farsangA szülők alapos megtáncoltatásának időszaka ismét beköszöntött. Jelmezek. Kívánságok. Hajsza a turkáló készleteiért, vagy – a szerencsés kreatív egyedek esetében – bősz szabás-varrás veszi kezdetét. Mamut-álarcot, macskafarkat, egérorrot, űrhajós sisakot, aranyhajat, cowboykalapot, varázstükröt kell prezentálni.

Tavaly egyik barátnőm elhatározta, hogy nem varr jelmezt, mert spórolna pár órát az idejéből, tehát beruház egy kész darabba. A bolti tucatárut közel annyi ideig tartott átalakítania, mint amennyi alatt egyébként is elkészült volna a nagy mű a maradék anyagaiból.

Jó, jó persze nem mindenki áll neki méretre igazítani a tucatárut, van, aki eleve varrni kezd, esetleg a nagymamával varrat, vagy van, aki szerencsésen olyat fog ki használtáruk között fillérekért, amit újonnan több tízezer forintért próbálnak eladni és eleve tökéletes. Egyes szülők saját rémes farsangi emlékeiket felidézve vetik be magukat a feladatba, mások csak úgy muszájból állnak neki intézkedni. Olyan viszont talán nincs is, akire ne róna valamilyen feladatot a vigasság előkészítése.

A szülőknél csak a gyerekek készülődnek lelkesebben. (Naná, a szülő lelkesedése csak azon a ponton kezdődik, amikor a kész kreációban feszítő büszke sarja – remélhetőleg nem könnytől – csillogó szemébe néz. Azt is mondhatnám, nem sokan lelkesedünk a jelmezekkel járó hercehurcáért.) Száz szónak is egy a vége, a nagy napra a jelmez valahogy mindig előáll és megtörténik a varázslat: „jelmezbe bújva bárki lehetek” – látom a gyerekeimen.

Varázspálca nélkül a fantázia szárnyalásával átalakulnak és belépnek a szerepbe. Bármelyikbe. A katica, királylány vagy angyaljelmez (a farsang elmúltával is) nem keretbe zárja őket, hanem kiszabadítja. Nincs olyan, hogy kommersz jelmez. A jelmez maga a változatosság és a kreativitás. Akkor is, ha felnőtt szemmel tucatdarab.

Nálunk itthon a farsangi megjelenés után is egész évben hordani szokták a gyerekek játékaikhoz a színes hacukákat. Mint valami varázsviselet olyan az – egyre viseltesebb – holmi. Ahogy a láthatatlanná tevő köpönyeg láthatatlanná tesz, úgy a jelmez belépőt jelent fantáziaországba. Katicaruhában elém pördül Rumini, és a csillogó királylány-ruhát viselő tündér másnap már kék papagájként repked. A katica pöttyös szárnya angyalszárny lesz, az angyalé tündér. Hófehérke jellegzetes ruhájában Merida lövöldözik íjával. Minden mese megelevenedik a gyerekszoba szőnyegén. Állatok, hősök, hősnők, egerek és emberek jelennek meg általuk nap mint nap. Csak annyi kell hozzá, hogy a varázsöltözetet felöltsék.

Itt a farsang, áll a bál. Jó készülődést, agyvérzésmentes jelmezgyártást, felhőtlen játékot mindenkinek!

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?