Oknyomozó riporterünk egy kérdés miatt ég lázban hetek óta. Kik azok a Bezzeganyák? Mit akarnak? Összeesküvés lenne? Gonosz tervek szövődnek a háttérben? Mindent átszövő ideológiai vírust akarnak a békés olvasókra szabadítani? Ki fizeti őket? Most minden kiderül!

A helyszínről jelentkezem. Hosszú hetek nyomozása során rejtett kamerával rögzítettem a sejtet, akik Bezzeganyák néven híresültek el. A reklám után megtudhatják, kik ők.

Köszöntöm a nézőket! Az utca emberét kérdeztük a Bezzeganyák jelenségről. A rettegés mindent betölt, kevés nyilatkozót találtunk. Riportalanyaink kérték, hogy arcuk ne legyen felismerhető: „Én nem tartozom közéjük.” „Félek, hogy a név miatt – mivel olvasó vagyok – esetleg egy kalap alá vesznek velük”.  „Se a céljaikról nem tudok, se őket nem ismerem”- nyilatkozták többen.

Az igazság most következik. Ne kapcsoljanak el!

Félhomályos gyerekszobák mellett, laptopjuk képernyőjére meredve ülnek. Ismét kapcsolatba léptek egymással. Levelek érkeznek. Új terv alakul.

Hosszú nyomozás után, az IP-címek felderítése által eljutottunk a leleplezéshez. Sötét üzelmek, gonosz tervek helyett kiderült:

A Bezzeganyák lelkes amatőrök.

Többnyire a Bezzeganya.hu jelenlegi és régebbi állandó és eseti szerzői. Céljuk, hogy belekerüljön az emberek (nők) fejébe, hogy lehet csinálni valamit, aktívan részt lehet venni a politikában, lehet véleményt nyilvánítani, nem csak négyévente. Szeretnék arra is használni a nyilvánosságot, hogy látszódjon kívülről: nekünk, nőknek nem mindegy, és nem szeretnénk, ha a megkérdezésünk nélkül a fejünk fölött születnek döntések az életünkről.

- De miért nem írják oda a nevüket? Nézőinket elsősorban ez érdekli.

- Nézze, az írások jellemzően néhány ember munkái, de az alapjukat egy olyan széleskörű egyeztetés és ötletözön előzi meg, hogy végül nem lehet csak pár emberhez kötni az eredményt. Úgy döntöttünk, hogy éppen ezért nem tüntetjük fel nickneveiket, csak a kvázi munkacsoport nevét.

- Ezek szerint az „illetékesek” is csak egy fedőnévvel találkoznak leveleik alatt?

- A legkevésbé sem. A szerzők egyike vállalta, hogy saját nevén továbbítja az anyagokat azoknak, akiket illet. De megértheti, hogy senki nem szeretne mondjuk Kukucskáné Hoppál Rozál néven az internet nyilvánossága előtt is megjelenni, pláne nem örülne senki, ha nickneve és valódi neve együtt szerepelne.

- Tehát tovább titkolóznak?

- Igen. Nézze, a helyzet a fentieken kívül az, hogy például van olyan szerzőtársunk is, aki munkája, vagy egyéb okok miatt nem is vállalhatná, hogy szellemi munkájával hozzájárult a levelekhez. Ezt pedig mindenki tiszteletben kívánja tartani. Úgy hisszük, nem az a fontos. ki írta az anyagokat, hanem, hogy megszülettek.

- A Bezzeganyák végül is egy szervezet? Képviselni akarja az egyes olvasókat?

- Ez tévedés. Nem szervezet, inkább afféle levelezőkör vagyunk, akik női témákban szeretnek elmerengeni, megoldást keresni, mondjuk laikus világmegváltóként ötletelni. A blog segít az elképzeléseinknek nyilvánosságot adni. Ha van olyan olvasó, aki úgy érzi, képviseljük őt is, örülünk, de természetesen minden olvasónak joga van más véleményt megfogalmazni, adott esetben megírni és ugyanezen a felületen megjelentetni.

- Akkor nem a kommentelők nevében nyilatkoznak? Nem őket képviselik? Nem válik a „Bezzeganyák” néven írók tagjává minden BA-olvasó?

- Nem.

- Igaz, amit a karvalytőkéről beszélnek?

- Legkevésbé sem. A karvaly tökét egyikünk sem látta, pedig a közelmúltban a gyerekeik nyomására voltak, akik az állatkertben jártak.

- Akkor miért csinálják? Csak nem ingyen?

- Sőt. Még a blog fizet, például a kérdőív bezzeganya.postr.hu/munkat-gyereket-de-hogyan  feltöltése sem volt ingyenes. Azonban a szerkesztő támogatja ezt a – csúnya szóval – brainstorming munkát.

- Ezek szerint előfordulhat, hogy több ilyen közös, projekt munkával találkozhatunk még?

- Semmit sem zárunk ki.

Helyszíni tudósításunkat látták. Stúdió.