Kedves Bezzeganya-csapat!

Szeretnélek megkérni Benneteket, hogy egy kicsit tegyétek félre a kritikus éneteket, és engedjétek, hogy a Bezzeganyát is olyan sikeresen létrehozó és életben tartó szervezős, segítőkész énetek előtörjön! Mert most tapogatózva, bizonytalanul, de megoldást keresek egy sokunkat érintő problémára. Lehet, hogy nem a legjobban, de most arra is lesz lehetőségetek, hogy segítsetek a legjobb utat megtalálni. Biztos sokan gondoljátok majd, hogy felesleges ilyenekkel foglalkoznom, mert úgysem lesz hatása, meg egyébként is mekkora luxus már egyáltalán a mostani helyzet is. Megköszönöm, ha most nem ezekre fókuszáltok, hanem arra, hogyan lehetne mégis valamit elérni a következővel kapcsolatban

Szó volt már a Bezzeganyán arról, hogy augusztus 1-től megváltozott a GYED alatti időszakra vonatkozó szabadság kiszámítása. Most volt időm megnézni a konkrét törvényt, és ez alapján a Foglalkoztatási Hivatal Jogi Osztályával egyeztettem, hogy megerősítsem gyanúmat: a változás visszamenőleges, tehát az eddig „felgyűlt” szabadságokat is elveszi. Konkrétan tehát ha bárki GYED-ről mostanában visszamegy, hiába számolt úgy korábban, hogy a GYED első éve alatt gyűlik a fizetett szabija, most ezt automatikusan a jelenleg hatályos, jóval kedvezőtlenebb szabály szerint fogja a munkáltató kiszámolni.

Ez szerzett jogok elvételét jelenti, amivel kapcsolatban az Alkotmánybíróság (AB) korábban már általánosságban a következőket állapította meg: „A szerzett jogok védelme a jogállamban szabályként érvényesül, de nem abszolút  érvényű, kivételt nem tűrő szabály. A kivételek elbírálása azonban csak esetenként lehetséges. Azt, hogy a kivételes beavatkozás feltételei fennállnak-e, végső fórumként az Alkotmánybíróságnak kell eldöntenie.” (43/1995-ös AB-határozat a Bokros-csomaggal kapcsolatban). Ezek szerint maga az AB véli úgy, hogy szerzett jogok elvétele esetén az ő egyedi állásfoglalásuk az irányadó. Tisztában vagyok azzal, hogy a jövőben születendő gyerekekre hozhatnak ilyen szabályokat, ám hogy a már megszületett gyerekekre ez vonatkozzon, az szerintem felháborító és jogsértő. Nekem konkrétan a tavalyi fizetési papíromon szerepel, hogy mennyi a felgyűlt szabadságom – ez most jócskán csökkenni fog.

Mindezek miatt azon gondolkodom, hogy írnék egy beadványt az Alkotmánybíróságnak, de ebben egyelőre járatlan vagyok. Formálódik továbbá bennem egy civil kezdeményezés gondolata is: valahogyan a még csak tervezett változtatásokkal szemben is fel kellene lépni, nemcsak a szakszervezeteknek meg pártoknak, hanem például a kisgyerekeseknek, akik a politikától függetlenül tiltakoznak a változtatások ellen. Tudom, sokan szkeptikusak a civilek erejével kapcsolatban, de nekem voltak már pozitív tapasztalataim, úgy látom, ha valami ellen nagyon hangosan tiltakozunk, akkor azzal valamit néha el lehet érni. Ezzel kapcsolatban szeretnék a Bezzeganya olvasóihoz fordulni, hiszen biztos van, aki nálam sokkal jártasabb ilyen dolgokban, pl. jogász és írt már hasonló beadványt, esetleg aktív tagja valamilyen civil szervezetnek.

A következő dolgokban kérném tehát a segítségeteket:

1. Tud-e valaki segíteni egy beadvány összeállításában? Ahogy megtudtam, jól kell összerakni ahhoz, hogy sikerüljön elfogadtatni, és hogy később kedvezően bírálják el. Most szeptemberig van egy hónap szünet, addig össze lehetne dobni valami ütőset.

2. Milyen civil szerveződések vannak már, amelyek esetleg mozgósíthatóak arra, hogy sürgősen véleményezzék a tervezetet (amíg még lehet), hogy tiltakozzanak a hátrányos változtatások ellen? Online petíciót indított-e már valaki? Azt gondolom, hogy a sok lúd disznót győz elve alapján talán lehetne haladni – minél több ilyen szervezetet, szerveződést megtalálunk, esetleg petíciót is írunk hozzá, talán annál jobban lehetne haladni.

Mindenkinek előre is nagyon köszönöm a segítséget, ötleteket!

Paramami