Évek óta sláger a mézeskalács házikó. Hát hogyne, én is akartam csinálni. Neki is álltam. Szokás szerint novemberben már nem emlékeztem a tavalyi végre tényleg tökéletes mézeskalács receptjére, és hát így van ez évek óta. Persze felírom, aztán jól elteszem, hogy meglegyen, aztán meg két év múlva megtalálom. Na mindegy.

Amikor házikó volt a reflektorban, sikerült egy jófajta tészta.  Aztán jött az égetett cukorral való ragasztgatás. Te atyaég. Amíg az egyik oldal szépen beállt, addig a másik kidőlt, a tető lecsúszott, én meg még az ükanyja anyját is felemlegettem annak, aki ezt kitalálta.

Persze mire eszembe jutott, hogy egyszerűen fogpiszkálóval kéne összetűzni, addigra a kalács kemény lett, mint a kő, pedig a cserép mandula volt és a díszítés sem cukormáz volt, hanem pl. az ablakkeret kis hurkából volt formázva a tésztából és rá volt sütve, nagyon jól nézett – volna – ki. Aztán olyan ideges lettem, hogy bedobáltam – úgy tiszta erőből – az egészet egy lábosba, törjön csak össze a kis nyomorult, persze nem tört. Kidobtam a kutyának, végezzen vele.

Hát azóta nálam házikó kilőve, maradt a kis karácsonyfa, amit már kiskoromban is csináltunk otthon. Gondolom, nektek is megvan a körző hasznossága felfedezésének pillanata, amikor a lányok folyton egy körből hatszirmú virágot szerkesztettek. Na, eljött az idő, hogy ezt a tudást hasznosítsuk! Ugyanis így készítem a csillagokat papírból, amiket aztán a kalácsból kivágok, ezeknek itt 17, 14, 11, 8, 6 cm az átmérőjük. A csillagok közé kerül egy kis kör, ez jelenleg egy pezsgőtablettás doboz átmérőjű lett. Amikor megsültek, gyorsan egymásra teszem a csillagokat és még melegen egy hurkapálcával kilyukasztom az egészet középen. A kis köröknek könnyebb belőni a közepét, ezek közül egyre nagyobb lyukat csinálok, hogy a hurkapálca mellé a tortagyertya-tartó is beférjen a végén.

Ha kihűltek, akkor cukormázból egy pöttyöt nyomok a csillagok csúcsaira, amit a csillag közepe felé húzok el. Ha megszáradt, akkor felfűzöm felváltva a csillagokat és a köröket a hurkapálcára, majd a végén beleszúrom a gyertyát. Mi egész kis fenyőerdőt szoktunk csinálni különféle méretű fákból. Ja és majd elfelejtettem, a házikó mellett is jól mutatnak…

RR