Mikulás krampusz hagyomány kultúra

Gyerekkoromban a Mikulást még legalább egy-két ördögforma figura kísérte. Nem voltak azért végletesen ijeszőek, bár külsejük az ördög több jellegzetes vonását is mutatta: két vörös szarv, fekete arc, fekete ruházat, ördögi vigyor, virgács láncok, efféle. A gyerekeim kiskorára ebből nagyjából a virgács maradt, amit a Mikulás a nem annyira jó gyerekeknek osztott. Ennek értelme már sok nem volt, tekintve, hogy a virgáccsal eredetileg elkalapálták a rosszat. Ha eleve nekiadják az eszközt, akkor legfeljebb mást tud vele elkalapálni, szimbolikusan meg annyi az üzenete ugye, hogy „másnak cukor-csoki-ajándék, neked meg nesze a nagy semmi mellé egy aranyozott virgács! Add tovább, szamár a végállomás!”

A krampusz nyilván a Monarchia egyik utolsó hagyatéka volt, a császármorzsa,  a bécsi módra készített kávé és a barokkos épületek mellett. Ez az ördög formájú figura – így a Wikipédia – ugyanis  osztrák területről származik, neve is az ausztriai németből való. A német Krampus szó a karom jelentésű régi német Krampen szóból származik, a figurát egyes területeken Krampeln néven ismerik. A legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket megbünteti – ez idővel egyébként kibővült azzal a szereppel, hogy a Mikulás jóságos vagy számonkérő szövegeit és fellépését vihogva, harsányan, időnként csúnyán beszélve széttrollkodja, amin érthető módon nagyokat nyerít az ifjúság. A nagyobbak sokszor már inkább a krampusszal rokonszenveznek, ha kellően pimasz, szabadszájú és mulatságos az illető, míg a picik egyértelműen a Mikulást választják.

A krampusz alakja, folytatja a Wikipédia, valószínűsíthetően a téli napforduló pogány kori hiedelemvilág szellemeinek megtestesítője, kereszténység előtti legendákból és rítusokból ittfelejtve. Ördög formájú, patás, szőrös, szarvakkal ellátott ábrázolása pedig a keresztény gondolatkör képi világára vezethető vissza, ahol nagyjából ez az ördög és az ördögfélék „sztenderd” ábrázolása. A jóságos ajándékosztó megtestesítője mellett, aki a Mikulás, szükség volt a rosszaság és a büntetésosztó megformálására is. A keresztény néphagyomány következtében a jóságos Mikulás mellett a gonosz krampusz, az ördöggel azonosult.

A krampusz mára már megszelídült, hiszen a bécsi cukrászdák kedves kis marcipán krampuszfigurákat gyártanak, és a játékboltok is szívesen árulnak vicces krampuszbábokat. A krampusz már az én gyerekkoromban is inkább muris volt, mint ténylegesen félelmetes, szorongást keltő figura.

Itt (talán spórolásból is…?) nagyjából eltűntek a krampuszok a Mikulás-rendezvények kínálatából. Nem úgy Ausztriában! A stájerországi Schladmingban minden évben rendeznek Krampusz-felvonulást. Ezek a krampuszok, ahogy a filmecske mutatja, meglehetősen ijesztőek, inkább a horrorfilmekbe illenének, mint a Mikulás vicces kísérői közé. Zombiszerű megjelenésük egy kisebb gyereket szerintem kifejezetten taszítana, pedig az ismertetők szerint a Krampusz-felvonuláson vannak vidám gyerekprogramok is, és az egész esemény nagyon népszerű kicsik és nagyok körében.  Mondjuk a busójárás is – és az itt látható krampuszok némelyike inkább a mi busóinkra (is) emlékeztet, mint holmi marcipánfigurákra.

Bécsújhelyen is meglehetős kultusza van a krampuszoknak. Kelet-Ausztria legnagyobb krampusz-rendezvényének mondják az ő felvonulásukat, ahol különös figyelmet fordítanak a résztvevő csoportok megjelenésére. „Idén a meghívott csoportok többsége úgynevezett faragócsoport, azaz a csoport összes futója egyazon faragó által készített maszkot visel. Ezáltal a csoport egyetlen egységnek tűnik, és könnyen megkülönböztethető a többi csoporttól. Ausztria minden részéből 15 különböző faragó lesz jelen, nagyon különböző stílusokkal. Összesen több mint 25 csoport lesz látható Ausztria minden részéből, és egy bajorországi és egy csehországi krampuszcsoportot is bejelentettek. Ez azt bizonyítja, hogy a Wiener Neustädter Krampuslauf immár nemzetközileg is elismert.”- írják a szervezők.

Csehországban is tartanak hasonló krampuszos rendezvényt – az ottani krampuszok is meglehetősen hevesek és ijesztőek a videó alapján. Vernek, verekednek, gyereket lopnak és ijesztgetnek, rászolgálva hírnevükre.  Egy másik filmen már kiskorú krampuszok és tűzzsonglőrök is feltűnnek – ez egy kevésbé duhaj rendezvénynek tűnik. Itt pedig már novemberben az utcán randalíroztak a krampuszok – némi metálzene kíséretében.

Ti hogy álltok a krampuszokkal? A gyerek ismeri őket? Félne tőlük? Tudnátok rajtuk nevetni? Kiket vitetnétek el velük?

Vakmacska