A múlt hét vége felé jártam egy nagyáruházban, megdöbbentő, mennyiféle készlet kapható természettudományos-barkácsolós gyerekeknek, van víztisztító állomás, „kis kémikus” készlet, kismillió mikroszkóp (saját tapasztalat: ajánlott a jobbat-drágábbat venni, ha használni is akarjuk), és itt van a házi fillctollkészítő készlet is, amiből három alapszín (kék, piros, sárga) segítségével pillanatok alatt varázsolható sokféle árnyalatú filc. Összesen 16 darabbal kísérletezhetünk, miközben a Crayola előzékenyen két összehajtós papírtokot is ad a kész tollaknak.

A Nagy persze nem hazudtolja meg önmagát: ő az, aki a 48 fogást kínáló étteremben tévedhetetlenül kiválasztja az egyetlent, ami épp kifogyott a konyhán, itt rózsaszínű filcet készítene elsőnek, csak a készletből ugye hiányzik a fehér. Lehet viszont mindenféle mást csinálni: kiegyezett hamar egy sötétes lilával. A készlethez mellékelnek egyfajta kódtáblát is, hogy az egy filcre való 15 egységnyiből mondjuk mennyi piros és kék kell a lilához, vagy mennyi sárga és kék a világos fűzöldhöz. Viszonylag pontosak a megadott értékek, talán egy árnyalatnyival sötétebb az eredmény, mint a képen megadott színárnyalat.

Kissé félve fogok a kísérlethez, mivel egyik gyerekem még olyan korú, hogy egy sima temperás festményhez se árt komplett vegyvédelmibe öltöztetni, letakarni minden fontosat. A konyhába költözik a rögtönzött labor: nem foglal sok helyet, a viaszosvászon asztal letörölhető, a konyhakő meg fel, nem, a macskát, azt nem festjük be Kisvakond-módra. Amúgy a Crayola biztosítja az aggódó paraszülőt, hogy a festékek a legtöbb bármiből kis erőfeszítéssel kimoshatóak. A másik védelmi intézkedés a kis üvegek kialakítása: tényleg csak csöpög, nem pedig folyik vagy ömlik, így kisebb az esélye, hogy a ded nyakában és ruháján landol az egész, elpocsékolva a drága alapanyagot.

Filcet gyártani meglepően egyszerű. Az ember kikeveri a kis formatervezett tégelyben a színt, beleállítja a nedvszívó anyagot, ami kb. egy perc alatt fel is szívja az egészet, közben akár egy ötéves is bepattinthatja a hegyet, majd jön a formatervezett megoldás rápattintani a másik végére a lezáró elemet: ehhez se kell különösebb erő vagy bonyolult mozdulat. Utána kb. 2 percet várunk, míg a hegyet is átjárja a festékanyag, akkor rá a kupakot, vagy azonmód lehet is rajzolgatni.

Rajzolunk is mindjárt két lila macskát, bár nincs húsvét (aki nem ismeri a Pom-pomból a Húsvéti tintanyulat: „Egy macskát meg lilára/fújva mászott a fára/nyalogatta a mancsát:/Ki látott lila macskát??”). Készítünk egy élénk narancsszínűt is, közben a Nagyhoz csatlakozik a Kicsi, ő is megússza kisebb pacnikkal a tenyerén. Csak később jövünk rá, mire való a sötétkék, a készletben lévő csipesz-féleség, arra, hogy ne kézzel fogjuk meg az elkészült filcbetétet, esetleg bekenve a kezünket. A Kicsi zöldet kever, rajzol is azonmód vele egy majmot.

Az viszont tény, hogy ajánlott megcímkézni az elkészült műveket. A narancsszín még rendben, az mindenféle fényben látszik, de a sötétlila és a sötét türkiz-zöldes már alig megkülönböztethető pusztán ránézés alapján, nem véletlenül csomagolják a „gyári” filceket színes műanyagokba. A „házi” termék ugyanakkor pont olyan jól kézbe vehető és használható, mint minden (vadiúj) gyári filc. Nyitva hagyni nyilván ezt se érdemes, mert ez is kiszárad a filcek törvénye szerint.

A keverőedényeket ugyanis ügyesen be lehet pattintani a talpba, hogy egy véletlen könyökmozdulat még ne okozzon katasztrófát. Az adagolásnál amúgy nem „csepp”, hanem „egység” a mérték, amit a keverőedények falán lehet látni, a maximális 15 egységet se túllépni nem ajánlott (akkor kifolyik, mikor a nedvszívó filter belekerül), se alultervezni, mert akkor meg nem telik meg kellőképp a filc festéktartója.

Egyértelműen nem érdemes attól rettegni, hogy a kölök majd végigkeni a házat a házi filcgyártóval (hacsak nem forral bosszút ellenünk épp valami miatt), mert ennek tényleg meglepően kicsi a valószínűsége. Ahogy kinőtt a gyerek abból, hogy a szájába vegye az efféle alkatrészeket, tulajdonképpen máris oda lehet adni neki, bár az első egy-két darabnál nem teljesen haszontalan a felnőtt felügyelete ovisok esetében. Kisiskolások már vidáman és bármilyen szupervízió nélkül képesek használni a készletet, az „add már oda, vagy kupán váglak!!!” jelenség az egyetlen, amitől ezt a készletet véletlenül fel lehet borítani. 

(Azért nem teljesen mindegy: épp most kell meggyőznöm a kölyköket, hogy a nappali szőnyege mégsem a legmegfelelőbb helyszín a filcgyártásra – így jár az, aki nem tud dönteni a kézműveskedés és a Kisvakond közt. De konyhája, játszósarka, asztalkája a legtöbb gyerekes lakásnak akad, azok pedig teljesen megfelelőek arra, hogy filctollat gyártsunk bennük).

A játék neve: Filctollgyár (rózsaszín vagy kék színben)
Ár:  8390 Ft
Gyártó: Crayola
Életkor:
6-12
Tartozékok: 3 üveg tinta, 2 mérőhenger, Filctollgyár készülék, Színkeverési és használati útmutató

Vakmacska

Filctollfújó csodakütyü avagy Festéktüsszentő Hapci Benő

Gondoltad volna, hogy filctollal festeni is lehet? A Crayola olyan szerkezetet alkotott, amellyel a filctollakban található festékanyagot ki lehet fújni. Ehhez a kézi porszívóhoz hasonló fújó szerkezetet kézzel fel kell pumpálni (egy kis testmozgás sosem árt), a filctollat csatlakoztatni kell a „pisztoly” végére, majd meg kell húzni a ravaszt. A pisztolyból festékpermet lövell ki, mellyel a játékhoz tartozó sablonok segítségével különböző figurákat és formákat lehet alkotni.

Bár van, akit zavar, hogy gyakran kell felpumpálni a festékszórót, nekem kifejezetten tetszik, hogy nem kell áramforrásra csatlakoztatni vagy elemeket beszerezni, így gyakorlatilag bárhol használható (azért örülnék, ha a frissen festett falakat nem néznék festővászonnak a kölkök…). Egy jótanács: a papírtól kellő távolságra legyen a pisztoly, mikor festünk vele, ha ugyanis túl közel van hozzá, a festék pillanatok alatt eláztatja a papírt. Kis gyakorlással az ötévesem is ráérzett a hogyanra, és egész este alkottak (legfőképp a legnagyobb pumpálta a festékszórót, a középső szórt, a kicsi meg lelkendezett).

Ha mégsem csak a rajzlapra kerülne a festékből, semmi pánik, könnyen eltávolítható mancsról, asztallapról, szőnyegről, ruháról is. Ha a tollak kifogynak, lehet hozzá újakat venni, de bármilyen – az eredetivel azonos méretű filctoll is megteszi. Kreatívkodni szerető kis fiúkra is gondoltak: nemcsak rózsaszínben, hanem kék színben is lehet kapni a szettet.

A játék neve: Kis művész festékszóró
Ár:  9390 Ft
Gyártó: Crayola
Életkor:
6-12
Tartozékok: 1 db festékszóró, 10 db rajzlap, 8 db kimosható filctoll, 4 db sablon

Tünde
 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?