Tünde Vakmacska könyv könyvajánló gyermekirodalom karácsony

Nagyon sokan vesznek karácsonyra könyveket a gyereknek (szerencsére!), és már csak három hét van arra, hogy beszerezzék a „faalávalót”. Nekik szeretnénk segíteni könyvajánlóinkkal, melyekben érdekességeket mutatunk be karácsonyig. Ajánljatok ti is jó gyerekkönyveket!

Bíró Eszter: Állati zenés ABC

Tünde Vakmacska könyv könyvajánló gyermekirodalom karácsonyBár a legtöbb gyereklemezhez eléggé óvatosan közelítek (sajnos látszólag könnyű műfaj, ezért sokan buktak már el rajta), az előadói-szerzői csapat biztató. Bíró Eszter azon kevesek közé tartozik, aki látványosan színésznő és nem cicababa,  a viszonylag fiatalon szült két gyerek se akasztotta meg a karrierjét, saját kiadója is van, a lemezre pedig Födő Sándorral (Fodo, aki Halász Judittal is dolgozik, egyébként pedig egy korábban olvasott interjú alapján Eszter párja - ritka szerencsés csillagállás, valóban) és az Emil Rulezből ismert Hegyi Györggyel készült.

Első hallásra a hangszerelés és zene igényessége fogott meg: a Kalákában megismert hangszerkavalkád stíluskavalkádhoz is szükséges, van itt francia sanzontól pszeudo-népzenéig, tangótól varázsmondókáig sok minden, itt-ott nyomokban nagy elődöket tartalmaz, egy kis Budapest Bár, egy kis Szalóki Ági- Bognár Szilvi, egy kis halászjutka (ő már fogalom, ugye...), sőt talán még egy ici-pici Péterfy Bori is - a pályatársak közül pedig Herczku Ági, Falusi Mariann vagy Szirtes Edina Mókus a maga valójában is megjelenik a lemezen. De egyik se szolgai másolás, inkább  a hangulatok, miközben Eszter láthatóan itt is színésznő, mórikálás nélkül, "éli" a hangulatokat és szövegeket. Ha már szövegek, számomra mintha kergetnék a remek zenét és grafikát, de lehet, ez csak vénségem érzékelteti velem, az én nemzedékemet ugye kicsit túlságosan is elkényeztette Nemes Nagy Ágnes, Kányádi, Weöres, vagy akár Kormos István, Tamkó Sirató Károly.  

A prozódia mindenesetre nem törik meg (ahol igen, ott szoktam gyorsan elsüllyeszteni a művet a polc hátuljába), a gyerök pedig kétszer is táncra perdült rája a konyhába, ami részéről egyértelmű dicséret. Némi ízelítőt az anyagból itt lehet hallani-látni. A könyv hátuljában valóban ott az ABC: minden betűvel van találós kérdés - míg a CD szól a kocsiban, ezekkel is szórakoztathatjuk a gyereket. Gyerek kedvence: a lármás egér és a csini csacsi, nekem a nyuszis varázsmondóka és Aranka, az aranyhal tetszett, közös kedvencünk az Ökörködöm, ennek a szövege is igencsak ott van.

Bíró Eszter: Állati zenés abc CD melléklettel
4500 Ft
Alexandra Kiadó

 

Kukkants bele!

Tünde Vakmacska könyv könyvajánló gyermekirodalom karácsonyA Kukkants bele! sorozat részei klasszikus „füles” könyvek, az esetenként több mint száz kihajtható lap fontos vagy érdekes információkat rejt az adott témákról. A Kukkants bele, milyen egy hajó! részben az ókori görög hajóktól a tengeralattjárókon át a modern, szállodahajóig mindenféle hajótípust és történetet megismerhetünk a részletes rajzokból és a fülecskék alatti infók alapján. A Kukkants bele a számok világába! kötetben a matematikát próbálják megértetni/megkedveltetni a gyerkőcökkel játékos formában. Szó esik a számokról, alakzatokról, mérésekről, de van mateklabirintus és matekrejtvények is. Az Időjárás és éghajlat című könyvben viharvadászok lehetünk: belekukkanthatunk egy viharfelhőbe, követhetjük a hurrikán nyomait, de egy kis segítséggel megjósolhatjuk a másnapi időjárást is. Az éghajlatokról tanuló diákoknak remek kiegészítő anyag a tanuláshoz! A sorozat negyedik részében, a Mindenféle ismeretekben – címéből adódóan – nem egy témát dolgoznak fel, hanem érdekes információkat lehet megtudni többek között a világról, az élőlényekről, a szórakoztatás világáról, de vannak játékos feladatok, egy kis történelem, és kémiai alapfogalmak is találhatók a könyvben.

Kukkants bele sorozat
3900 Ft
Centrál Könyvek

Nézd meg…!

Tünde Vakmacska könyv könyvajánló gyermekirodalom karácsonyA fentiekhez nagyon hasonló a Nézd meg…! sorozat, melyben szintén fülek, kihajtható lapok alatt találhatók új tartalmak, de ezek a kötetek a kisebb korosztálynak szólnak, jóval kevesebb a szöveg, és több a rajz: a katica pöttyös szárnyát felemelve például kiderül, hogy mi van alatta, a fa koronáját félrehúzva pedig láthatóvá válnak az állatok, akik a fán alszanak. A sorozat részei: Nézd meg, mi történik éjszaka! Nézd meg, hol laknak az állatok! Nézd meg, milyen egy kert! Megunhatatlan.

Nézd meg…! sorozat
2600 Ft
Centrál könyvek

Döbrentey Ildikó: Móna Manó meséi 1-3.

Tünde Vakmacska könyv könyvajánló gyermekirodalom karácsonyA 2-5 éveseknek szóló ismeretterjesztő könyvecskében három mese olvasható. A történetekben Móna Manó rajzol, hóembert épít, énekel, így foglalkozik a család, a víz és a levegő témakörökkel. A gyerekek minden mesében tanulhatnak a természetről, a színekről, testrészeikről, és alapvető fogalmakról. A színes, kiemelt szavak segítségével a gyerekek vizuális memóriája is fejlődik a szótagok, betű-hang megfelelések felismerésével. A manó ábrázolása nekem ijesztő, mintha kicsit debil lenne, de az ovisomnak nagyon tetszett a karaktere, és a többi színes rajz.

Móna Manó mesék
2990 Ft
Szókimondóka

Minden napra egy történet a Bibliából

Tünde Vakmacska könyv könyvajánló gyermekirodalom karácsonyA színes-szagos könyv 365 rövidített bibliai történetet tartalmaz. Elvileg tehát minden este egy részt kellene felolvasni, de annyira rövidek a történetek, hogy mi naponta legalább 5-6-ot olvastunk. Egy darabig. Az illusztrációk nagyon szépek, és a nyelvezet is megfelelő a gyerekek számára, viszont úgy a könyv egyharmada tájékán megkérdezték a gyerekek: „Anya, Isten ennyire gonosz és bosszúálló? Másról sem szól három napja a könyv, hogy vándorolnak, valaki bűnt követ el, Isten megbünteti és bosszút áll.”

Na, itt tettük le a könyvet pihentetni. Később biztosan folytatjuk a közös olvasást, mert egyébként nekem is kellemes volt feleleveníteni a bibliai történeteket.

Minden napra egy történet a Bibliából
5500 Ft
Alexandra Kiadó

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?