Szülészeteket bemutató sorozatot indítunk, melynek lényege, hogy nemrég szült édesanyák vezetnek körbe annak a kórháznak a szülészeti és gyermekágyas osztályán, amelynek vendégszeretetét élvezték szüléskor és az azt követő néhány napban.

vphoto © 2008 cpopp77 | more info (via: Wylio)

 

A beszámolókban, amelyekben kitérnek a terhesgondozás menetére és körülményeire is, nemcsak a jó dolgokat említik, a negatív tapasztalatokat is megismertetik az olvasókkal. Kórházválasztás előtt állóknak különösen ajánlott! Az első részben a Baross utcai SOTE I. szülészetet mutatjuk be Center segítségével. A bezzeganya kukac freemail.hu címre várjuk a más kórházak szülészetein szerzett tapasztalatokat, hogy megoszthassuk a Bezzeganya olvasóival.

SOTE I. Baross utca

Terhesgondozás

A terhesgondozás korrekt. A személyzet kedves. Minden alkalommal van vizeletvétel és vérnyomásmérés. A vécé nagyon tiszta, kulturált. Bent van minden egy helyen (vizelet – ez természetesen külön helyiség, vérnyomás, ctg), nagy poharat adnak a vizeletnek (könnyű beletalálni). Nagy hátrány, hogy a folyosón kevés az ülőhely (azt is a „fáradt” apuka kísérők szokták elfoglalni, ha nem állítod fel őket, fel se tűnik nekik, hogy át kéne tán adni a helyet). A metlakival burkolt folyosón, télen huzat van, a fehér fém padokon fázhatsz. Cserébe nyáron odaragadsz a melegben. Hangszórókból halk zene szól, egy repi TV-n őssejtkutatásos kisfilm megy végtelenítve. Vigyél könyvet! Ha választott orvosodhoz mész, általában nem kell sokat várni, de ki tudja, hány nő vajúdik nála, míg te sorban ülsz.

Hívószámos szólítási rend van. Külön „futószalagon” párhuzamosan hívnak vizeletvételre, majd a vizsgálatra. Így kétszer jutsz be a nagy fehér ajtón.

A doki függönyökkel elválasztott vizsgálóban matat, majd a szintén paravánnal elválasztott „irodájában” beszélgettek, ott rögzíti a dolgokat a számítógépébe.

Az előtérben adnak ultrahang időpontot orvosod kérésére. UH-nál sem mindig kell sokat várni – azért az is előfordul. Az egyik szonográfus doktornő kissé darabos természetű, mondhatni mufurc, de azért nem bántó vagy durva. Vérvizsgálatnál is korrekt, kedves emberekkel találkozhatsz. Cukorterhelés cukros vízzel történik, de citromot tehetsz bele, sőt helyben is szokott lenni egy kevés citromlé. Ájulósoknak fekvőhely van, és én láttam olyat, aki szólt, hogy kelleni fog és egy rossz szó nélkül nagyon kedvesen odaterelték és ott szúrták meg. Lehetőség van kombinált tesztre, mivel a klinikán genetikai tanácsadás is van, mindenre fel vannak készülve. Ha genetikai tanácsadásra vársz, akkor jobb, ha a Háború és Békénél rövidebb könyvvel el sem indulsz otthonról. Ott mindig nagy a sor.

Parkolni a környező utcákban lehet, de keményen fizetős zóna. Vannak őrzött, szintén fizetős parkolók is, itt megállva legalább nem kell izgulnod, hogy lejár a parkolójegyed.

Szülés

A kórházban felvétel előtt megvizsgálnak, ctg-ztek megnézik a méhszájat, aztán felvesznek. A Baross utcában adnak beöntést is, és a gát környékén átszaladnak egy borotvával, de nem kopaszítják le az egész területet, ha amúgy rendezett. Időnként felteszik a ctg tappancsokat. Persze orvos is jön azért időnként. Burokrepesztés, oxitocin, ahogy máshol is, ha úgy ítélik, hogy szükséges.  EDÁ-ra is van lehetőség. Nem ajánlják a fekvést, csak akkor kell, amikor vizsgálnak. Amúgy valószínűleg mondják, hogy sétálj, meg amolyan rugózásféléket csinálj, hogy jobban táguljon a méhszáj. Más alternatív lehetőség tudomásom szerint nincsen. A szülőszobák barátságosak, modernek. Pasztellszínű falukon impresszionista festők képeiről készült poszterek, hangszóróból a folyosón is hallható zene szól halkan. Az ágy mellett a ctg. Van saját fürdőszoba a szülőszobához, vécével zuhanyzóval.

Enni, inni nem lehet vajúdás alatt. Férj, kísérő természetesen bent lehet végig.

Ha császároznak, a fejednél, műtősruhában bent lehet a férjed, kísérőd majd elkísérheti a babát fürdetésre, de nem adják neki oda.

Klinikai szülészet lévén itt az esetleges komplikációkra való felkészültség (koraszülött ellátás, csecsemő intenzív stb.) teljes körű.

Csecsemőosztály


Esti császár után csak másnap kapod meg a babádat, vagy x idő leteltével, ha délelőtt szültél. Teljes rooming-in van. Szülés utáni első éjszakán császárosok esetében, ha kéred, beveszik a gyereket, de tápszert sose adnak. Hajnalban hozzák enni. Nyáron a nagy melegben mindig visznek enyhén cukros vizet (iszonyat meleg tud lenni a szobában) de nem kell adni, csak ha jónak látja valaki. Később nem veszik be gyereket csak maximum fél órára ha valaki kéri(éjjelre nem).

A csecsemősök kedvesek, de semmit nem segítenek, csak ha külön kéred, akkor viszont készségesek. Teljes rooming-in van, mint már írtam. A babákat este begyűjtik fürdetni, majd vissza is adják.

Van sok négyágyas szoba, de létezik egyágyas is (de hogy kit kell lefizetni érte, sajnos nem tudom). Két négyágyas szobához tartozik egy zuhanyzós vécé, aminek mindkét szoba felől van ajtaja. Egyik szoba felől a vécéhez lépsz be, és egy kis paraván mögött a zuhanyzó és mosdó van, a másik irányból értelemszerűen fordítva. Hallottam panaszt rá, hogy a vécé felől szűkös a bejárat, és tény, hogy az ajtócsukáshoz lavírozni kellhet, de az egész mosdó rendesen tisztított, rendszeresen takarított és habár 8 fő használja, csak ritkán kell várni és akkor se többet pár percnél. Az egy szobában levők ugyanis természetesen egyeztetik, hogy ha most elfoglalják a fürdőt nem akar-e valaki még előtte beosonni mást intézni, így csak a szomszéd szobából érhet meglepetés. Zuhanyozások idején általában a szobatársak kölcsönösen figyelnek egymás babáira, és ha sírni kezdene, bekopognak.

A szobákat minden reggel felmossák, letörlik a bútorokat fertőtlenítővel.

Látogatók a folyosón tartózkodhatnak, a szobákba elvileg nem mehetnének be. Elvileg. A csecsemőosztályosok nem nézik jó szemmel, ha nem az anyjánál van a baba. A pólyába csomagolt kicsiket elvileg nem adhatnád oda az apjának sem. Elvileg.

Reggelente a nővérek hőmérőt osztanak, lázmérés után összeszedik. A napi vizit során az ügyeletes osztályos orvos körbekérdez a szobában, mindenkivel minden rendben van-e, esetleg megnyomkodja a hasadat is. De inkább csak kétperces szóbeli esemény.

Kaja: Reggelinél kiosztják a vacsorára valót is, vigyázz, ne edd meg egyszerre, mert akkor estére nem marad kajád. Teát lehet kérni bármikor, általában a folyosón tartják. A folyosóról lehet venni bármikor tiszta kórházi hálóinget, és talán lepedőt is, ha valakinek szüksége lenne rá.

Hazamenetel előtt utolsó napon már mérik a baba evés előtti és utáni súlyát, így etetés előtt ki kell vele szambázni a csecsemősökhöz, majd etetés után ismét. Ha megfelelő mennyiséget eszik (nem kell nagy számokra gondolni, 30-40 ml már simán elég ekkor) elengednek haza. Előtte persze a gyerekorvos megvizsgálja a babákat és megkapják első oltásukat is.

Megtörténhet a varratszedés, ha szükséges. Zárójelentést állítnak ki babáról, anyáról egyaránt, azt aláíratják.

Gyerekhordozó nélkül nem engedik elvinni a kicsit.

Center