Verseny a koraszülött-ellátás javításáért

A koraszülött osztályokon még mindig változóak a korababák ellátásának körülményei. Sok koraszülött osztályon a koronavírus okozta korlátozások miatt nem találkozhatnak a szülők csemetéikkel, az egészséges életkilátások szempontjából rendkívül fontos bőr-bőr kontaktusban ringató kenguru módszer, pedig teljesen ellehetetlenített. Ezek fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Melletted a Helyem Egyesület a Kenguruzás Világnapján, május 15-én elindított kenguruversennyel.

A KMC, azaz a kenguruzó anyai gondoskodás egy hatékony, könnyen használható módszer, amely egyaránt hozzájárul a stabil állapotú koraszülöttek és az időre született csecsemők egészségéhez és jó közérzetéhez. A módszer lényege, hogy az anyák “inkubátorként” biztosítják a testhőmérséklet fenntartását, a táplálást és a megfelelő stimulációt, javítva ezzel a koraszülöttek túlélési esélyeit és egészségét. Kenguruzáskor az újszülött az édesanyja mellkasán feküdve, bőr-bőr kontaktusban tölti a napjait és kizárólag anyatejjel táplálkozik. Sajnos minél felszereltebb egy koraszülött intenzív osztály, annál kevésbé teszik lehetővé a 24 órás kenguruzást a baba számára. A kenguruzás időtartama sokszor nem éri el a minimális 2 órát sem és az éppen aktuális személyzettől függ a módszer alkalmazása és engedélyezése. Lélegeztetett babáknál ugyanúgy alkalmazható, mint stabil állapotú koraszülötteknél, de a gyakorlatban a személyzet magabiztosságától és tapasztalataitól függ a megvalósítás.

A Melletted a Helyem Egyesület a kenguru módszer hatékonyságára, valamint a zéró szeparáció, azaz az anya-baba együttlétének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Ezért ebben az évben is meghirdeti az ország valamennyi Perinatális Intenzív Centruma (PIC) között a már hagyományosnak számító kenguruversenyét. A világjárvány miatt ez már a második év, hogy a vírus okozta nehéz helyzet miatt küzdeni, kampányolni kell az anya-baba páros háborítatlan együttlétének lehetőségéért. Ennek egyik feltétele a szülői jelenlét lehetővé tétele, mellyel többek között csökkenthető a szeparáció okozta stressz negatív hatásai a PICik-re. Sajnos még mindig van olyan koraszülött osztály, ahol pár percre látogathatják gyermeküket a szülők, de nem érinthetik meg és csak egymást váltva csak az apa vagy az anya mehet be az osztályra.

„A világjárvány kezdete óta számos újabb tudományos bizonyíték hívja fel a koraszülött intenzív osztályon dolgozó ápolók és orvosok figyelmét az evidenciának számító bőr-bőr kontaktus "kengurugondozás" biztosítására a PIC osztályokon. A felmérések eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy a világjárvány miatt kialakult változások az újszülött ellátásban negatívan befolyásolják az újszülött halálozás és morbiditás mértékét szerte a világban.”

hangsúlyozta Dr. Nádor Csaba neonatológus, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

A kenguruverseny ebben az évben május 15-én, a kenguruzás világnapján indul és június 15-éig tart. A versenybe az 1500 gramm alatti súllyal született PICik nevezhetnek, szüleik közreműködésével. A verseny értékelési szempontjai, amelyeket egy 5 tagú zsűri értékel: kik valósították meg legügyesebben és legszakszerűbben a kengurugondozást, milyen a baba pozíciója kenguruzás közben, milyen vizsgálatok, beavatkozások elvégzésére használják ki a kenguru módszer fájdalomcsillapító és nyugtató hatását. Az Egyesület a legtöbbet és a legszakszerűbben kivitelezett kenguruzó PIC osztályt is díjazza.

A figyelemfelhívó kampány részeként a Melletted a helyem Egyesület örökbefogad a Fővárosi Állatkertben egy kengurut és az Alapítvány a Budapesti Állatkertért is részt vesz az ismeretterjesztő kampányban a kenguruverseny ideje alatt.

Melletted a Helyem Egyesület