szeptember

 

Valamikor augusztus közepe táján eszmélek fel, hogy nem tart már sokáig… Két szembetűnő változásból tudom, hogy vége felé jár a nyár. Kinézek az ablakomon, és szemben velem, a garázs tetején ül egy kölyökholló. Hasán még fehér a tollazat, méretre feleakkora sincs, mint a felnőtt, kifejlett példányok, de itt van. Visszajöttek, megérkeztek a nagy északi kaland után. Ugyanis ezek a madarak tavasszal elhúznak fel, hűvösebb tájakra, és ott költik ki fiókáikat, majd itt telelnek, ezen a kellemes klímán. Majd egy este azon döbbenek meg, hogy jééé, sötét van. Teljesen. Nahát, ilyet hosszú hetek óta nem láttam.

Hajtunk egyet a naptárban, és szinte azonnal érezhetően csökken a hőmérséklet. Igaz ugyan, hogy 12-14 fok körül itt még pólóban, rövidnadrágban, szandálban nyomjuk, sőt, igazán szép, vakítóan ragyogó, sehol egy felhős napokon akár 5 fokig is megfelel ez az öltözet (csak ne menj át a túloldalra, az árnyékba, mert befagy a segged). Ezt eleinte nehezen emeltem be, azt hittem, a kanadaiaknak is kell valami, ami nemzetté kovácsolja őket, ha már nincs annyi Nobel-díjasuk és olimpikonjuk, mint nekünk. Aztán később módosítottam a véleményem, hogy ehhez ide kell születni, és akkor ezt szokja meg a szervezet. Három évvel később már látom, hogy ez is csak adaptáció kérdése.

Szeptember elején még zöldellnek a fák, a fű, hiszen nálunk nincs olyan hőség, mint ami otthon ilyenkorra már sárgára-narancsra égeti a tájat. Ám a kora hajnali hideg miatt a hónap közepére már megjelenik az első sárga csík a fákon, majd egy hét múlva az barnára vált, és megjelenik a második sárga csík. Ismét egy hét múlva már nincs zöld folt az erdőben. Október elején pedig szinte egyetlen szeles nap/éjszaka alatt lehullik az összes levél. Villámgyors a változás a napfényes órák számában is. Mindössze hat hét alatt kb. 5 órával lesz hosszabb a sötétség, mígnem beleérünk a legsötétebb időszakba, amikor reggel 9 és délután fél négy közt láthatjuk csak a Napot.

No de hol van az még!

november

 

Addig még futunk egyet Terry Fox tiszteletére szeptemberben, pulykát eszünk Hálaadáskor október második hetében (ez itt nem olyan jelentős ünnep, mint az Egyesült Államokban), majd feldíszítjük a házainkat húúúúú, de nagyon félelmetesre. Tököt faragunk, jelmezt készítünk (na jó, én veszek, bevallom). Pókkal, halálfejjel, koporsóval díszített muffint sütünk, Halloween este pedig elindulnak a gyerekek a tökformájú kiskosárral cukrot-csokit vadászni.

Általában november elején már állandó mínuszok uralkodnak, hófehér a táj, úgyhogy amint lekerül a Halloween-dekoráció, máris tehetem fel a karácsonyit.

És élvezhetjük a tél örömeit egészen március-áprilisig. Itt ugyanis sosem az a kérdés, hogy vajon fehér karácsonyunk lesz-e, hanem hogy a húsvéti nyúl hoz-e még havat.

cozumel