, és vonzóvá tenni a Womex vájt fülű közönsége számára. Is.

A műsorban központi szerepet kap a cimbalom. A Balogh Kálmán–Lukács Miklós duóban mindjárt kettő is. Előadásukban egyaránt hallhatunk majd tradicionális roma dallamokat és saját szerzeményeket. A Tükrös együttes hagyományos parasztzenét felidéző előadásában is karakteres helyet foglal el a cimbalom. Ellenpontként hallhatjuk majd az erre az alkalomra a lenyűgöző Tompos Kátyával kiegészült Söndörgő együttes aszimmetrikus ritmusú, sodró délszláv muzsikáját. Hajlékony sokoldalúságával Both Miklós és Szokolai „Dongó” Balázs izgalmas elektromos gitár–furulya duóját és Dresh Mihály egyedülálló szaxofonjátékát is a cimbalom keretezi. Végül, de nem utolsósorban Szalóki Ágit hallhatjuk, aki otthonosan mozog a magyar népzene hagyománytisztelő előadásában és a modern műfajokban is.

Ja, és ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor a Bezzeganya olvasói kiküldött helyszíni tudósítójuktól első kézből, sőt, a magyar sajtóban elsőként kaphatnak hírt az eseményekről.

A Womexről, a programról bővebben itt olvashattok.

 

Lapis Lazuli