Vakmacska Tünde Bezzeganya kérdőív

Több mint 1100-an töltöttétek ki kérdőívünket, melyben többek között arra kerestük a választ, hogy napjainkban kik olvassák a Bezzeganyát, azaz hány évesek, hány gyermekük van, mennyire aktívak az oldalon és a kapcsolódó közösségi média felületeken. Köszönjük mindenki válaszait, íme, az eredmények.

A kérdőívet idén is túlnyomórészt nők töltötték ki - a 15 bátor férfi kivételével.  Őköztük a bevallás szerint mindenféle korosztály képviselteti magát - a legfiatalabb 32, a legidősebb 70 éves (tényleg?),  persze a zöm apakorú, harmincas-negyvenes férfi, de egy ötvenen felüli és egy 65 éves úriember is figyeli a Bezzeganya tevékenységét.  A legtöbb olvasónk Budapesten lakik, de szép számmal vannak olyanok is, akik külföldről olvasnak minket. Olvasóink túlnyomó többsége diplomás.

Vakmacska Tünde Bezzeganya kérdőív

Kismamák és nagymamák az olvasók közt
 

A nőket számbavéve - öregszetek, kedves olvasók? Velünk együtt ugyan, de sokkal lassabban - a korábbi 32-33 éves átlagéletkor helyett a mostani felmérés majdnem 37-et hozott ki, de persze ez a kérdőívet kitöltők által megadott életkorokból tevődik össze, tehát a teljes csapat ki tudja, átlagosan hány éves.

Viszont mintha jelentős számban kezdenének minket olvasni a fiatalabb és idősebb nagy gyerekes és nagymamakorú nők is, hiszen 81 nő volt a felmérésben 50 és 71 év közt. Üdvözöljük a körünkben a nagyikat vagy a közeljövőben nagymamává válókat (szevasztok pályatársak, most már mondhatok ilyesmit...VM) és biztatnánk őket: küldjenek posztot is.

Diplomás nagycsaládosok, babázó tizenévesek
 

A többség még mindig harmincas azért: 555 30-39 éves nő válaszolt a kérdéseinkre. A legfiatalabb kitöltőnk a két 17 éves nő volt: mindkettő vagy most vár babát, vagy már meg is szülte. Meglepően sokan olvasnak a gyerektelenek közül is, nem is csak a Babagyár - remélhetően - átmenetileg gyerektelen csapata, hanem jó pár erős negyvenes vagy idősebb nő is, akik talán már nem olyan valószínű, hogy még szülni fognak.

Hat kitöltő mondta, hogy öt gyereknél többje van (vajon vannak-e mozaikcsaládok ebben?) Egy kivételével (középiskola) mind felsőfokú végzettségű, a másik kérdésünkre adott válasz szerint. Az „ötösök klubjából” is csak három állt meg az érettséginél, ami erősen szembemegy a mostani általános trendekkel, ami szerint leginkább a 8 osztályt (vagy annyit sem) végzetteknél növekedett a gyerekszám, viszont az itteni nagycsaládosok értelmiséginek tekinthetőek.

Vakmacska Tünde Bezzeganya kérdőív

A kérdőívet 14 ötgyerekes, 46 4 gyerekes, 197 3 gyerekes. 381 kétgyerekes, 327 1 gyerekes töltötte ki, ez sem tükrözi teljesen a mostani demográfiai trendeket, miszerint a többségnek ma vagy egy gyereke születik csak, vagy meg sem áll háromig - és ha ránézünk az arányokra, még az országos átlagot messze meghaladó átlagos gyerekszámnál is sokkal több az egy-kétgyerekesek száma, mint akik igazán nagycsaládot vállaltak.

Csendes többség, akiknek nincs ideje írni
 

Többen nem tudták felidézni, hogy mióta olvassák a Bezzeganyát. A legtöbben indulás óta látogatják az oldalt, az elmúlt 2-3 éven sok új olvasó érkezett, de az idén csatlakozottak is szép számmal vannak a kitöltés eredményei szerint.

Amikor a gyakoriságot firtattuk, a legtöbb kitöltő saját bevallása szerint heti két-három nap pillant a Bezzeg-posztokra, de százon felüli azok száma is, akik hetente egyszer. Nagy örömünkre több mint háromszázan naponta és majdnem százan naponta többször is olvassák a Bezzeganyát.

A rendszeres kommentelők kevésbé voltak lelkes kérdőív-kitöltők: az itt leggyakrabban látott nevek száma biztos, hogy több, mint 12 - ennyien írták, hogy többé-kevésbé kommentelni is szoktak, méghozzá rendszeresen. Ritkán szól hozzá posztjainkhoz kétszázvalahány olvasó az ezren felüli kitöltőből, a többiek pedig csöndben olvasnak. Azaz a kommentek számából nem lehet következtetni az olvasottságra.

Vakmacska Tünde Bezzeganya kérdőív

Posztírásra még kevesebben vállalkoznak, a legtöbben azt írták, nincs motivációjuk rá, vagy saját bevallásuk szerint nem tudnak írni. Szilágyi Zsófia Egy nap c. filmje is átsuhant az agyamon, mikor kétszáz (!) kitöltő írta, hogy azért nem küld posztot, mert nincs ideje, de már csak kb. százan írták azt, hogy a kommentelők miatt nem vállalkoznak arra, hogy posztot írjanak. Néhányan legalább kacérkodnak a posztírás gondolatával, a nagymamákat pedig ismét biztatnánk: számos nagyi írta le, hogy pusztán azért, mert már nagymamák, nem akarnak posztot írni, én meg kérdezem, miért ne? Szerintem nagyon is érdekes volna megismerni az ő nézőpontjukat is.

Örömmel láttuk azt is, hogy eddigi szerzőink sem hagytak el minket: kb. nyolcvanan írták, hogy már küldtek be posztot korábban (és csak ketten számoltak be negatív tapasztalatokról a kommenteket illetően).

A többség Facebookon is követi a Bezzeget
 

A közösségi médiafelületek is népszerűek: a Facebook úgy tűnik, teljesen életkorfüggetlen felület, majdnem hétszázan jelölték be, hogy követik Facebook oldalunkat, 17 évestől a 67 évesig, bár jócskán akadtak huszon- és harmincévesek, akik vagy nem facebookoznak, vagy csak a Bezzeganyát nem nézik ezen a felületen. Az Insta-felületet egyelőre még csak 63 kitöltő követi, a Facebook zárt csoporthoz viszont a kitöltők harmada csatlakozott.

Vakmacska Tünde Bezzeganya kérdőív

A poszt következő részében beszélünk arról, milyen témákból szeretnétek az eredmények szerint többet vagy kevesebbet, mit értékeltek a legjobban az oldalon, szeretnétek-e több videót látni és hogy álltok a reklámokkal.

Vakmacska, Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>