Vagy a gyermekétkeztetés drágulása, vagy a közétkeztetéssel foglalkozó cégek bevételének csökkenése várható az elkövetkező egy évben az élelmiszerár-robbanás és a szigorú előírások miatt, írja a Napi Gazdaság. Úgy tűnik, az érintettek is rájöttek arra, amit múltkori cikkünkben feszegettünk: szép, szép a sok ajánlás és előírás annak érdekében, hogy egészségesebbek legyenek a menzán a fogások, ám a minőség árát valakinek ki kellene fizetni. Úgy tűnik, sem az önkormányzatok, sem a közétkeztető cégek, sem a szülők nem nagyon képesek és hajlandóak lenyelni a békát.

A közbeszerzési tendereken 90 százalékban az ár a meghatározó, ezért előfordulhat, hogy a forráshiánnyal küzdő önkormányzatok a piaci beszerzési árakhoz képest alacsonyabb szintet képesek elérni a közbeszerzési versennyel, ám ez vagy a minőségre, vagy a cégek működésére lesz negatív hatással. Tavaly 4,9 százalékkal nőttek az árak a 2009-es szinthez képest, a kialkudott árat az év közbeni élelmiszerár-emelkedés ellenére is egy évig tartaniuk kellett a cégeknek. Mivel a beszállítók tisztában vannak a közétkeztetéssel foglalkozó társaságok kötöttségeivel, gyakori, hogy két-három hónapig azonos áron adják a termékeket – mondta a Napinak  Ságodi Nándor, az albertirsai székhelyű TS Gastro Kft. ügyvezetője. A zöldségek esetében jóval nagyobb az áringadozás, ebben azonban 2010 szeptembere óta jóval nagyobb a cégek mozgástere, mivel közvetlenül a helyi őstermelőktől, a közbeszerzési eljárást mellőzve vásárolhatnak meg bizonyos termékeket.

Mivel az önkormányzatok az ár és nem a minőség alapján (kénytelenek) dönteni, az ÁNTSZ augusztusi ajánlásai így nem feltétlenül hatékonyak. Román Péter, a Junior  Vendéglátó Zrt (az egyik legnagyobb közétkeztetési szállító) vezérigazgatója szerint a drasztikus előírások miatt a közétkeztetésben kerülni kellene minden ízfokozó, cukor, só és húskészítmény vagy zsíros tejföl használatát. Ha a szeptemberi közbeszerzési tenderekben valóban ezeket az előírásokat veszik alapul, jelentős drágulásra lehet számítani.

A TS Gastro által üzemeltetett konyhákon egy átlagos óvodai menü nyersanyagnormája jelenleg 300 forint, az iskolai menüé 380 forint, a Junior Zrt.-nél is hasonló árakkal lehet számolni, ennyit kell a szülőknek állniuk az étkeztetés költségeiből. A szolgáltatás díját az önkormányzatok fizetik, mértéke a közbeszerzési szerződéstől függ. Sajnos számos önkormányzat halmozott fel már jelentős tartozásokat a közétkeztetési cégekkel szemben, Pest megye önmagában körülbelül 1,2 milliárd forintot.