Ebből a posztból azok is könnyen ihletet meríthetnek, akiknek a kézügyessége a nullához közelít. Ha kevés az időnk, de mégis szeretnénk valami saját kezűleg készített aprósággal meglepni a szeretteinket, csinálhatjuk magunk az ajándékkísérő kártyát, képeslapot vagy köthetünk a csomagra egy kisebb sk. karácsonyfadíszt.

Ajándékkísérők

Hozzávalók:

  • színes, 130-150 g/m² súlyú papír
  • olló, ceruza, vonalzó
  • mintalyukasztó és/vagy dombornyomó
  • opcionálisan színes rajzeszközök

Nem kell feltétlen a hagyományos téglalapformákban gondolkodni, én most harang alakú kísérőket is készítettem, de volt már a korábbi években csillag és fenyőfa is.

Előrajzoltam egy 6-7 cm magas harangformát sárga papírra (aki úgy érzi, hogy első nekifutásra nem fog menni, inkább egy karton darabra rajzolja fel a sablont, vagy nyomtasson egy tetszetős formát a netről), majd kivágtam és sokszorosítottam. Utána némelyiket hópelyhes mintalyukasztóval 3 helyen átlyukasztottam, másokat pedig csillag alakú dombornyomóval dekoráltam, ez utóbbi esetben, ha ragaszkodunk a gyöngybetűkhöz, célszerű előre megírni rá a szöveget.

Készítettem még különböző nagyságú kockákat is, amikre zselés tollal karácsonyi motívumokat rajzoltam, majd utána kaptak angyalkás és hópelyhes dombornyomást.

Néhány klasszikus kinyitható kártya is készült, ezekre is rajzolgattam (a gyerek zsírkrétájával), majd különböző dombornyomást kaptak. A rajzolást rábízhatjuk a gyerekekre is, a nagyobbak már egyedül is elkészíthetik a kártyákat. A dombornyomót nagyovis kezébe már nyugodtan adhatjuk (kell némi erőkifejtés), csak mutassuk meg neki, hogyan kell használni és ügyeljünk rá, nehogy oda csípje az ujjacskáit. Egy lyukasztó segítségével az egyik csücsköt átlyukaszthatjuk, és egy vékony szalagot is átfűzhetünk rajta.

Képeslapok

Hozzávalók:

  • színes, 130-150 g/m² súlyú papír
  • olló, ceruza, vonalzó
  • ragasztó
  • mintalyukasztó és/vagy dombornyomó
  • opcionálisan színes rajzeszközök

10x15 cm-s téglalapformákat rajzoltam elő, két különböző színű papírra, majd kivágtam őket. A fehér papír hosszabb, és az egyik kék papír rövidebb szélén végigmentem a hópelyhes mintalyukasztóval. A fehér képeslap közepére felragasztgattam a kékből kivágott hópelyheket, a kék közepére szintén ragasztottam néhány hópelyhet, majd a hosszabb oldalai kaptak még csillag alakú dombornyomást is. A harmadikra ezüst színű zselés tollal, egy hóembert rajzoltam, a papír szélein körben szabálytalanul, mintha csak hullanának a pelyhek, hópelyhes dombornyomást csináltam, majd a maradék fehér pelyhet is felragasztgattam a képeslapra. Ezek az ötletek minimális időt vesznek igénybe és kétbalkezesek is kivitelezhetik, de mégis személyesebbé tehetjük velük az ajándékokat.

Karácsonyfadísz

Hozzávalók:

  • karácsonyi mintás szalvéta
  • 4-5 cm átmérőjű papírgömb
  • decoupage ragasztó
  • laposfejű ecset
  • opcionálisan akrilfesték
  • selyem szalag
  • lakk (lehet hobbi, de hagyományos is)

Aki még soha nem dolgozott szalvétatechnikával, annak célszerűbb az egyszerűbb verziót elkészíteni. Ehhez egy apróbb karácsonyi mintákat tartalmazó szalvétát válasszunk. Én egy mézeskalácsfigura-mintás szalvétából vágtam ki a formákat, majd a legfelső színes réteget leválasztottam a szalvétáról. Először rápróbáltam a gömbökre, hogy hová szeretném ragasztani a mintákat, majd utána a decupage ragasztót rákentem egy ecsettel egy nagyjából akkora területre, mint a mintám. A papírgömb nagyon gyorsan szívja a ragasztót, így gyorsan kell dolgozni. Ráillesztem a mintát a ragasztós felületre, majd a minta közepétől az ecsettel szépen rásimítom a minta széle felé a szalvétát. A minta nagyságától függően körben a gömbön 2-3 szalvéta darabkát célszerű felragasztani. Mivel a gömb fehér, ezért alapozni itt nem kell. Ha megszáradt, a minták közötti területet akrilfestékkel kifesthetjük, én piros színt használtam. Azt is kipróbáltam, milyen, ha előbb lefestem a gömböt, és csak utána ragasztom rá a szalvétát, így a minta is pirosas színt kapott (mivel a többit elajándékoztam, ezért csak egy ilyen példány van a képen).

A másik gömbre egy kivágott minta után maradt, karácsonyi feliratokat tartalmazó bronzos szalvéta maradékát használtam fel. Először leválasztottam a szalvéta legfelső színes rétegét, majd szabálytalan 5-10 forintosnyi darabokra tépkedtem. A fent leírt módon egymás mellé ragasztgattam őket úgy, hogy sehol ne maradjon fehér terület, és pici átfedésbe kerüljenek a darabok, így egy márványos mintázat rajzolódott ki a gömbön. A ragasztós ecsettel a szalvéta külső felületét is át kell kenni a tartósság érdekében, de én inkább lakkozni szeretek, így ezt mellőzöm.

A harmadik gömb hasonló technikával készült, de itt egy nagy mintát egyben simítottam rá a gömbre. Ahol a szalvéta meggyűrődne, ott menet közben kitépkedtem a felesleget, és a széleket egymásra simítottam, a minta hézagjait apróbb darabokkal pótoltam, ez a verzió inkább haladóknak ajánlott.

A díszekbe azok teljes száradása után lehet beleragasztani a szalagot. Kimérem a megfelelő hosszúságot, körülbelül 2-3 cm mélyen lehet belenyomni a gömbök közepébe a szalagot, ezzel a mérésnél pluszba 2x számoljunk. A gömb tetején levő lyukba csurgatok a ragasztóból, egy hurkapálca vagy gyufa segítségével az összefogott szalagvégeket beletuszkolom a lyukba, és a lyuk közepén, körben rásimítom a lyuk oldalára a szalagot, hogy a ragasztó jól megfogja.

Ha megszáradt, a tartósság érdekében érdemes lelakkozni, nálunk mindig akad sima, fára való lakk, így én mindig azzal dolgozom, de soha ne vízbázisú lakkot használjunk, mert az feláztatja a szalvétát. Ezt úgy célszerű csinálni, hogy a szalagjánál fogva körbekenem a gömböt, majd egy fakanálra felhúzom az akasztójával, és két egyforma magas fazék szélére ráteszem a fakanalat, így a gömbök szépen lógnak száradásig. Természetesen újságpapírt kell alá teríteni a lecsöppenő lakk miatt.

Ezeket a díszeket ajándékba is készíthetjük a csomagok kísérőjének, de a saját fánkat is díszíthetjük vele. Nagyobb gyerkőcökkel közösen készíthető, legfeljebb a lakkozást vegyük saját kézbe, ha nem merjük a gyerekre bízni. Kisebbek a szalvéta tépkedésében, szalagtuszkolásban tudnak segédkezni.

Halacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?