Az Ünnepi Könyvhéten adta át az IBBY Magyar Egyesülete az Év Gyermekkönyvének járó díjakat. Az írók mellett, neves elismerést kapott egy kiadó, illusztrátor és átadtak egy  életműdíjat is, utóbbit Marék Veronika  írónőnek, aki már a mostani szülők generációjában is kedvenc volt.

Az Év Gyerekkönyve díjat idén Darvasi László "A 3 emeletes mesekönyv" és Tamás Zsuzsa "Macskakirálylány" című művei nyerték el. A legjobb illusztrátor díjat pedig Molnár Jacqueline kapta, aki  Lackfi János Kapjátok el Tüdő Gyuszit! és Lázár Ervin A hétfejű tündér című kötetét illusztrálta (már aki az új kiadást vette meg). A fordítók kategóriájában Pék Zoltánt ismerték el Sally Gardner A Hold legsötétebb oldala című könyvének magyarra fordításáért. Az Év kiadója elismerő oklevelet a Kolibri Kiadó kapta 2013-ban megjelentetett könyveiért.

Az idei életműdíj nyertese  Marék Veronika, akinek a meséin már több generáció is felnőtt, s műveit folyamatosan jelentetik meg a kiadók, van, amelyik a hetedik-nyolcadik kiadásnál tart már. Számos híres könyve és sorozata ismert:  a Kockásfülű nyúltól Boribon és Annipanni, KippKopp, vagy a Japánban példátlanul népszerű Laci történetéig, utóbbi egy oroszlánnal „szokik le” a gyávaságról. (de nálunk kedvelt a talán kevésbé ismert Csúnya kislány, a kavicsok vagy a félfülű cica meséje is)

Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.

Kesernyés utóirat: sajnos ez a terület se mentes a "magyar átoktól": számos neves műhely és alkotó kifogásolta a díjak odaítélésének, a könyvek nevezésének módját, megemlítve hogy úgy tudják, Magyarország nem is "rendes" tag ebben a pillanatban az IBBY-ben - azóta a magyar IBBY vezetőjének válaszát is közölte a portál. A könyveket és díjazottakat ezzel együtt nem bírálja a levél, számos dicsérő könyvkritika, lelkes ajánló, Marék Veronika esetében pedig évtizedek óta a sokmillió eladott példány is bizonyítja az alkotók érdemeit, tehát méltán gratulálunk nekik, olvassuk őket továbbra is örömmel.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?