Több órás várakozásra számíthat az a kismama, aki terhesgondozásra a fővárosi Szent János Kórházba jár - érdemes a labort máshol csináltatni, írja Manó, aki második gyermekét szülte az intézményben. Tapasztalatai szerint a szülészet olyan, mint egy magánkórházban: a szülőszobák egyágyasak, tévével, hifivel, labdával és külön zuhanyzóval felszereltek. Szüléskor a kismama választhatja meg a ruházatát, a beöntés nem kötelező, gátmetszést viszont először szülőknél végeznek. Továbbra is várjuk kórházteszt sorozatunkba az olvasók tapasztalatait. A beszámolókat a bezzeganya kukac freemail.hu címre lehet küldeni.

Terhesgondozás

Mivel vidéken lakom, a terhesgondozásra nem a kórházba jártam be, hanem a szentendrei rendelőbe, itt mindent intéznek, vérvételt, ctg-t és genetikai ultrahangot is. Időpontot körülbelül egy hónap múlvára tudnak adni, nélküle viszont több órás várakozásra lehet készülni, kivéve a ctg-t, ott néhány perc alatt sorra lehet kerülni. A labort, ha lehetséges érdemes máshol csináltatni, mert ott is több órás várakozás van. Terminustúllépés miatt végül a kórházi ctg-hez is volt szerencsém, naponta kellett menni. Nagyon korrektek voltak, két ctg van egymás mellett, megkérdezték tőlem, hogy a másik nő férje bejöhet-e, és gondosan letakarták a hasamat lepedővel. Ha jól tudom, egy hét terminustúllépés után megindítják a szülést.

Szülés

A szülészet, gyönyörű, felújított, barátságos hangulatú, szinte mint egy magánkórház, felvételkor ctg, méhszájellenőrzés, majd mehetünk is a szülőszobára. Hálóinget adnak, ha kell, de lehet saját ruhában lenni, akár pucéran is, természetesen egy kísérő végig bent lehet. A szobák egyágyasak, sarokkáddal, tévével, hifivel, labdával, saját vécével és zuhanyzóval. Beöntést ajánlják, de nem kötelező, borotválás minimális. Az EDÁ-t csak ritkán ajánlják fel, de kérésre bármikor adnak. Enni nem lehet, legfeljebb szőlőcukrot, inni viszont „kötelező”. Elvileg óránként jönnek ellenőrizni, de nálam 3 óra is kimaradt (amit nem bántam). Kitoláskor nem nagyon lehet alternatív testhelyzetet felvenni, de a szülőágyat majdnem függőlegesre is lehet állítani. Első gyereknél szinte biztos a gátmetszés, de másodiknál már megpróbálják a gátvédelmet (sikerült). Miután megszületett a baba, minimális ellenőrzés után anyuka hasára rakják, és apuka elvághatja a köldökzsinórt. Kb. 10 perc után elviszik a szoba másik végébe rendbe tenni, majd amíg az utómunkálatokat végzik, elviszik melegedni, ahova apuka is vele mehet. Később két órára békén hagynak minket, és akár látogatók is jöhetnek a szülőszobára. Két óra után a babát leviszik a csecsemőosztályra, anyukát meg a gyermekágyra.

Gyermekágy

Hát az még elég siralmas. Vannak alapítványi szobák, külön fürdővel, de a simák ötágyasok, a szivacsok nem a keretbe valóak, néha majdnem leestem róluk. Két vécé és két tusoló van a folyosón, elég lepukkant állapotban. Első éjszaka az osztályon marad a baba, utána ha akarod, kint maradhat. Egyébként a nap nagy részében veled lehet, kivéve a reggeli vizitet, 7-10 között, és az esti fürdetést. A cukros vizet eléggé erőltetik, és már második naptól a mérést is. Maguktól nem nagyon jönnek, hogy mit segítsenek, de kérésre szívesen megmutatnak mindent. A babák bent kórházi ruhában vannak, de kissapkát, cumisüveget, a feje alá pelust kell vinni, illetve popsitörlőt és pelenkát is. Sima szülés után már 3 nap múlva haza lehet menni. Anyakönyvi kivonatot helyben megkapod, és elfogadják az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot (nem kell friss), TB-kártyát, lakcímkártyát intézik.

Manó