Tünde bőrgyógyász interjú egészség

Ha lila színű, kissé kiemelkedő foltok jelennek meg az újszülöttön szülés után néhány nappal, és a gyermek úgy néz ki, mintha málna lenne a bőrén, akkor nagy valószínűséggel haemangiomája, azaz érdaganata van. Mi a teendő és hogyan gyógyítják ezt a betegséget? Nemrég az anyajegyekről beszélgettünk Dr. Asbóth Dorottya bőrgyógyász főorvossal, most a haemangiomáról kérdeztük.

Mi az a haemangioma és hogyan lehet felismerni?

Dr. Asbóth Dorottya: A születéskor még nem észlelt, de az első napokban megjelenő lila színű, kissé kiemelkedő, később egyre kiemelkedőbbé váló, úgynevezett ér eredetű anyajegyek olyanok, mintha egy málna rá lenne ragasztva a bőrre (ezért is hívják málna-névusznak). Ez az úgynevezett infantilis haemangioma, melynek lényege, hogy a bőrben olyan, a magzati életben feleslegesen keletkezett erek vannak, amelyek akkor válnak láthatóvá, amikor születés után a magzat vérkeringése és a vérnyomás-viszonyok a méhen kívüli léthez alkalmazkodnak. Ekkor kezdődik el a növekedési fázis, amely körülbelül nyolc hónapos korig tart.

Hol jelennek meg ezek az érdaganatok?

Dr. Asbóth Dorottya: Ezek lehetnek egyszeresek vagy többszörösek, lehetnek akármelyik testtájékon és lehetnek a belső szervekben is. Ezért ha egy ilyen jelenséget látnak az első napokban a szülők, akkor szükséges egy koponya- és egy hasi ultrahangot készíttetni, hogy az agyban vagy a hasi szervekben is látnak-e hasonlót. Ennek megfelelően állítjuk be a kezelést.

Hogyan kezelik a haemangiómát?

Dr. Asbóth Dorottya: A kezelés arra irányul, hogy minél hamarabb visszaforduljon ennek a jóindulatú daganatnak a fejlődése, és minél hamarabb elzáródjanak benne az erek. Ha anatómiailag zavaró helyen van, vagy olyan nagy méretű, esetleg kifekélyesedésre hajlamos infantilis haemangiomáról van szó, akkor szóba jön a belsőleges kezelés gyógyszerrel, illetve ha ennél egyszerűbb, kisebb és nem túl zavaró, egyszeres haemangiomáról van szó, akkor szoktuk javasolni ugyanennek a szernek a külsőleges alkalmazását kenőcsben. A kezelést 3-6 hónapra tervezzük.

Mi ez a szer?

Dr. Asbóth Dorottya: Ez egy olyan gyógyszer, amely a tágult, haemangiomát alkotó ereket elzárja, így a daganat visszafejlődik. Egyébként a daganat magától is visszafejlődik, de az lényegesen lassúbb folyamat. Ha belsőleges kezelés beállításra kerül, akkor háromnapos kórházi megfigyelés szükséges annak elindításához. Ha külsőleg alkalmazzuk, akkor erre sincs szükség.

Ha magától is visszafejlődik a haemangioma, miért van szükség a gyógyszerre?

Dr. Asbóth Dorottya: Ha a daganat nagyon nagyra nő meg a fejlődési növekedési szakaszban, akkor sokkal nagyobb méretből kell majd visszafejlődnie. Vagy például az érzékszervek működését zavaró (pl. szemüreg melletti, az orron vagy az arcon lévő) daganat növekedését mindenképpen igyekeznünk kell meggátolni. Az anatómiailag zavaró helyen lévők akadályozhatják is a gyermeket, pl. az ajkakon lévők nem teszik lehetővé, hogy a csecsemő anyatejjel táplálható legyen, vagy az egész nagy, akár egy testtájat is beborító, kifekélyesedő haemangioma potenciálisan veszélyes is lehet (vérzés, fertőződés).

Milyen nyomot hagy maga után egy visszafejlődött érdaganat?

Dr. Asbóth Dorottya: Szerencsére elég szépen gyógyul: kicsit sorvadt, értágulatokkal tarkított foltot hagy maga után. Nagyon fontos, hogy az időben felfedezett és a kezelést elkezdett gyerekeknél sokkal szebb lesz a végleges kozmetikai eredmény.

Más, ér eredetű jelenségre is hatással van a haemangiománál sikerrel alkalmazott gyógyszer?

Dr. Asbóth Dorottya: Ez a kezelés csak a haemangiomára hatékony. Vannak az úgynevezett tűzfoltok vagy más érfejlődési hibák, amelyekre ez a kezelés általában hatástalan. Ez utóbbi jelenségek egész életre szólnak. Ezért is érdemes már a születés utáni első hetekben meghatározni és elkülöníteni a bőrjelenségeket, hogy a szülő lássa, tudja, hogy az éreredetű bőrelváltozásoknak mi a prognózisa.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?