Ha csináljuk, a legszebb emberi dolgok egyike, a következmény pedig mesébe illően varázslatos lehet. Ám ha ábrázolni próbáljuk, akkor az anyag ellenáll: lehet belőle körülményeskedő tudományos leírás, esetleg naturális pornó. Nem is szólva azokról az esetekről, amikor nem a szokásos eljárás szerint jön létre.

'christmas belen' photo (c) 2007, kai lazarte - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Márpedig a mesékben, filmekben, legendákban és a modern művészetben is téma nemcsak a születés, de a fogantatás és a születésig vezető út is. Amit a legkülönfélébb művészi eszközökkel fogalmaznak meg képben, mondatokban, viccesen, komolyan, szimbolikusan és naturálisan, lehetőleg elkerülve a mindenfelé díszelgő csapdákat.

A kisgyerekeknek szánt művek még nehezebb helyzetben vannak. A fogantatás mikéntje bizonyos életkor alatt a legtöbb kultúrában tabu, a terhesség részleteinek csak a külső jegyeit mutatjuk nekik, pedig a mesében is létrejönnek a királyfiak, királyleányok, különleges táltosfiúk, borsóban lelt vagy rózsabimbóból kikelt fiak és leányok, vagy épp a szegény ember legkisebb gyermeke. A mesék szimbólumokat, a képek és filmek a legkülönfélébb képi megoldásokat vonultatnak fel. Ezekből és pár felnőtteknek szánt műből szemezgettünk ősöreg és vadonatúj, szemérmes és szókimondó verziókat.

Egy könnyű sóhajtásra: 

“Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében. Nemsokára aztán a királynő világra is hozott egy leányt, akinek a bőre fehér volt, az ajkai vörösek, s a haja ébenfekete.”

Ez neki is hamarabb eszébe juthatott volna

“- Ó én Uram, Istenem – mormolja magában a szegény asszony –, csak egy akkorka kis gyermeket adj, mint egy babszem, holtomig mindig áldalak érte! Alig mondta ezt ki, ott termett egy babszemnyi kisfiú előtte a padkán.”

A tudomány segítségével:

vagy:

Naturálisan ábrázolva:

Praktikusan:

Kippkopp elsétált egy vadgesztenyefához a párjával Tipptoppal, és kibontottak néhány földre hullott zöld gömböcskét. Így lett rögtön öt kis kipikopijuk. (Marék Veronika: Kippkopp gyerekei)

És végül két mai kisfilm. A lényeg a mély levegő és a fújás:

 

Szerintetek?

BaudolinA, Citabella