A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és a MOME Anim csapatának szervezésében rendezik meg a Friss Kakas Animációs Filmnapokat a budapesti Toldi moziban. A fesztivál a tavalyi megújulást követően idén is visszatér október 6-án és 7-én.

A kétnapos fesztiválon a hagyományokhoz híven premier vetítéseket tartanak a MOME legfrissebb diplomafilmjeiből, a hallgatók által készített, nemzetközi sikereket elért filmekből is látható lesz egy válogatás és idén is szerepelnek a műsoron a MOME alumni alkotók legizgalmasabb munkái, a klasszikus MOME-darabok és a legkisebbeknek szóló animációk. A programban továbbá a világ legrangosabb fesztiváljait – Berlinale, Cannes-i Filmfesztivál, Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – megjárt alkotásokat is láthatja a közönség, például a 27 című cannes-i Arany Pálma-díjas alkotást.

Újdonság, hogy ezúttal egész estés animációs filmeket is bemutatnak, a Műanyag égbolt című filmet, a Toldit és Magyarország idei Oscar-nevezését, a Kojot négy lelkét is (utóbbit mi tavasszal láttuk, és ajánljuk kicsinek-nagynak - a szerk).

A Friss Kakas a gyereknek is igyekszik kedveskedni. A KIDS szekció a legkisebb korosztálynak is érdekes és élvezetes, a MOME Anim szakon készült alkotásokat gyűjti össze. Az október 7-i szombat délelőtti ingyenes vetítéseken a kortárs versfeldolgozások, dalok és mondókák könnyen beférkőznek majd a gyerekek fülébe. A vetítést megelőzően a szervezők reggelivel várják a gyerekeket és szüleiket.

Filmek a gyerekeknek szánt blokkban:

Hullahopp (MURÁNYI Zita verse alapján) - Bakos Barbara 2'
Tavaszi medvedal (KISS Ottó verse alapján) - Gellár Csaba 2'
Reggeli (TÓTH Krisztina verse alapján) Bognár Éva Katinka 2'
Két pici pióca (TURBULY Lilla verse alapján) Gelley Bálint 2'
Rengeteg (KUKORELLY Endre verse alapján) Farkas Júlia 2'
Ki szelet vet / He Who Plants Wind - Horváth-Molnár Panna, Gelley Bálint 2'
Karima álom / Brim dream - Gellár Csaba 2'
Kék őzek / Blue deers - Bakos Barbara 2'
Parabola - Vácz Péter 1'
Hókirály - Bárdos Attila 7'
Falun - Wonház Anna - 11'
Ágó Bágó álma - Tompa Borbála 3'
Patakiskola - Vácz Péter 2'
Kistesó - Kühnel-Szabó Anita, Börönte Tamás, Tőrincsi Tamás 2'
Semmit sem talál az ember - Darabos Éva 2'
Sötétség - Gellár Csaba 5'
Libegő - Tóth Luca

A MOME ANIM diplomafilmek minden évben számos nemzetközi sikert érnek el. A legfrissebbek közül néhány hallgató olyan rangos fesztiválon szerepelt, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál (Mira Zénó: Fox Tossing), de Berlinale Special Mention is található a válogatásban (Erhardt Domonkos: Szemem sarka). Két filmet (Megenném, ha bírnám, A madár gyermekei) most láthat először a nagyközönség mozivásznon, további három film pedig (a WORLD in CHAOS, Örökrész, A mosógépen túl) hazai és nemzetközi fesztiválokon is szerepelt már, számos díjat bezsebelve.

A MOME Alumni Festival Hits blokkban a korábbi hallgatók legsikeresebb filmjeit láthatják a nézők, köztük Mostoha Marcell Avant című filmjét, amely 2021-ben Annecy-ban a zsűri díját kapta a diplomafilmek között. A válogatásban szerepel továbbá a 2022-ben Annecy fődíjas Turai Balázs rendezése, az Amok és Buda Flóra Anna idei sikerfilmje a 27, amely rövid idő alatt mesterhármast ért el: Cannes-ból Arany Pálmát, Annecy-ból Kristályt, a bosnyák fővárosból pedig Szarajevó Szíve-díjat hozott el. Ebben a programban vetítik a közönségkedvenc A szív kertje című animációt Hegyi Olivértől és Bárány Dániel Vacsora című munkáját. A szervezők egy, a mozivásznon eddig még nem látott meglepetés filmmel is készülnek, amelyet a vetítés kezdetéig titokban tartanak.

2023 különleges éve a magyar animációnak, hiszen az animációs rövidfilmek sikerei mellett idén három magyar egész estés animációs film is elismeréssel debütált rangos fesztiválokon – és azóta is szüntelenül nyerik a díjakat. A Kojot négy lelke, a Műanyag égbolt és a Toldi is szerepel a MOME Alumni Feature programban, így aki eddig sem fesztiválon, sem moziban nem tudta elcsípni, most bepótolhatja. Mindhárom filmben több, a MOME-n végzett alkotó dolgozott, köztük a filmek rendezői: Gauder Áron (Kojot négy lelke), Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta (Műanyag égbolt), Csákovics Lajos (Jankovics Marcell mellett a Toldi társrendezője).

A MOME Anim Klasszik best of szekcióban olyan remekműveket válogattak össze, amelyek hamar klasszikussá váltak. A közelmúltbeli diplomafilm slágerek között Lovrity Anna Katalin (Vulkánsziget), Wunder Judit, (Kötelék/Bond), Hegyi Olivér (Take me please), Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), Buda Flóra Anna (Entropia), Darabos Éva (Pá, kis panelom!), valamint Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála (Limbo-Limbo Travel) rég nem látott filmjeit igazi fekete-öves animáció-rajongóknak ajánlják.

Az újdonsült MOME Anim Friss blokkban idén meg lehet nézni, milyen izgalmas kísérletezésekkel, animációs különlegességek készítésével bontogatják szárnyaikat a BA és MA hallgatók, akik nemcsak diplomafilmeket készítenek, hanem a képzés során intenzív műhelymunkában vesznek részt. A ritkán látható filmeknek a szervezők külön blokkot szenteltek, így a közönség is betekintést nyerhet a különleges alkotásokba. 

A szakmai programok és a filmes blokkok vetítési időpontjai az esemény honlapján érhetők el: https://frisskakas.hu/

A jegyeket elővételben a Toldi Mozi oldalán lehet megváltani. (https://toldimozi.hu/programok/friss-kakas-2023 )

Kiegészítés: A felsorolt filmcímek közt szerepel az egyik kedvenc kortárs gyerekversem Kiss Judit Ágnestől, ezt remélem, ide idézhetem kedvcsinálónak:

„Kérj a teánkból, friss főzet!”
kínálgatnak a kék őzek.
Zöld italukban eperfalevél,
így melegednek tél idején.

Jó puha föld a mohás tőzeg,
ott tavaszolnak a kék őzek.
Tarka virágot rágcsálnak,
némelyikük csak a sárgákat.

Késő ősszel a kék őzek
egymással megmérkőznek.
„Én győztem, veled alszom ma!”
bőgi az egyik az arcomba.

Néha nyaranta a kék őzek
rettentően megnőnek.
Hogyha nem óvna varázsének,
véletlen lelegelnének.

Vakmacska