Sokan úgy tartják, a karácsony nem karácsony igazi fenyő nélkül, a hangulathoz nélkülözhetetlen a fenyőfából párolgó jellegzetes gyantaillat. little children's christmas treephoto © 2008 Adele S | more info (via: Wylio)
Mások viszont azt mondják, fölösleges annyi élő fát kivágni, ezért inkább a műfenyőre szavaznak. És vannak olyanok, akik szerint a műfenyő környezetterhelő, ezért újrahasznosított kartonfát díszítenek. Te milyen karácsonyfát állítasz? Heti kérdés.

Számomra a karácsonyhoz hozzátartozik a gyantaillat, ami belengi a lakást, ezért valódi fenyőfát szoktunk venni. Az „élő” fának persze van hátránya is: egyrészt ezzel halálra ítélünk egy fenyőfát, másrészt a lakásban napok alatt hullani kezd, amit takaríthatunk állandóan – kisgyerek mellett amúgy sem túl praktikus. Alternatív megoldásként vehetünk cserepes fenyőt, amit aztán ki lehet ültetni, ha van hova, de kölcsönözni is lehet fenyőfát, amit az ünnepek után visszavihetünk és általában az árának a felét visszakapjuk vagy levásárolhatjuk.

A legolcsóbb a lucfenyő, melynek métere 1500 forint körül kapható az árusoknál. Sokan nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy minden évben valódi fát vegyenek, ezért műfenyőt vásárolnak. 90 centis műfenyőt 2490 forintért, másfél méterest 5490, 210 centiméterest pedig 11490 forintért találtunk. Bár egy műfenyő sosem néz ki úgy, mint az igazi, és a már említett illatot is nélkülözni kell, viszont évekig nem kell venni újat. Van, aki szerint a műfenyők terhelik a környezetet.

A környezettudatos családok újrahasznosított, kartonból készült fát vesznek, amely látványra már igen messze áll az eredetitől, viszont az összeállításával legalább jól el lehet szórakozni. Ez a 76 centi magas fa például 150 darabból áll és 7500 forintba kerül.

Te milyen fát veszel idén karácsonykor?