Több ezer 13-15 éves brit gyerek tarthat magánál valamilyen fegyvert - derül ki egy friss felmérésből, amiről a nol.hu adott hírt, az ELTE TÁTK hírlevele alapján.  A kutatás során a 10-15 éves, walesi és angol gyerekek bűnözéssel és a rendőrséggel kapcsolatos attitűdjét vizsgálták, mellesleg kiderült,  rengetegen hordanak magukkal valamiféle önvédelmi eszközt, főleg kést. A fiatalok mintegy harmada kortársaitól, az utcákon csoportokba verődött, idősebb tinédzserektől tart. Az adatok szerint százból egy 13-15 éves vitt magával kést tavaly, mikor elindult otthonról, míg nyolcból egy megkérdezett állította, ismer olyat, aki hord magánál szúróeszközt, eszerint a korcsoportba tartozók közül akár 20 ezren is lehetnek, akik késsel járnak iskolába Nagy-Britanniában.

Knifephoto © 2008 Wouter Verhelst | more info (via: Wylio)

Hozzátették:  British Crime Survey szerint   a megkérdezett gyerekek 70 százaléka elismeri, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kést viselők önmagukat sebesítik meg véletlenül, minthogy másoknak okoznának sérülést.

A fiatalok mind a való, mind a virtuális világban gyakran lesznek agresszió áldozatai. Az iskolai konfliktusok jellemzően gúnyolódás, sértegetés, pénz vagy tárgyak követelésének formájában jelentkeznek, és a 10-12 éves fiúk körében a leggyakoribbak. A lányok és a tartósan beteg és fogyatékkal élő tanulók inkább a neten válhatnak áldozattá, gúnyolódó vagy bántó üzeneteket kapnak vagy kellemetlen, zavaró információkat tesznek róluk közzé a kortársak.