Dia a székesfehérvári Szent György Kórházat mutatja be kórházteszt sorozatunkban. Tapasztalatai szerint a vizsgálatokra sokat kell várni: az ultrahangon mindig hosszú a sor, de a vérvételre is időben be kell jelentkezni, különben akár 3-4 hetet is kénytelen várni a kismama a vérvizsgálatra. A szülőszobák viszont szép színesek és az orvosokkal is elégedett a szerző. A bezzeganya kukac freemail.hu címre várjuk a más kórházak szülészetein szerzett tapasztalatokat, hogy megoszthassuk a Bezzeganya olvasóival.

A szülészetet néhány (értsd: kb. 8-10) éve új épületbe helyezték át, nagyon kulturált: tiszta, jól felszerelt az egész komplexum. Szülésre felkészítő tanfolyamot szervez a vezető szülésznő, erre kb. a 24. héten érdemes már jelentkezni. Ha jól tudom, 10.000 Ft a tanfolyam díja. Több alkalomból áll, egyenként 2 órás foglalkozásokkal, amelyek során az osztályon dolgozó orvosok és szülésznők is tartanak előadásokat. A témák a szokásosak: szülés menete, fájdalomcsillapítás, légzőtechnikák, stb. Gyakorlati rész is van, kismamatornaszerű elemekkel és légzéstechnikával. Hetente egy alkalommal, kora délután lehet szülőszobát is látogatni, ahányszor az ember csak akar, ez ingyenes. Ilyenkor a gyermekágyas osztályt is meg lehet nézni, és a szülésznőktől rengeteget kérdezni.

A terhesgondozásról sajnos nemigen tudok részleteket, mert választott orvoshoz jártam. A fontosabb UH-okat azonban a kórházban csináltattam, elég sokat kellett sajnos várni. De van sok szék a folyosón, nem túl fárasztó a várakozás. Érkezéskor sorszámot kell tépni, ez alapján szólítanak. Itt van fizetős-bejelentkezős módon 4D-s ultrahang is.

A központi laborban csinálják a vérvizsgálatokat, ide időpontot kell kérni jó időben, különben akár 3-4 hétig is várni kell egy-egy vizsgálatra. Csak hosszas rimánkodással sikerült egyszer egy közelebbi vérvételt kicsikarnom, mert az utolsómra olyan időpontot akartak adni először, ami a szülés várható időpontja után lett volna...

Az utolsó hetekben az egyre sűrűsödő ctg-kre vizeletet kell vinni, ott helyben a szülésznő gyorsan megnézi, amit meg kell néznie (cukor, fehérje...) A kb. negyedórás hallgatózás után meg kell várni, míg egy orvos megnézi a kapott görbét, és nyugodt szívvel hazaenged. Ez csak azért macerás, mert a délelőtti forgatagban sajnos gyakran előfordul, hogy nincs kéznél orvos. Műtét, vizit, ki tudja, mi jön közbe, az UH-ról pedig nem szívesen jönnek át ilyesmiért. Így a feltorlódott, ctg-n végzett kismamák sokszor bosszúsan várakoznak akár egy-másfél órán át is, mert orvosi aláírás nélkül nem kapják vissza a kiskönyvüket.

A szülőszoba nagyon kulturált, mondhatni, jó hangulatú. Mondjuk, kinek milyen élmények fűződnek hozzá. Érdemes két csomaggal érkezni, ezt a tanfolyamon és a szülőszoba-látogatáson is elmondják. Az egyik csomagba azokat a dolgokat kell összekészíteni, amik a szülőszobában kellenek, a nagyobb pakk pedig az osztályon való tartózkodás kellékeit kell, hogy tartalmazza. A kisebb csomagot a papa vagy a szülést kísérő személy hozza be a szülőszobára, a többi cuccot pedig be lehet tenni egy félreeső kis szobába, biztonságban. Az apukákra számítanak, örülnek, ha ők is részt vesznek a szülésben.

A felvétel a szokásos módon zajlik (gondolom), semmi extra: adatok, kiskönyv, vérnyomás, testsúly, vérvétel. Az ügyeletes orvos megvizsgálja a kismamát, majd irány a vajúdó. Ide sajnos apa még nem jöhet be, mert gyakran több anyuka is pihen (avagy liheg) itt egyszerre. Itt kerül sor egy hosszabb ctg-vizsgálatra is. Amikor felszabadul szülőszoba, vagy már olyan stádiumban van a szülés, átkerül a kismama a szülőszobák egyikébe. A választott orvost általában 2 ujjnyi tágulásnál hívják be.

Négy szülőszoba van, mindegyik egyágyas, szinte vadiúj (kb. 3 éves) szülőágyakkal. És ami szerintem tök poén: mindegyik szobának más színe van: sárga, világoszöld, rózsaszín...és a negyediket még nem láttam. Még! De mint tudjuk, ami késik... Maguk az ágyak is ilyen színűek, emlékszem, nagyon büszkék voltak a dokik, amikor megkapták őket. Ezt nem azért tartom fontosnak megemlíteni, mert hogy milyen fontos a szín... de mégis jól esik, ha nem a megszokott kórházi környezetben van az ember... legalábbis nekem.

Az egyik szülőszobában van szülőszék is (olyan igazi, patkó alakú sámli), de a szülésznők szerint a kutya se használja. Óriás labdán kívül nemigen van extra felszerelés. Ha esetleg mégis lenne, elnézést kérek, az én látómezőm ott és akkor valószínűleg nem terjedt tovább. Két-két szülőszobához tartozik egy-egy pici fürdőszoba, vécé, zuhanyozó és kézmosó. A zuhanytálcába szívesen betesznek a szülésznők egy műanyag széket, hogy picit el lehessen időzni a meleg víz áldásos hatását élvezve.

A szülésznők és néhány kivétellel a dokik is nagyon kedvesek, segítőkészek. Ha nem lett volna választott orvosunk, akkor is jó kezekben éreztem volna magam. A vajúdás alatt homeopátiás bogyókkal, borogatással próbálnak segíteni a szülésznők.

Sima szülésnél a babát csak néhány percre kapja meg a mama, aztán egyből viszik csutakolni, méricskélni, öltöztetni. A papa mehet vele ujjongani meg fotózni, míg a mamát összestoppolják (ha kell). Az első szülésnél – úgy tudom – rutin a gátmetszés, de mindenki arra törekszik, hogy a másodiknál (többediknél) már ne legyen. Amikor lenyugodtak a kedélyek, a babát visszahozzák a mamának és 2 órát még a szülőszobán pihen a kiscsalád.

Nekem személy szerint mindkét féle szülésben volt részem ebben a kórházban, így most következzék a császáros verzió:

A császáros műtő tulajdonképpen az ötödik szülőszoba a sorban, ugyanott található, ahol a rendes szülőszobák, így ha úgy hozza a helyzet, egy percen belül át tudják tolni oda a vajúdó kismamát.

A spinális érzéstelenítéshez néha (pl. éjjel) a kórház más osztályairól kell aneszteziológust hívni. (EDA-ra pedig csak előzetes anesztessel való egyeztetéssel van lehetőség, bármilyen napszakról is legyen szó.) Én mindkétszer kora délután voltam képes szülni, gondolom, örültek nekem a dokik, nem okoztam túl nagy galibát. Egy újabb személyes megjegyzés: a császáros műtőbe istenien besüt a nap! Már ha az időjárás épp olyan. A színek mellett nekem ez is meghatározta a hangulatomat.

A műtét után a mama egy külön a császáros mamáknak kialakított megőrzőbe kerül, itt egyszerre 4 anyuka nyöghet kb. 24 órát. Úgy 6 óra elteltével jön a feketeleves, fel kell tápászkodni és lezuhanyozni. Ebben az odaadó szülésznők segítenek, komolyan tisztelem őket a munkájukért! Aki átélte már a műtét utáni időszakot, azt hiszem, tudja, miről beszélek.

A gyermekágyas részleg két folyosóból áll: az egyiken csak simán szült anyukák vannak (az utolsó szobákban az újszülött intenzíven lévő babák mamái), a másik folyosó a császárosoké, vegyítve néhány simán szülttel.

A szobák eredetileg 2-4 ágyasok voltak, de mióta megszűnt néhány környező kórház, növelni kellett az ágyszámot, így a kétágyasokba bezsúfoltak egy-egy harmadik ágyat is. Én egy ilyenben voltam másodszor, a középső ágyon. Nem egy leányálom, de ki lehet bírni. (Ja, sima szülés után 3, császár után 4 nappal lehet hazamenni.) Minden szobának saját fürdőszobája van. Meglehetősen tiszták a fürdők, de azért fő az óvatosság. Minden nap jön a takarító néni, felmos és itt-ott hirtelen felindulásból végigtöröl egy ronggyal. Én boldogabb voltam, ha az én territóriumomat ebből kihagyta.

 

Vizit naponta kétszer van, beszélgetős verzióban. Hogy vagyunk, mizu tejci ügyben, ilyesmik. A császárosok naponta kétszer kapnak oxitocin injekciót. Senkinek nem kívánom! Az én fájdalomküszöböm relatíve magasan van, de ez a szuri és az utána következő méhösszehúzódások... Ihaj!

A babákat az első éjszaka szívesen beveszik a csecsemősök egy közös megőrzőbe, de nem muszáj őket leadni. Utána viszont jobb, ha a mamáknál vannak éjjel-nappal. (Ám szívesen vigyáznak rájuk, ha valaki pihenni szeretne.) A császáros babák az első éjszakát mindig a megőrzőben töltik. Itt tápszert csak orvosi előírásra kapnak (magát az etetést sose láttam, de a kész tápszert a hűtőben igen), cukros vizet viszont szinte mindig. Persze, ha valakinek ez ellenkezik az elveivel, akkor biztos meg lehet beszélni a nővérkékkel.

A csecsemős nővérkék nagyon kedvesek, maguktól nemigen traktálják az anyukákat, de ha kérdés van, szívesen segítenek. A fürdetést is ők csinálják, talán az idő szűke miatt. A babákat a folyosóra kézben kivinni tilos, csak a kis toligában lehet elbotorkálni velük a megőrzőig. Az utolsó előtti napon a lelkesebb nővérkék csináltatnak próbaszopást, szopi előtt-után lemérik a bébikéket, 30-40 gramm többletnek már örülnek.

A gyermekágyas osztályon pelust kapnak a babák, nem szükséges vinni. Persze folyton sírnak a felkészítő tanfolyamon, hogy mennyire nincs pelenka (se), de aztán valahogy mégis kerül elég. Szerencsére.

A hiányzó dolgokról jut eszembe:

Állítólag riogatnak olyasmivel, hogy év vége felé már nemigen jut pénz spinális érzéstelenítésre, ezért altatásra kell számítani, ha császárra kerül sor. Meg, hogy november-december környékén már egyéb fájdalomcsillapító se nagyon van, így hozzon magával az ember. (pl. utófájásokra, fejfájásra)

Mindkét gyerekem év végi (az egyik novemberi, a másik decemberi), az egyik természetes úton, a másik császárral született. Mégis: mindkétszer megkaptam mindent, amire szükségem volt, pedig nem vagyok senkinek se a csókosa.

A hazamenetel napján újra megvizsgálja a babát egy gyerekorvos. Ezt eléggé rossz ötletnek tartom, mert sokszor a már iszonyatosan hazavágyó anyukával közlik az utolsó pillanatban (bőrönd összekészítve, apuka melegíti az autót), hogy valami kis difi miatt mégse mehetnek haza. Szegény szobatársam, egy ilyen esetben sírógörcsöt kapott, pedig csak egy napot kellett várnia egy kardiológiai vizsgálatra. De akkor is, ilyenkor minden perc számít, gondolom, nem kell ecsetelni.

A szülészet épületének alsó szintjén van az újszülött inzenzív osztály. Itt is volt már "szerencsém" megfordulni, az első kisfiam 16 napot töltött itt, koraszülöttként. Csak jót mondhatok erről az osztályról is, hatalmas szakértelemmel, odaadással vigyáznak itt a babákra orvosok, nővérkék egyaránt. A mamák naponta ötször mehetnek be kb. 45-60 percre, a babák állapotától függően simogatni vagy etetni, szoptatni.

Ha rajtam múlna, az újszülött intenzív megismerése része lenne a szülésfelészítő tanfolyamnak. Tapasztalatból mondom, ugyanis, hogy nagy különbség, hogy az ember felkészülten látja ott viszont a gyerekét becsövezve, pittyegő gépekre kapcsolva, vagy csak akkor szembesül vele először, hogy ilyen is van. Tudni kell látni a segíteni akarást, a szakértelmet a gépek mögött, és hinni benne, hogy ennek így kell lennie.

Hazamenetel előtt még varratszedés, császár után emiatt pár nap múlva vissza kell jönni. A zárójelentésekkel (mamáé, babáé) a kézben pedig irány az ÉLET!

Szóval jó hely, ajánlom mindenkinek!

Dia