kórházteszt szülés császármetszés

A DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján szültem 2015. szeptemberében, császárral. Nem programozott volt, sajnos nem tudtam megszülni a babát természetes úton. Nekem fogadott szülésznőm volt, így az ügyeletes orvos és rezidens műtött meg. Szülésfelkészítő tanfolyamon nem vettem részt, a szülésznőmre bíztam mindent, és ő tájékoztatott is mindenről a szülés előtt és közben is, de van lehetőség ilyen tanfolyam elvégzésére díjazás ellenében.

A szülészet egy régi épületben található, ami szerintem elég impozáns külsőleg, hátránya a nagy belmagassága. A szülésznőnek köszönhetően kétágyas szobába kerültem, de tudomásom szerint maximum háromágyasok a szobák. Két szobának van egy vécéje és egy zuhanyzója. Az én esetemben négyen használtuk a mellékhelyiségeket. Ezeket naponta kétszer takarították és vitték el a szemetet.

A kórház jól felszerelt, modern és régebbi, de működő eszközökkel felszerelt. Én egyágyas vajúdóban készültem a szülésre, ami otthonos volt, légkondicionált, tágas és persze kényelmes. Alternatív eszközök is a rendelkezésemre álltak a vajúdás alatt. A kétágyas vajúdók esetében is, ha lehetőség van rá és nincs tömeg a szülőszobán, egyedül vannak a nők. Nem tudok rosszat mondani, nekem a vizsgálatokról is jó tapasztalatom van. Ami kellemetlen az itt is az, bár nem mindegy a vizsgáló orvos személye.

A műtős személyzettel nem voltam elégedett, mert háborogtak, hogy ők este fél tízkor már nem szívesen dolgoznak. A műtősfiú nem volt kedves, és az anesztes orvos sem. Az újszülött osztály profin felszerelt, jól képzett dolgozókkal és orvosokkal. Bababarát kórházról beszélünk. A babát csak akkor viszik el az anyukájától, ha oka van, vagy az édesanya kéri. Nagy hangsúlyt fektetnek a szoptatásra, és mindent segítséget megadnak hozzá. A látogatás le van korlátozva, de gyakorlatilag reggel 8-tól este 6-ig látogathatók a benn fekvők, abban az esetben, ha ez mást nem zavar.

Még az ételre sem tudok panaszkodni, mert nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ki milyen étrendet kapjon, az állapotának megfelelően. Ami persze nem rántott hús például egy frissen műtött édesanyánál. Hozzáteszem, én nem vagyok sem válogatós, sem hisztis. A pacalon kívül mindent megeszem. A csecsemős nővérek segítőkészek és a gyermekágyas osztály ápolói is. Én nem igénylem, hogy nyalják a fenekem, csak elvárom a minimális tiszteletet és ellátást, ami a kényelmemhez szükséges, és ezzel nem volt probléma. Szóval sok esetben a szülő nőktől függ nagyon sok minden szerintem. Itt nincs helye kényeskedésnek és hisztinek, mert a cél mindkét félnek ugyanaz: maximálisan ellátni a csecsemőt, és biztosítani, hogy az anya és gyermeke is jól érezze magát. Másrészt a szülés nem betegség.

A 10-es skálán 9-est adnék, a műtősök bunkósága miatt.

Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

szülés ideje: 2015 szeptember
pontszám: 10/9

K.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?