„Magyarországon február 12. és 19. között tizenhatodik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A Nagy-Britanniából indult és mára több mint húsz országban jelen lévő mozgalom a házasság, a család értékeire, a párkapcsolatok tudatos gondozására kívánja ráirányítani a figyelmet segítséget nyújtva a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek is. Hazánkban idén a hét mottója: Szeretetbe kapaszkodva. Az országos rendezvénysorozat eseményein a szervezők azt járják körül, hogy miként tudnak a párok a nehézségek idején is a szeretetbe kapaszkodva közösen fejlődni, közösen erőt meríteni a hétköznapok kihívásaihoz.”- írják a szervezők, és mivel Nanta már felvezette a témát a héten és élénk beszélgetés alakult ki róla, felsorolunk itt pár helyszínt, programot, további infót adó linket, aki szeretne valamilyen módon bekapcsolódni.

„– Ahogy a mostani helyzetben jobban kell figyelnünk például a pénzügyeinkre, ugyanúgy jobban kell ügyelni arra is, ahogyan a kapcsolatainkat kezeljük, hiszen a nehézségek próbára teszik azokat – emelte ki az országos koordinátor. – A nehezebb útszakaszokon nagy segítség a kapaszkodó. Ilyen kapaszkodó lehet, ha ezen a héten különösen is megerősítjük az egymás iránti szeretetünket és annak kifejezését. Ebben a hideg időszakban fordítsunk több energiát, figyelmet kapcsolatunk hőfokára is, mert a magára hagyott kapcsolat törvényszerűen kihűl. Mint fogalmazott: nagyon fontos, hogy szánjunk minőségi időt egymásra, a közös fejlődésre, az egymással való beszélgetésre, érzéseink, gondolataink megosztására is. A szervezők ezért az alkalomra egy kimondottan pároknak szóló Beszélgetésindító kártyával is készülnek Gary Chapmantől, az 5 szeretetnyelv megalkotójától és Ramon Presson házassági szakértőtől, ami jó lehetőséget kínál akár a páros alkalmakon is egymás jobb megismerésére.” – idézek még a Házasság Hete közleményéből.

Amire egyrészt bólogatok - valóban minden kapcsolat  fenntartásának része a szeretet rendszeres kifejezése, a figyelem és az egymás megismerésére, érzések-gondolatok-tettek megosztására szánt idő. Mást viszont nem tudok bölcset hozzátenni. Sőt, pár tényleg egyszerű gondolaton túl azt sem tudom, valójában mitől „működik” valamilyen kapcsolat az átlagos időszakon túl is (hiába élek mostani fogalmak szerint egy rekordhosszú kapcsolatban), és azt sem, „kell”-e mindenáron működnie, vagy simán elfogadhatjuk, hogy csak egy ideig tudjuk harmóniában leélni szoros közelségben az életünket, és nem mindig érdemes mindenáron kapálózni a fenntartásáért egy idő után – és ettől még nem lesz sem bűnös, se hanyag feltétlenül egyik fél sem.

Murmurka viszont egy kommentben olyan szépet és bölcset írt, hogy idetenném, remélem, nem tiltakozik ellene:

Jó házasságban élni vágynak a legtöbben, mert a magány - vagy a társas magány - lélekölő, unalmas dolog. A jó házasság pedig ma sem lehetetlen, pedig nagy divat annak tartani.
Természetesen nem vagyok birtokában a bölcsek kövének, ami elmondaná, hogy mitől jó egy házasság. Hiszen mindenki más személyiség, és mást tart "jónak".

Amik talán mégis segítenek: Ha elmondjuk egymásnak őszintén, még az elején, hogy mik az igényeink, mit szeretnénk, mit várunk a másiktól. Ha készek vagyunk a kompromisszumokra, ha az eltérő családi, baráti mintából közösen, egyeztetés és engedmények árán alkotunk egy saját együttélési formát, ami csak a miénk.

Az elvárásaink a másikkal szemben ne legyenek irreálisak, nem egy istennel, csak egy férfival kötöttünk házasságot. Ne a hibáira koncentráljunk, hanem a jó tulajdonságaira, éreztessük, hogy ezeket megbecsüljük. Akarjuk megtartani a házasságot, ugyanúgy, mint ahogy meg akartuk hódítani annak idején a férjünket.

Manapság amikor mindenki trendi akar lenni, szabad akar lenni, önmagát megvalósítani, szenvedéllyel élni, saját hobbikkal, barátokkal, saját énidővel rendelkezni, nehéz megtanulni, hogy mindez hogyan fér bele egy házasságba. Legtöbbször két szélsőség között választanak: vagy "annyira házas" valaki, hogy közben elfelejt önmaga lenni, vagy "annyira önmaga", hogy szakít a házassággal.
Az új élethelyzetekben kötött új megállapodásokkal, sokkal többet lehet kihozni a házasságból, mint a három óráig, három hónapig, három évig tartó kapcsolatokból. Amiben a másikat bármikor le lehet cserélni egy újra, akivel aztán nem köt össze igazán semmi, vagy elölről kell kezdeni mindent felépíteni.

A sikeres házasság titkát már sokan kutatták. Még könyveket is írtak róla. Ha létezik olyasmi, hogy a sikeres házasság titka, akkor modern világunkban házaspárok millióinak nem sikerült rábukkanniuk, és én sem tudom a titkot. Azonban néhány dologban biztos vagyok: ha a házasság nem szövetség, hanem egy versenypálya, ahol "le kell győzni" a másikat, felülkerekedni rajta, nem pedig megérteni, segíteni és elfogadni, akkor - mint minden versenynek - ennek is van vége. A házassági bontóperben a bíró kihirdeti a "veszteseket", mert ebben a versenyben nyerni nem lehet."

A házasság hetének központi programjai:

Február 12., vasárnap 10 óra: Nyitó istentisztelet a miskolci Deszkatemplomban (Tetemvári Református Gyülekezet). Igét hirdet Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke.
Az istentisztelet élőben is követhető lesz a gyülekezet Facebook-oldalán: www.facebook.com/deszkatemplom

Február 13., hétfő 18 óra: Szeretetbe kapaszkodva. Előadó: Tapolyai Emőke pszichológus, a Kandela Központ alapítója és szakmai vezetője. Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 14., kedd 18 óra: Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Zelzah Ifjúsági Együttes közreműködésével.
Igét hirdet: Kondor Péter evangélikus püspök.
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., szerda 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója; Hűvösvölgyi Ildikó színművész és férje, Kisfaludy András filmrendező, producer; Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász főorvos és felesége, Tolnayné Csattos Márta gyógypedagógus. Moderátor: Mohay Bence sportriporter.
(Ráday Ház, díszterem, 1092 Budapest, Ráday u. 28., 2. em.)
Személyes részvétellel, regisztráció nincs. A beszélgetés élőben is követhető lesz a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 16., csütörtök 10 óra: Család és hivatás konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Február 17., péntek 18 óra: A kiemelkedően eredményes házasságok 7 szokása. Hogyan alakítsunk ki időtálló házasságot időtálló alapelvekkel? Előadó: dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna mentálhigiénés tréner, párkapcsolati coach.
Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 18., szombat 14 óra: Védelmező kapcsolat. Előadók: Gödör István és Gödörné Csontos Zita, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársai.
(Pasaréti református templom, 1026 Budapest, Torockó tér 1.)
Az alkalom online is elérhető lesz a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján: https://www.youtube.com/@PasaretiReformatusGyulekezet

Február 19., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök (V. ker., Március 15. tér 2.)
A szentmisét az EWTN Magyarország Katolikus Televízió és a Mária Rádió élőben közvetíti.

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára elérhető az interneten:
www.hazassaghete.hu

www.facebook.com/hazassaghete

 www.instagram/hazassaghete

Vakmacska