A múlt heti poszt kapcsán egy kis helyzetbeszámoló madárfrontról. A négyből három sajnos elpusztult, azt hiszem, az ismételt rossz idő miatt kihűltek szegények. Viszont a negyediket nagyon megsajnáltam, illetve teljesen lelki válságba estem, hogy kinyírtam három madarat, mert elfelejtettem melegen tartani őket (pedig a fészküket bevittem a házba és betakartam, hogy ne érje a hideg). Akkor este, kb. négy órán keresztül néhány percenként próbáltam kajával elkevert vizet adni neki fecskendővel és persze bedugtam egy olvasólámpa alá, hogy melegítse. Éjfélre már képes volt egy kis falatot enni, hajnali ötkor pedig az éktelen csipogására ébredtem, veszettül követelte a kaját. Azóta csórikám már egészen kitollasodott, a szárnya gyönyörű, már csak a kis segge csupasz foltokban. Jövő héten talán el is repül.

És akkor a kitérő után jöhet a folytatás, a magyar viszonylatban minden törvényhozási és alkotási szinten vitát képező béranyaság intézménye. Mi is a béranyaság? Több válasz létezik rá, és igazság szerint mindegyik helytálló a maga módján. Vagy egészségügyileg vagy jogilag vagy más módon. Az egyetlen közös momentum, hogy a petesejt megtermékenyítése minden esetben testen kívül történik. Habár megjegyezném, hogy az ősi kultúrákban is rengeteg példa volt a béranyaságra, amikor még többnyire a szolgálók hordták ki és szülték meg gazdájuk gyermekét (nem, nem fattyúkról beszélek, hanem az uralkodó szokásjogról). Akkoriban pedig bizonyára nem használtak még pipettákat és Petri-csészét. Na, de visszakanyarodva a jelenbe, a megtermékenyítés történhet a béranya sejtjeivel, de akár a szülők – akiket az egyszerűség kedvéért hívjunk továbbiakban megrendelőknek – ivarsejtjeivel is. Egy biztos, az apa mindkét esetben fix. Bár ez sem feltétlen igaz, találtam rá példát a neten:

"Sziasztok! Én kerestem, találtam is béranyát, kifizettem neki 6 millió forintot, majd lelépett a pénzemmel és a gyerekkel, aki, mint kiderült, nem is az enyém volt – a beültetés ugyanis nem sikerült. Viszont rá két hétre teherbe esett, és átvágott. Mivel nem volt legalizálva a dolog, nem tehetek semmit. Azért írom le, hogy mindenki vigyázzon nagyon, mit csinál!"

E mellett több országban is létező, jogilag megengedett tevékenység a dajkaanyaság, amelynek lényege, hogy az arra vállalkozó nő teljesen önként és dalolva hordja ki a megrendelők gyermekét. Ezt többnyire megint csak családon belül szokták vállalni, de azért láttunk már csodákat. Dajkaanyaság esetén elviekben teljes mértékben tilos anyagi ellenszolgáltatást adni a dajkaanyának, valamint a szerződésben rögzítik, hogy milyen feltételeket vállal mindkét fél, pl. a gyermek átadására vonatkozóan. Az viszont tény, hogy ember nincs a földön, aki képes lenne az összes ilyen történetet ellenőrizni pénzmozgás tekintetében, hiszen azért ezek ügyesen, okosban is megoldható dolgok. A turpisságra többnyire csak akkor derül(het) fény, ha valamelyik fél megsérti a szerződést és bírósághoz fordulnak. Esetleg a megrendelők dönthetnek úgy, hogy mégsem akarják a babát, pl. mert már a terhesség alatti vizsgálatok során kiderült, hogy nem egészséges, vagy akár amiatt, hogy a béranya életvitele nem volt a megállapodásoknak megfelelő (alkoholfogyasztás, dohányzás tekintetében). Ilyen esetekben a béranya húzza a rövidebbet, hiszen a gyermek jogilag az övé. De lehetséges az is, hogy a béranya meggondolja magát és nem adja át a gyermeket vagy alkalmanként további anyagi juttatás céljából zsaroláshoz folyamodik. Sajnos erre is olvastam példát:

"A napokban találkoztam egy családdal, béranyától születtek ikreik. Megjárták a pokol minden bugyrát, a béranya zsarolta őket, nem akart lemondani a gyerekekről, mondván hogy ő kettőt szült, de csak egyet fizettek... A házaspár fizetett 2 évig többször, mire megszabadultak. A béranya inkább vitette volna Romániába állami gondozásba a gyerekeket, minthogy aláírja a hivatalos papírokat... Szóval én nagyon megfontolnám, mibe megyek bele."

A gyermek megrendelő szülőkhöz kerülése tekintetében az alap koncepció mindkét esetben a szülést követően nyílt örökbefogadás megvalósulása. Ugyanis szinte minden ország törvényi szabályozása egyetért abban, hogy az anya az, aki a gyermeket megszüli, még akkor is, ha genetikailag nincs köze hozzá. Az apaság elismerése esetén az eljárás egyszerűbb, már ami az örökbefogadási igény helytállását illeti. Ugyanakkor megvan az a veszélye, hogy ha a gyermek mégis a szülőanyánál marad, az igényt támaszthat gyerektartásra, illetve minden olyan apától származó támogatásra, amely pl. elvált szülők esetében is fizetendő a gyereket nevelő félnek.

És hogy az EU országaiban hogyan alakul ennek a szabályozása? Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Norvégia, Olaszország, Svédország, Belgium, Törökország, Szerbia és Magyarország tiltja a béranyaság minden formáját, beleértve a dajkaanyaságot is. Nagy-Britanniában, Dániában és Hollandiában a dajkaanyaság megengedett, persze ha valaki nem pénzért, hanem jótét lélekként vállalkozik a dologra. (Vicces, de Kínában is tilos, amin eléggé kikerekedtek a szemeim, mert eszembe sem jutott volna, hogy ott ez a kérdés egyáltalán felmerül, hiszen egyébként is elég szigorú népesedési és családszabályozási politikával rendelkeznek.)

Béranya hivatalosan történő igénybevételére Ausztráliában, Oroszországban, Görögországban (csak bírói végzéssel és csak görög állampolgárok részére), Izraelben, Kanadában, az USA néhány tagállamában, Indiában és Ukrajnában van lehetőség.

Hivatalosan ugyan tilos, de a gyakorlati tapasztalatok alapján nem kiemelten ellenőrzött ország továbbá Románia. Talán egy éve volt is egy nagyobb hangvételű botrány ezzel kapcsolatban, amelyben egy temesvári klinika volt érintett. A vádak szerint a klinika által becserkészett nőktől kb. 90 ezer forint/sejt áron vettek petesejteket, amelyeket saját pácienseik meddőségi kezelését végezték. Emellett felmerült a gyanú, hogy szintén pénzért béranyákat is közvetítettek, akik havi szinten kapták a fent említett összeget. Mint ahogy az előző posztomban is írtam, a résztvevők legtöbbször képesek simán közjegyző előtt lenyilatkozni a szükséges dolgokat, jelen esetben, hogy nem kaptak érte anyagi ellenszolgáltatást. Aztán valahogy mégis kibújt a szög a zsákból. Na, bumm.

Magyarországon sem különösebben egyszerű a helyzet, hiszen a béranyaságnak minden formája, - beleértve a dajkaanyaságot is, amiről ideig-óráig még agonizáltak - teljes mértékben tiltott. Tehát a jól bevált megoldás a külföldi beavatkozás, majd hazai, nyílt örökbefogadás. Azonban a tiltás miatt nincsen lehetőség olyan szerződés megkötésére, amelyet hivatalosan is elismernének, így marad az erős remény, hogy a béranya valóban odaadja végül a gyermeket. Hiszen ha a titkos szerződést, annak teljes tartalmával lobogtatni szeretnék valamilyen okból bizonyításként, még inkább megüthetik a bokájukat. Ugyanis ha a gyermeket külföldi anya hordja ki és szüli meg, majd itthon kívánják örökbe fogadni, akkor figyelembe kell venni a kiskorúak örökbefogadásáról szóló vonatkozó törvényeket, amely azt is kimondja, hogy az ellenértékért történő örökbefogadás szigorúan tiltott. Az ilyen módon megvalósult örökbefogadás visszavonható, semmissé tehető, a gyereket elvehetik a megrendelőktől. Ettől függetlenül hazánkban is jószerével találni neten magukat hirdető, vagy vallomást tevő hölgyeket:

"Egészséges, káros szenvedélyektől mentes, fehérbőrű lány vagyok. Ìrj, ha nem lehet/nem jön össze a baba, hátha tudok segíteni! Csak időben keress meg, ne azután, miután hónapokon, vagy éveken át tartó eredménytelen kórházakba járogatás után már energiátokat, reményeiteket elvesztettétek!"

"Három gyerekem van, a férjem lelépett egy másik nővel. Ez a munka se rosszabb, mintha takarítanék. És kell a pénz! Hogy mi szólnak a rokonok? Kit érdekel, fel akarom nevelni a saját három gyerekem, miközben még segítek is olyanoknak, akiknek nem lehet gyerekük."

A végére pedig következzen két, legálisan is elérhető lehetőség. Az egyik a nem is olyan messze lévő Ukrajna, ahol kimondottan erre szakosodott klinika található. Honlapjuk szerint a térített összeg a következőket tartalmazza:

  • Béranya kiválasztása, pszichológiai, orvosi, jogi, életkori, etnikai, vallási, anyagi és egyéni kritériumok alapján; béranya adatbázis létrehozása és az ügyfelek rendelkezésére bocsátása.
  • Teljes körű jogi szolgáltatás, segítség az okiratok kiállításánál, szerződés megkötésekor, ezek egyeztetése Ukrajna Külügy-, Igazságügy Minisztériumaival, Nagykövetségekkel, anyakönyvi hivatalokkal, migrációs szolgálattal.
  • A béranyai pszichológiai diagnosztizálása, pszichológiai konzultáció a terhesség egész ideje alatt.
  • Az okiratok idegen nyelvre való fordítása, hivatalos hitelesítéssel.
  • Minősített orvosi felügyelet – gondozás és ellenőrzés a terhesség egész időtartama alatt.
  • Repülő-, és vasúti jegyek elővétele, fogadás a repülőtéren, vasútállomásokon, szállodai vagy szálláshelyek lefoglalása.
  • Folyamatos nyomon követése a program minden résztvevőjének, a résztvevők érdekvédelme, a szerződésben vállalt kötelezettségek biztosításának szigorú betartása. 

Persze attól függően, hogy milyen kezelési csomagot igénylünk - saját stimulációból származó embrió beültetése vagy a teljes stimulációs ciklust a béranyának kell "elszenvednie" - különböző árakat kell fizetnünk. Korrektül fel van tüntetve azonban ezek tételes megosztása, amelyben a kezelés költségein felül szerepel többek között a béranyának kifizetett összeg, a terhesség alatti ruházkodást fedező összeg, a szülés levezetésének ára és még sorolhatnám. Néhány kattintás után a klinika honlapja magyar nyelven is elérhető.

A másik, ugyan kicsit messzebb lévő és sajnos szomorúbb helyzetben lévő ország India. Mindennel együtt mintegy 3,5 millió forintból megáll egy béranya felfogadása, amely már tartalmazza az összes orvosi költséget is. Olvastam egy hölgy történetét, aki vállalta a procedúrát, ezzel kb. másfél millió forintot keresve családjának. Összehasonlításként leírták, hogy férje naponta megközelítőleg 310 forintért dolgozik. Ezzel az áldozattal gyakorlatilag megteremtette saját gyermekeinek a jövőjét, a kiutat a végtelennek tűnő szegénységből.

absz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?