Globális viszonylatban az egyik legmostohább hely az anyák és gyermekeik számára Afganisztán, ahol hetvenszer nagyobb eséllyel halnak meg az anyák gyerekszülés közben, mint golyó vagy bombatalálat következtében. Kétóránként hal meg egy asszony terhességgel összefüggő komplikációk miatt. A kiemelkedően magas halandóság csökkentése érdekében nemzetközi támogatással megindult az egészségügyi szakemberek és szülésznők képzése.

2003-ban mindössze 500 szülésznő dolgozott Afganisztánban. Az erőfeszítéseknek köszönhetően számuk mára 3000-re gyarapodott, azonban még közelsincs belőlük elég. Az anyák halandóságának csökkentése érdekében életbevágóan fontos, hogy növeljék a bábák számát olyan messze fekvő kis térségekben is, amelyek lakói egyébként sem részesülnek más egészségügyi ellátásban. Az afgán nők kevesebb mint kétharmada jut csak közelben lévő egészségügyi szolgáltatásokhoz. Elképzelhetetlenül nagy az olyan anyák és gyermekek száma, akik egész életükben nem találkoznak szakképzett orvossal, nővérrel vagy bábaasszonnyal.

A tarthatatlan helyzet megváltoztatása céljából civil szervezetek és külföldi adományozók fogtak össze az afgán közegészségügyi minisztériummal. Az egyik kísérleti jelleggel Guldara kerületben indított projekt keretében olyan önkéntes nőket tanítanak egészségügyi ismeretekre, akik közül sokan anyjukat, testvérüket, rokonukat vagy csecsemőjüket veszítették el terhességgel összefüggő komlikációk következtében. Ezek a nők úgy döntöttek, hogy egészségügyi segítőként javítanak közösségük helyzetén. Írástudatlanok lévén piktogramok segítségével tanulnak.

Az ilyen jellegű kezdeményezések terjesztéséhez és életben tartásához nemzetközi pénzügyi támogatás szükséges. Ha a koalíciós erők kivonulnak az országból, akkor a források könnyen elapadhatnak...

Forrás http://edition.cnn.com/2012/06/27/world/asia/afghanistan-mothers/index.html?hpt=hp_c3

Bicse