Bár már csak három hét van a nyári szünetből, ez az idő bőven elég arra, hogy a gyerekek elolvassanak egy új könyvet – vagy mi olvassunk fel nekik egy-egy tikkasztó nap estéjén. Könyvajánlónkban egészen kicsiknek is javaslunk szórakoztató kiadványt, az óvodásoknak, kisiskolásoknak is mutatunk könyveket, és a nagyobbakról sem feledkezünk meg.

Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd – Csajok és csokik 1.

Az ötrészes sorozat első köteteként jelent meg ez a cseresznyeszínű, tinilányok szívét megdobbantó könyv. Már a borító is különleges: formalakkos, csillogó ezüsttel futtatott, kör alakú kivágásából a cím és egy cseresznye mosolyog az olvasóra. Az öt rész öt testvér történetét mutatja be. Az első kötet főszereplője a 13 éves Cherry, akinek tejeskávé színű a bőre, mandulavágású a szeme, élénk a képzelete, szórakoztató és aki mindig kiáll magáért. A kedves tinitörténet szerint, melyben fontos szerepet kap a csoki (a szerző csokimániás), a főszereplő édesapjával új városba költözik, ahol lesz egy új anyukája és négy új testvére. Rögtön az elején megismerkedik egy szívdöglesztő sráccal, aki – mint kiderül – a féltestvérével jár. A szívnek viszont nem lehet parancsolni… De mi lesz így az új családdal?

Kolibri Kiadó
2990 Ft
11-14 éveseknek

Anne Milbourne: Nézd meg, milyen egy farm!

Bár a könyv címében vesszőhibát vélek felfedezni, ez valószínűleg a gyerekeket nem fogja zavarni, hiszen a kiadványt 0-3 éves korig ajánlják. A bakit ellensúlyozza az ötletesség, mellyel az unalomig ismételt, egyforma hajtogatós-lapozgatós-keresgetős interaktív bébikönyvek közül kiemeli ezt a kötetet: a vastag könyvlapok sehol nem egyformák: egyiken lyuk van, a másik sarka hullámos, de a szántóföldes oldalon például a fület lehajtva esni kezd az eső, de nem ezek tetszettek a legjobban. A legkreatívabb az az oldalpár, melynek nyílásain az előző oldalak illusztrációinak apró részletei láthatók – teljesen más jelentésben. Míg az egyik oldalon apró köveket ábrázol a rajz, a másikon oldalon a nyílás körülötti rajzok más jelentést adnak: a kavicsokból tojások lettek. A szalmakupacból pedig fagyi. Ezt a ravaszságot lehet, hogy szintén csak a felnőttek veszik észre, mindenesetre – ahogy az animációs mozifilmeknél, itt is nagyon tetszik, hogy kikacsintanak a felnőttekre is.

Central Médiacsoport
2600 Ft
0-3 éveseknek

Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

A Végtelen történet szerzője, Michael Ende ezen klasszikusának helyszíne egy apró sziget, melyen mindössze négyen laknak: Mitmond néni, Feszes úr, Lukács masiniszta öreg gőzösével, Emmával, és az uralkodó, Háromnegyedtizenkettedik Alfonz király. Egy nap furcsa küldemény érkezik: egy fekete bőrű kisfiút hoz a postás. A sziget túl kicsi még egy embernek, ezért Emmának mennie kell. Vele tart Lukács, a masiniszta is, és titokban velük megy a fiúcska is. Útjuk a Sárkányok városa felé vezet, ahol a kínai császár lányát tartják fogva. A könyv alapján bábszínházi előadás is készült itthon.

Kolibri Kiadó
3490 Ft
9 éves kortól

 

Liz Pichon: Tom Gates - Az én csúcsszuper világom

A könyv érdekessége, hogy egy 13 éves fiú fordította, aki így nyilatkozott:

„Aki szereti a Ropi naplóját, az olvassa el, de én igazából mindenkinek ajánlom. Munkám is arra kötelez, hogy az összes részt elolvassam, és megígérhetem, hogy minél nagyobb Tom, annál biztosabb, hogy egy-egy káromkodás be fog csúszni. Jó, nem lesz olyan csúnya…”

A könyv egyébként nem szokványos: többféle betűtípus, szövegközi illusztrációk teszik még izgalmasabbá Tom kalandjait, nekem az Adrian Mole naplója jutott eszembe róla.

Kolibri Kiadó
2990 Ft
6 éves kortól

Kirsteen Robson: Hová bújt? Keresd meg!

Klasszik böngészős-keresős könyv ovisoknak-kisiskolásoknak, mely 25 szemkápráztató oldalt tartalmaz. A címlapon rögtön rengeteg tigris ejti csapdába a szemet, a feladat pedig megkeresni a két ikertigrist. Van olyan feladat, hogy a kék csizmás pingvint, a pelyhes kiscsibét vagy a krokodil szájában lévő madárkákat kell megkeresni, vagy meg kell számolni, hány flamingó/béka/csiga van a képen, de olyan kérdésre is válaszolni kell, hogy melyik kígyó a leghosszabb, esetleg pontosan ugyanolyan állatokat kell keresni. Ezt a könyvet biztosan elvisszük a több órás utazásra, a hatévest (de szerintem a tízévest is) tuti le fogja kötni egy darabig.

Central Médiacsoport
3900 Ft
4-8 éveseknek

Otfried Preußler: A kis szellem

A Torzonborz-történetek után a szerző rajongói most a kis szellemet kedvelhetik meg, aki nappal egy tölgyfa ládában alszik, és minden éjfélkor elindul végigjárni Bagolykő várának termeit, meglátogatja öreg barátját, Uhu bácsit. A szellem egyetlen kívánsága, hogy egyszer nappal is láthassa a világot. Álma váratlanul teljesül, mely izgalmas kalandokat hoz nemcsak neki, hanem a falucska összes lakójának: a fekete színűvé változott szellem dél és egy óra között bukkan fel különböző helyeken és rémíti halálra az embereket. A fekete szellem végül visszakerül a várba és ismét éjszakai szellem lesz. Hogy hogyan? A könyvből kiderül.

Kolibri Kiadó
2990 Ft
6 éves kortól

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?