Míg a mi gyermekkorunkban a pedofilok parkokban és iskolák környékén „támadtak”, addig mára a fő színterük az internet lett. Nincs nehéz dolguk, egyrészt, mert a képernyő mögül annak adják ki magukat, akinek akarják, másrészt célpontjuk is van bőven: egy adott pillanatban a világon 14,6 millió 17 évnél fiatalabb felhasználó internetezik. – Az internet állandó karácsonyt jelent az európai pedofilok számára – mondja Yvonne van Hertum, rotterdami gyermekjogi aktivista.

photo © 2009 Clemens v. Vogelsang | more info (via: Wylio)

 

A Reader's Digest 21 európai kiadásban, 16 nyelven indított egységes kampánnyal szeretné elérni, hogy a közösségi oldalakon kötelező legyen egy olyan ikon, amelyre kattintva a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a speciálisan kiképzett rendőri egységekkel – mondta el az MTI-nek Zsámboki Péter, a magyar kiadás főszerkesztője. A kezdeményezés magyarországi oldala www.ovdagyerekedaneten.hu címen érhető el, ahol a látogatók a részletes információk mellett egy kérdőív kitöltésével is támogathatják a pánikgomb bevezetését.

Nehezen ellenőrizhető egy olyan világ, ahol a megkérdezett 9-16 éves gyerekek fele a szobájában netezik, hogy szülei ne lássák, 59 százalékuknak van profilja valamelyik közösségi oldalon, és minden negyedik bárki számára hozzáférhető. Egyharmaduk beismerte, hogy beszélgetett vadidegennel, és 9 százalékuk találkozott is az illetővel. Sokkoló adatok.

Az internetes ragadozók problémájával jelenleg minden európai ország önerőből próbál megbirkózni. Csak néhány államban – például az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Svédországban – vannak olyan törvények, amelyek kifejezetten az online gazemberek elleni harcot szolgálják. A Facebook közösségi portál brit oldalán tavaly nyár óta érhető el az a segélykérőgomb, amelynek más oldalakon való használata öt év alatt 1100 letartóztatást eredményezett, és több mint 600 gyermeket mentett meg.

A Readers Digest azt is összefoglalta, mit tehet a szülő, hogy megóvja gyermekét az internetes pedofiltámadásoktól.

- Telepítse a biztonsagosbongeszes.hu weboldalról letölthető ingyenes Dolphin Knight programot, amellyel felügyelheti gyermeke internetes tevékenységét.

- Kattintson a saferinternet.hu vagy az esafetykit.net weboldalra, ahol akár közösen is megtanulhatják a biztonságos netezés szabályait.

- Beszéljen a gyerekkel! Minden szakértő szerint ez a legfontosabb. Kérje meg, hogy szóljon önnek, ha valamit fenyegetőnek vagy kínosnak érez az interneten. Tisztázza: mindig a szüleitől kérjen engedélyt, mielőtt személyes adatokat közzétenne.

- Értesse meg a gyerekkel: az emberek online hazudhatnak.

- Kérje meg a gyereket: tanítsa meg önt ismeretlen programok használatára.

- Ha a gyerek tudatában van a veszélyes jeleknek és képes azokat azonosítani, akkor képes védekezni is ellenük. A technikai védelem legtöbb formája előbb-utóbb kijátszható, ha valaki nagyon szeretné, de ha gyerekünk elsősorban bennünk bízik, nem a képernyőről üzengető idegennek, akkor nyert ügyünk van.

Tünde