Annál nagyobb tragédia, mint mikor egy gyermekről kiderül, hogy beteg, nem nagyon van. A szülő ilyenkor félretesz minden önös érdeket. Sokszor milliókat teremt a semmiből, támogatókat keres drága külföldi műtétekhez. Ha kell, eladja a keserves munkával összekuporgatott házat. Otthagyja munkahelyét, hogy gyermeke mellett lehessen. Persze nem mindig kell ilyen messzire menni.  Ezzel kapcsolatban egy érdekes kérdés jutott eszembe: Mennyire és mikortól „magánügye” a gyereknek a betegsége? Természetesen a magánügy itt nem a szülővel szemben értendő, hanem másokkal szemben.

Nekem van egy genetikai problémám, édesapámtól örököltem. Már néhány éves koromban kiderült, ellenőrizgettek folyamatosan. Édesanyám lelkiismeretes volt, odafigyelt rám. Túlzottan is. Kötelességének érezte, hogy az iskolában és a településen is, ahol élünk, mindenkivel megossza a „hírt”. Senki ne gondolja, hogy szégyelltem valaha is a problémámat. Sosem. Úgy gondoltam, akinek nem tetszik, mehet, ahová akar. Nem is volt belőle sosem problémám. (Leszámítva a tesiórákat. Dokkmunkásnak meg amúgy sem akartam menni.) A problémát inkább az jelentette, hogy akaratomon kívül a „fél világ” tudomást szerzett arról, ami csak rám és a családomra tartozott volna. Sokszor hallottam olyan beszélgetéseket, amik arról szóltak, hogy pl. anyunak milyen nehéz, jajjj. Mert hát szegény kislány is milyen beteg.

Igen, valahogy elegem lett mások önsajnáltatásából, főleg azért, mert a problémával mégiscsak nekem kell megküzdenem. Már nem élünk egy faluban anyuval. De máig, ha teszek egy kört, belebotlok valakibe, aki indiszkrét kérdéseket tesz fel az egészségemmel kapcsolatban. Senki ne értse félre, nagyon szeretem anyut, bár nem volt mindig felhőtlen a kapcsolatunk. Ezzel a hozzáállással azonban nem segített nekem.

Szóval mit gondoltok? Feltétlen kell nekem tudnom, hogy a szomszéd utcában lakó X 13 éves fia pszichológushoz jár? Hogy Y kisfia 12 évesen még mindig fitymaszűkülettel küzd? Szerintem nem.

( Nem azokra a szülőkre gondolok, akik végső elkeseredésükben a médiához fordulnak, vagy bármilyen más nyilvános fórumhoz fordulnak. Ők más téma. )

Juditty