Bár az anyatej a kisbabák tökéletes tápláléka, és a szoptatás gyakran úgy van beállítva, mint a világ legtermészetesebb dolga, ez közel sem jelenti, hogy nem kell rá felkészülni, és mindenki számára egyszerű. Eséllyel a babának is és neked is meg kell majd tanulnotok a szoptatás művészetét, ez bizony csapatmunka, és hetekig is eltarthat.

A kezdeti időszakban a baba 2-3 óránként enni kér majd, ami természetes, mert az anyatejet nagyon könnyen és gyorsan meg tudja emészteni. Ezalatt az időszak alatt nem lehet kialakult evési ritmusra számítani. Szerencsére a legtöbb kisbaba már kialakult szopóreflexszel születik, és már hetekkel a megszületése előtt, az anyaméhben is gyakorolta a szopást, és kifejlesztette az arcizmokat, amik szükségesek ahhoz, hogy szopni tudjon.

Te magad is előre felkészülhetsz a szoptatásra úgy, hogy beszélsz orvosoddal vagy védőnőddel, akik meg tudják vizsgálni a melledet. Vannak olyan esetleges problémák, mint az anya mellbimbójának formája, amik nehezebbé tehetik a szoptatást, de nem lehetetlenné, és kis segítséggel ezek áthidalhatóak.

A tested már a terhesség legelejétől készül a szoptatásra azáltal, hogy a melleid megnőttek. Sok nőnél a mellbimbók elkezdenek szivárogni a terhesség utolsó heteiben. Ilyenkor az előtej, az úgynevezett kolosztrum szivárog, ami az újszülöttek első és egyik legfontosabb tápláléka.  

A helyes szoptatás alapja, hogy az egész mellbimbó, a bimbóudvarral együtt a kisbaba szájába kerüljön. Ha az újszülött csak a mellbimbót veszi a szájába, az nagyon hamar  kisebesedik, és a szoptatás fájdalmassá válik. Eleinte furcsának tűnik majd, hogy egy ilyen nagy terület kerül a baba szájába, de hamarosan mindketten profik lesztek!

Többféle módon lehet a kisbabát tartani a szoptatás alatt, és egy megfelelő szakember vagy tapasztalt anyuka meg tudja majd neked mutatni ezeket. Előbb-utóbb meg fogjátok találni azt a testtartást, ami a legkényelmesebb mindkettőtöknek.

Ha nem megy minden simán a szoptatásban, nyugodtan kérj segítséget. A csecsemős nővérek a kórházban, a szoptatási tanácsadók, a védőnőd, az orvosod és kívülálló szervezetek mind hasznos tanáccsal tudnak szolgálni. Remélhetőleg minden megoldódik majd.  De ha mégsem, akkor semmiképpen ne hibáztasd magad, mert nem a te hibád, ha nem jön össze a dolog: a szoptatási nehézségek  sok kismamát érintenek, és bizony akad, aki a legfőbb igyekezete ellenére sem tudja áthidalni ezeket.

M.