Tünde kutatás gyerekprogram fejlesztés

A magyar szülők szerint szinte elengedhetetlen a kisgyermekek készség- és képességfejlesztése az olyan tevékenységekkel, mint a meseolvasás, rajzolás, festés és a zenehallgatás, ugyanakkor az idegen nyelv fontosságáról megoszlanak a vélemények– derül ki a Sudocrem megbízásából készült Ipsos kutatásból. A reprezentatív kutatás azt mutatja, hogy tízből kilenc édesanya szerint rendkívül fontos a séta, a kirándulás, a természet ismerete és szeretete. Sokan vinnék gyerekeiket szervezett progamokra is, ám a főváros kivételével mindenhol problémát jelent az, hogy nincsenek megfelelő lehetőségek erre.

A kisgyermekkel való sétálást, kirándulást mindenki egyformán fontosnak tartja, a válaszadó korától, iskolai végzettségétől, lakóhelyétől függetlenül, derült ki a kutatásból. Ezzel párhuzamosan az édesanyák a mesélést, illetve a meseolvasást értékelték kihagyhatatlannak a gyermek életéből, bár ebben az esetben néhány eltérés megfigyelhető a válaszadók iskolai végzettségét illetően: emelkedésével növekedett a mesélés fontosságát jelző átlag. 

A művészetek iránti fogékonyság kialakítása, az érzelmi nevelés és a kreativitás fejlesztése is a kisgyermekek fejlődésének fontos része. A válaszadók szerint a rajzolás, a festés, a zenélés és a zenehallgatás egyértelmű jelentőséggel bír a gyermekek napjaiból, s a családok kétharmadának rendszeres napirendi pontja közé tartozik. Az idegen nyelv gyakorlásának kérdésköre már megosztotta a felmérésben résztvevőket. A nyelvtanulást a megkérdezettek fele tartja csak fontos szempontnak, egyötödük viszont inkább vagy egyáltalán nem tartja helyénvalónak az idegen nyelv gyakorlását hároméves kor alatt.

A kisgyermekesek 21 százaléka rendszeresen jár szervezett foglalkozásokra, viszont a szülők egynegyedénél felmerül problémaként, hogy lakókörnyezetükben nincsenek megfelelő kisgyermekeknek szervezett programok. Míg a budapestiek körében gyakorlatilag nincs ilyen nehézség, addig a vidéki városokban élők ötödénél, a községekben élőknek pedig több mint felénél jelent ez gondot. A szülők 40 százaléka számolt be arról, hogy szerveznek számukra kisgyermekes programokat, és azon részt is vesznek, míg 30 százalék ezeket a lehetőségeket nem veszi igénybe.

„Az adatok arra utalnak, hogy a kisgyermekes szülők is nagyrészt tisztában vannak azzal, hogy a gyermek fejlesztésének elsődleges eszköze a szabad játék, hiszen a gyermekkel való foglalkozások során ösztönösen a szabad, természetes tevékenységeket helyezik előtérbe, s tartják elengedhetetlenül fontosnak egy kisgyermek fejlődésében. Ugyanakkor mégsem bíznak maradéktalanul ennek erejében, hiszen a szülők körülbelül fele más tevékenységeket is szeretne és próbál kisgyermeke fejlődéséhez biztosítani.”

– mondta el a sajtótájékoztatón Závecz Tibor, az Ipsos kutatásának vezetője.

A fővárosban nagyon sokan járnak gyerekes programokra: a választék bőséges, gyerekkoncertek, játszóházak, babaúszás, bábelőadások és még számtalan lehetőség közül választhatnak azok a szülők, akik szeretnének a gyerekekkel kikapcsolódni. Vidéki olvasóinkat kérdezzük: nektek mi a tapasztalatotok, valóban nehéz szervezett, kisgyerekeknek szóló programokat találni a lakóhelyetek környékén? Milyen lehetőségek vannak a gyerekekkel való kimozdulásra?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?