A kismajom nem találja a mamáját, Lilian hercegkisasszony sárkányt varázsol el, Maja tizenkét különböző babával barátkozik össze, a Korallok hercegnője pedig azt próbálja megakadályozni, hogy ellopják a titkos verset és letaszítsák a trónról. Megtanulhat rajzolni a kétbalkezes szülő (és a gyereke), és a karácsony témáját feldolgozó könyvújdonságokat is bemutatunk. Kérdőívünkből kiderült, hogy a Bezzeganya olvasói legtöbben könyvet szándékoznak vásárolni karácsonyra a gyerekeknek, könyvajánlóinkkal nekik igyekszünk segíteni a következő hetekben.

Lilian hercegkiasszony és az elveszett sárkány

Lilian hercegkiasszonyról egész mesesorozat íródott. Ebben a könyvben Lilian egy tojásából kikelő sárkánylányra lel varázskertjében. A barátok sokat játszanak együtt, ám amikor a sárkány elkezd tüzet okádni, Lilian elvarázsolja és a sárkány így már csak sokkal veszélytelenebb fehér felhőket fújhat. A sárkánylánynak azonban a sok móka ellenére is hiányozni kezd a családja. Útra kelnek Sárkányföldre, ám újabb nehézségek várnak rájuk, mielőtt minden jó, ha jó a vége a könyvet is letehetjük. A könyvnek csillogóak a lapjai, színvilága egy rózsaszíntől elgyengülő ötéves szívéhez vezető legyenesebb útról érkezett a lapokra. Az utolsó oldalon ráadásul egy kis ajándék lapul. Természetesen csillogó, és virágos filléres darab, egy hajgumi képében, ami egy igazi hercegkisasszony legféltettebb kincsei között könnyen előkelő helyet foglalhat el. Felnőtt szemmel is kifejezetten olvasható, élvezhető a mese és a képek, 3-6 éves lányoknak pedig az én tesztalanyom szavaival élve „a legeslegszebb könyv a világon.”

Alexandra Kiadó, 2011. 3499 Ft

Julia Donaldson, Axel Scheffler: A majom mamája

A kis, keménylapos könyvecskében a kismajom nem találja az anyukáját, egy pillangó pedig segít neki megkeresni. A kismajom adta személyleírás alapján a pillangó mindig más állatról hiszi, hogy az a majom mamája, aztán mindig kiderül, hogy tévedett.

A végén persze egymásra talál a kismajom és az anyukája. A vicces történetet rímekbe szedve olvashatjuk fel 2-5 éves gyerekünknek.

Lányaim kedvence az a rész, amikor a kígyóra mondja a pillangó, hogy megtalálta a majommamát: „A mamám nem olyan, mint egy faág,/ S nem csúszkál mérgesen sziszegve rád,/ Fészkeket sem támad meg hangtalan./ S különben is, sokkal több lába van.” A mesét Papp Gábor Zsigmond fordította.

Pagony, 2011. 1690 Ft


Rajzolni tanulunk – Állatok és mesehősök

Ezt a könyvet valószínűleg én is fogom használni, amikor kétévesemnek rajzolgatok.

Bár a kreatív technikákba kezdek belejönni, a rajzoláshoz annyi tehetségem sincs, mint egy óvodásnak.

A könyvből meg lehet tanulni geometriai ábrák (kör, négyzet, háromszög) felhasználásával különböző figurákat: malacot, kutyát, unikornist, cápát, úszó lányt, indiánt és egyéb állatokat és mesehősöket rajzolni.

Aztán ha megtanultam hóembert, kiskacsát és egyéb figurákat rajzolni, megtanítom a gyerekeket is.

Már a egyáltalán szükségük van rá a rajztagozaton.

M-érték Kiadó, 2011. 1799 Ft


Tea Stilton: A korallok hercegnője

A Fantázia Birodalmának Hercegnői sorozat második kötetének középpontja az ősi elsüllyed városban őrzött titkos vers, amely összeköti a Korallok Birodalmában élő Kalea hercegnő sorsát a Fantázia Birodalmának másik négy hercegnője sorsával.

Amikor felbukkan Kaliq az Aranyló Homok Birodalmából, a vers eltűnik, így veszélybe kerül a Korallok birodalma.

Kalea hercegnő mindent megtesz, hogy megmentse a versét és elkerülje, hogy az elvetemült lélek megszerezze a trónt és elüldözze őket.

A gyerekfantasy lapjainak sarkait kékesszürke virágok díszítik, ugyanezzel az egy színnel készültek a kötet kisebb-nagyobb illusztrációi.

Alexandra Kiadó, 2011. 2499 Ft



Finy Petra: Maja Tizenkét babája

Szegedi Katalin rajzai illusztrálják ezt a művészi mesekönyvet, amelynek főhőse, a mindig jókedvű Maja tizenkét rosszkedvű/hisztis/sértődött babával találkozik egy padlásszobában.

Tizenkét különböző jellemmel ismerkedhetünk meg, ahogy Maja megbarátkozik a babákkal és jókedvre deríti őket: van rendmániás, dzsigoló, afrikai harcos, félénk rongybaba, kínai baba és okostojás Lencselány, madárbaba és Csinibaba is.

Kalandban sincs hiány: Angella, a légtornász baba elszökik és meg kell menteni. Az 5-10 éves gyermekeknek ajánlott könyv végén három kutya bukkan fel, akik közül Sárgolyót haza is viszi Maja.

Pagony, 2011. 2750 Ft

Az első karácsony

A keménylapos könyv az egészen kicsiknek fog örömet okozni, méreteiben is az ő igényeihez igazodik, pici kezek és könnyen tudják tartani.

Lapjain a téli/karácsonyi témákat: hóemberépítést, süteménysütést, Mikulást, karácsonyi vásárt, betlehemi jászol meghittségét, szentestét dolgozzák fel.

Színes rajzainak köszönhetően akár böngészőként is használható, az egyes témáknál pedig a főbb tárgyak kapnak helyet kiemelve, alattuk szóval is kifejezve.

Alexandra Kiadó, 2011. 1499 Ft



Első Betlehemem – Adventi leporelló

A könyv az, aminek a címéből tűnik. Jézus születésének a történetét meséli el a hajtogatható lapokon elhelyezett 24 ablak mögé írt pár soros szöveggel.

Bár december 24. napjára hagyni 1-1 fül kinyitását nem hiszem, hogy érdemes (illetve lehetséges), de „fülnyitogatás”-párti kicsiknek garantált az élmény akkor is, ha a könyv kiolvasása maximum 5 perc alatt megtörténik. Az illusztrációk szépek és mozgalmasak, van mit nézegetni rajtuk kezdő könyvmolyoknak is.

Valamint – tudom, szentségtörés – de a leporelló lapjai az eredeti rendeltetésükön kívül kiválóan alkalmasak garázs, netán istálló építésére, ha a szöveg olvastatása és a képek nézegetése már nem köti le a hallgatóságunkat.

Alexandra Kiadó, 2011. 2499 Ft

Center, Tünde