A pázsitfüvek pollenjei hamarosan megjelennek a levegőben, az erre érzékenyek számára kellemetlen tüneteket okozva. Az allergiások által jól ismert orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, könnyezés, szemviszketés, szemkörnyéki duzzanat jelentkezhet. Mit kell tudni a pollenszezonról? Dr. Marsi-Molnár Barbara gyermektüdőgyógyásszal beszélgettünk a témában.

Meddig tart a pollenszezon?

A pollenszezon februártól akár az őszi hónapok végéig is tarthat – a levegőben a különböző fák-fűfélék pollenjei ebben az időszakban dominálnak, az érzékenyeknél allergiás, szénanáthás tünetek jelentkezhetnek. A szezonális szénanátha (allergiás nátha) az allergén megjelenésének idején okoz tüneteket az érzékennyé vált egyénekben – a virágporok koncentrációja ilyenkor magasabb a levegőben.

Okozhatnak egyéb tüneteket is a fűfélék?

A fűfélékre érzékenyeknél étel-keresztreakciók is felléphetnek. A parlagfűallergiások például banánra, uborkára, cukkinire, dinnyére lehetnek érzékenyek, míg az alma, az őszibarack, a körte, a banán, az ananász, a görög- és a sárgadinnye, a citrusfélék, a zeller, a kivi, a paradicsom, a cukkini, a sárgarépa, a szója és a földimogyoró pázsitfű-allergia esetén okozhat panaszokat, magyarázza Dr. Marsi-Molnár Barbara.

Mikor érdemes allergiavizsgálatra menni?

Azok számára, akik szénanáthás tüneteket tapasztalnak, ajánlott allergiavizsgálaton részt venni, ahol kiderül, hogy mely allergénekre lehetnek érzékenyek. Az allergiavizsgálat eredményei nem feltétlenül igazolják az allergia fennállását, de a klinikai tünetekkel egybevetve, megfelelő szakorvos által jó hatásfokkal értékelhetőek. Mivel az allergiás tünetek szezononként eltérőek lehetnek, ezért fontos a beteg állapotának folyamatos nyomon követése, kontrollja. Ezen kívül ha tudjuk, hogy mire vagyunk érzékenyek, már az allergiaszezon előtt fel lehet készülni (kezelés), hogy a tünetek megjelenésekor már a hatékony terápiát kezdhessük.

Hogyan enyhíthetjük a pollenallergia kellemetlen tüneteit?

Pollenallergia esetén ugyan nem tudjuk teljesen elkerülni a szabad levegőn tartózkodást, de érdemes a kültéri programokat délutánra tervezni, ekkor ugyanis a levegő pollentartalma már lecsökken. Esőt követően szintén alacsonyabb a levegő pollentartalma. A szellőztetést próbáljuk meg ritkítani, de érdemes akár pollenhálót felszerelni vagy légszűrőt használni. Az ágyneműt lehetőleg ne szárítsuk szabadban, mert a pollenek rátapadnak – éjszaka allergiás panaszokat okozva.

Mivel a szabadban a ruhára is rákerülnek a pollenek, így érdemes hazaérve rögtön kimosni az utcai ruhát, de az arcmosás és a hajmosás is sokat segít, mivel a pollenek a bőrre, szempillára, szemöldökre és a hajra is rátapadnak – osztotta meg jótanácsait a gyermektüdőgyógyász.

Tünde