Ahogy a nagykönyvben meg van írva. Az ember lánya talál magának egy párt, jól élnek, gyereket akarnak… és jönnek a kérdések, sokszorozódva és beindul a könyvkeresés. A fő kérdésvonalak a következőek:

'light and books' photo (c) 2012, kate hiscock - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

1. Anyanyelv/apanyelv

Kezdjük szépen az elején, az alaphelyzettel. Én magyar, ő külföldi. Én beszélem az ő nyelvét, ő csak a legszükségesebbet magyarul és az esetek 80 százalékában egy harmadik nyelven, angolul kommunikálunk (az a leggördülékenyebb). Fő szempontunk az, hogy mivel nem angol anyanyelvűek vagyunk, nem szeretnénk azt használni a jövőbeli gyerekekkel, mindegyikőnk az anyanyelvét preferálja. Az addig rendben is van, hogy mindketten a saját nyelveinken, persze következetesen fogunk beszélni hozzájuk, de hogy fog ez működni?

2. Első gyerekes para

Mit, hogyan, mikor, mit ne, külön szoba, egy szobában és a többi… Láttunk már gyereket közelről, nem is egyet, de a saját az más és persze nem pár órára van „kölcsönben”, hanem legalább 20 éves gondoskodással számolunk.

3. Olyan leszek, mint anyám?

Életem nagy kérdése és félelme. Elvált szülők gyereke vagyok minden jó és rossz tulajdonságával. Viharos válás, viharos gyerekkor. Gyerekként választani kellett, persze lányként apámhoz húztam, de végül anyám mellett kötöttem ki. Sosem volt jó viszonyunk. Talán nem is gyereknevelésre termett. Türelmetlen volt, ordibálós, hirtelen harag… minden jött egyben. Végül a világ legcsodásabb nagyanyja nevelt. Hiába kaptam egy jó „nagyanyai” mintát, anyaim nincsen. Félek, pedig alapjáraton nagyon más természetűek vagyunk. Most, hogy több száz kilométer van köztünk, tűrhető a viszonyunk, bár az emailt preferálom, ott nem tud belekötni a szavaimba és veszekedést szítani. Hetente vagy kéthetente (csak akkor, ha nincs csatabárd) levelet váltunk. Bennem meg megvan a kérdés: Mi lesz, ha valamelyik tulajdonsága előjön belőlem?

Ezek után nagy könyvkeresésbe kezdtem, tudom, hogy nem lehetek 100 százalékosan tökéletes és gyakorlat közben tanulok, belejövünk a dolgokba, de fel szeretnék/szeretnénk készülni. Bújtam én az internetet irodalomért, fizikai lehetetlenség azokból a könyvekből kiválasztani saját magam által a legtöbbet. Ezért szeretném kérni, hogy itt a kommentekben gyűjtsük össze a leghasznosabbakat. Tudom én, hogy szubjektív a választás, de mégis egyszerűbb már tapasztalatok alapján keresni konkrét irodalmat. Lehet angol és magyar nyelvű is.

Nogyanatsul